Rămâi conectat

Actualitate

România ar avea nevoie de peste 70 de miliarde de euro pentru modernizarea întregii rețele de transport. Raport

Ziarul Unirea

Publicat

în

România ar avea nevoie de peste 70 de miliarde de euro pentru modernizarea întregii rețele de transport. Raport

România ar avea nevoie de 73 de milioane de euro pentru a moderniza întreaga rețea de transport, în condițiile în care, la nivel național, 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră sunt generate de către acest sector, al treilea cel mai mare contributor, potrivit datelor incluse în studiul „Viitorul Transportului”, realizat de către Deloitte.

Studiul citează date din Raportul naţional privind gazele cu efect de seră din 2021, respectiv Planul de investiţii 2020-2030 al Ministerului Transporturilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform analizei, prezentată de Confederaţia Concordia, miercuri în cadrul conferinţei ‘Misiunea 2030 – Drumul României către un transport verde’, până în anul 2030, Strategia de Mobilitate a Uniunii Europene (UE) are ca ţinte: 30 de milioane de autovehicule cu emisii zero în circulaţie, dublarea traficului feroviar de înaltă viteză, automatizare implementată la scară largă şi ambarcaţiuni cu zero emisii disponibile pe piaţă.

De asemenea, până în 2050, Comisia Europeană (CE) doreşte să implementeze o Reţea de Transport Trans Europeană complet funcţională, multimodală, pentru transport sustenabil şi inteligent, iar statele-membre trebuie să investească 37% dintre fondurile Planului pentru Redresare şi Rezilienţă al UE pentru implementarea obiectivelor climatice.

Estimările în ceea ce priveşte activitatea totală a transportului de pasageri până în anul 2030 evidenţiază o creştere cu 25% a acestui segment, faţă de situaţia din 2019, stimulată de un mediu economic favorabil, respectiv de o rată de motorizare mai mare.

În plus, ponderea modală a autoturismelor ar urma să se majoreze cu 4% în 2030 vs 2019, în detrimentul transportului rutier public, în timp ce activitatea feroviară, împreună cu cea a tramvaielor şi a metrourilor, va creşte cu aproape 50%, raportat la perioada de referinţă.

Potrivit sursei citate, activitatea în aviaţie ar putea creşte cu aproximativ 2,7% pe an, în perioada 2025 – 2030, în cea mai mare parte aliniată cu aşteptările Eurocontrol.

Rata de motorizare (vehicule pe cap de locuitor) va creşte în România de la circa 355 de vehicule la mia de locuitori, în 2019, până la aproximativ 460 de vehicule/mia de locuitori, în 2030 (+30%), ceea ce şi poate duce la reducerea decalajului faţă de media UE 27.

Raportul Deloitte relevă o creştere semnificativă a activităţii de transport marfă cu aproape 65%, între 2015 şi 2030, în corelaţie cu creşterea PIB. În plus, se estimează o majorare mai accentuată a transportului de marfă rutier şi feroviar (cu 48%, respectiv cu 56%), în 2030 comparativ cu 2019. În acelaşi timp, activitatea de transport marfă pe căile navigabile interne va creşte cu aproape 30%.

Cât priveşte parcul auto din România, se prognozează o creştere cu aproximativ 18%, în 2030 faţă de datele raportate în 2019, respectiv de la aproximativ 6,9 milioane de vehicule la aproape 8,2 milioane de unităţi. În acest sens, ponderea autoturismelor noi din total înmatriculări va creşte, în timp, la aproape 60%, restul fiind reprezentat de înmatriculările de vehicule second hand.

‘Cea mai mare parte a înmatriculărilor de vehicule electrice este estimată a avea loc după 2025. Infrastructura de încărcare publică va ajunge la aproximativ 40.000 de puncte de încărcare’, notează realizatorii studiului.

Pe acest fond, estimările pentru anul 2030 arată că punctele de încărcare lentă vor reprezenta 99% din numărul total al punctelor de încărcare cu electricitate, în timp ce staţiile de alimentare cu GNL vor însemna 60% din numărul total al staţiilor de alimentare non-petroliere. Totodată, numărul punctelor de încărcare private va fi de aproximativ opt ori mai mare decât numărul punctelor de încărcare publice.

În viziunea experţilor, benzina şi motorina vor fi considerabil mai scumpe, comparativ cu carburanţii cu emisii mai mici de carbon.

Studiul prezentat de Confederaţia Concordia conţine informaţii, date şi analize bazate pe date de piaţă, date istorice/statistice disponibile public, dar şi pe date prognozate utilizând modelul PRIMES Tremove al E3M.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Petiție Declic: Nu trageți dreptatea pe dreapta. Anchetați licitația poliției pentru BMW-uri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Petiție Declic: Nu trageți dreptatea pe dreapta. Anchetați licitația poliției pentru BMW-uri

Comunitatea Declic a lansat, joi, o petiție online adresată Laurei Codruţa Kövesi, procuroare-șefă a Parchetului European, prin care se cere investigarea modului în care s-a desfășurat licitația prin care MAI cumpără 600 de mașini BMW 320 iX de la dealerul Automobile Bavaria.

„Ministerul Afacerilor Interne cumpără 600 de BMW-uri de la prietenul președintelui, printr-o licitație ce pare a fi cu dedicație. MAI nu s-a zgârcit, jumătate din valoarea contractului este din bani europeni. Între timp, suntem îndemnați să mai strângem cureaua”, au scris cei de la Declic pe Facbook.

Ce spune petiția

Elit - Gustul Desăvârșit

„De ce este important?

Firma prietenului președintelui, Automobile Bavaria, va primi prin contract 98 de milioane de lei fără TVA. Jumătate din banii cu care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va onora contractul sunt europeni (din programul POIM). [1]

La licitație s-a prezentat o singură firmă. Specificațiile din caietul de sarcini arată ca și cum ar fi scrise doar pentru mașini BMW, motiv pentru care licitația pare că a fost aranjată.

Contractul nu a fost încă onorat. De aceea, investigația ar trebui să înceapă cât mai repede.

Vrem să aflăm de ce Poliția cumpără mașini scumpe prin licitații suspecte în timp ce restul cetățenilor trebuie să strângă cureaua.

Ne întrebăm cum se explică faptul că, la trei zile de la încheierea licitației, miniștrii PNL s-au întâlnit cu patronul Automobile Bavaria, Michael Schmidt, la un eveniment public organizat de acesta. [2] Printre participanții liberali s-au numărat premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode. De la eveniment nu a lipsit nici președintele Klaus Iohannis.

Doar o investigație din partea autorităților competente poate stabili dacă licitația a fost trucată”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Compensarea prețurilor la motorină și benzină, cu 50 de bani, va fi prelungită: Ce spune premierul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Compensarea prețurilor la motorină și benzină, cu 50 de bani, va fi prelungită: Ce spune premierul

Pe agenda şedinţei din cursul zilei de joi, 29 septembrie, Executivul are și analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă referitoare la susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină.

”Vom prelungi ordonanța de urgență prin care compensăm prețul la carburanți. A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil. În felul acesta, până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare.” – a anunțat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prețurile la benzină și motorină vor fi compensate în continuare

Astfel, Guvernul Ciucă va prelungi compensarea prețurilor la motorină și la benzină, în condițiile în care reducerea de 50 de bani expiră luna aceasta.

Prețurile carburanților au fost compensate timp de trei luni – în iulie, august şi septembrie – iar impactul bugetar este de 900 de milioane de lei.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat recent că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu cea din urmă cu 10 zile.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Programul Femeia Antreprenor 2022: Care este termenul limită pentru înscriere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Femeia Antreprenor 2022: Care este termenul limită pentru înscriere

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat, în cursul zilei de luni, 26 septembrie, că femeile antreprenor care doresc să obţină o finanţare de până la 200.000 lei mai au la dispoziţie 5 zile pentru a se înscrie în cadrul programului „Femeia Antreprenor – 2022”, termenul limită fiind 30 septembrie, ora 20:00.

„Antreprenoriatul românesc s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Cu toate acestea, putem constata că, deşi numărul afacerilor înfiinţate de către femei este în creştere, încă există diferenţe semnificative comparativ cu afacerile fondate de bărbaţi. Astfel, prin programul de finanţare Femeia Antreprenor dorim să încurajăm egalitatea de şanse în mediul antreprenorial şi să diminuăm decalajul dintre femeile şi bărbaţii antreprenori”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.

Conform sursei citate, pentru a fi eligibile în vederea obţinerii finanţării în cadrul programului Femeia Antreprenor, societăţile trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puţin unul dintre asociaţi trebuie să fie femeie şi să deţină cel puţin 50% din părţile sociale/acţiuni ale societăţii în cazul IMM-urilor aplicante.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului va finanţa minimum 1.000 de societăţi, bugetul programului pentru anul 2022 fiind de 197 milioane de lei. Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, în secţiunea Programe naţionale”, se menţionează în comunicat.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea