Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

ROMÂNI, CUM NE VREA EUROPA?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Campania electorala pentru demiterea presedintelui Basescu este in plina desfasurare.Iata un referendum repetat dupa mai bine de cinci ani, avandu-l ca protagonist pe acelasi „presedinte jucator”care ne-a demonstrat fara tagada ca daca stii sa „lucrezi”, poti sa-ti intinzi tentaculele peste tot ceea ce inseamna putere in stat.

Acum suspendat de parlament, incearca sa revina la „butoane si tomomate” nu printr-o lupta dreapta ci prin una dospita in asa numitele „laboratoare ale democratiei ”. Aceasta inseamna ca anumiti reprezentanti ai UE spun ca decizia asupra prezentei la vot apartine Curtii Constitutionale. Foarte bine, dar ne intrebam noi, bieti alegatori, daca poti fii ales de 15% din populatia tarii (in cazul unui absenteism important) de ce nu poti fii demis de aceeasi 15% plus unu? Treaba aceasta nu ne-o poate explica nimeni. In aceste zile, insa, Curtea a decis ca prezenta la urne trbuie sa fie de macar 50% plus unu din alegatorii inscrisi pe liste. Dupa recensamantul din 2001 (pentru ca cel de anul acesta nu este finalizat) listele nu mai corespund cu realitatea si atunci ce facem? Cum calculam jumatate plus unu? Dupa niste reguli nerealiste, desigur. De asemenea ni se va spune ca exista o anume regula a „Referendumu-lui”care trebuie respectata unde se consemneaza ca o astfel de actiune pentru a putea fii validata trebuie sa aiba o participare a electoratului de peste 50% .Cum sa se intample asta? Indemnand oamenii sa nu mearga la vot,asa cum face actuala opozitie? Si apoi cum sa se aplice aceasta regula valabila pentru legi la destituirea unui om?

Votam asadar dupa un scenariu pe care alegatorul nu-l poate intelege pentru ca nu are la baza niste rationamente logice. In primul rand, daca exista oameni care nu vor sa voteze, foarte bine, se vor alinia dorintei celorlalti. In schimb, in situatia noastra, cei absenti sunt calculati ca fiind impotriva demiterii, pana la atingerea pragului „fatidic” de jumatate plus unu? Nici intr-o tara bananiera nu se intampla asa ceva!Cum sa consideri „pentru”,niste voturi care nu s-au exprimat? Oare aceasta situatie nu inseamna un fel de frauda electorala? Si totusi, stimati concetateni, aici in Romania suntem inca pe teritoriul Europei… Cum pot tarile occidentale sa aprobe o astfel de anomalie? Ni se va raspunde ca altfel prea usor s-ar demite un presedinte si de cate ori s-ar schimba majoritatea parlamentara s-ar putea repeta scenariul actual. De acord, dar , haideti sa impunem niste reguli, sa schimbam Constitutia, sa gasim niste solutii democratice, niste proceduri speciale care sa trebuiasca indeplinite si nu sa atentam la dreptul de a alege si a fi ales al cetateanului roman. Hotararea aceasta a Curtii Constitutionale  este „constitutionala” dar  si impotriva oricarei logici.Vom fii certati ca vrem sa schimbam regulile in timpul jocului si totul” ramane cum am stabilit”.

Intrebarile raman fara raspuns, iar cetateanul roman va pleca capul din nou asa cum o face de generatii si generatii in fata unor decizii ale” inaltelor porti”, va musca din nou tarana si va incerca sa ramana mai departe aici, la rascruce de vanturi.

Si totusi, lupta nu s-a incheiat, mai avem o speranta si anume, aceea, ca romanii vor veni la vot. Chiar si asa imprastiati in cele patru zari, oamenii care iubesc cu adevarat aceasta tara vor vota pentru viitorul copiilor si al nepotilor, pentru o Romanie intreaga, nesfasiata de ambitii interne si nesupusa unor interese paralele cu cele ale natiunii noastre. Asa ar trebui sa ne vrea Europa.

Biroul de presă PSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de apă potabilă și canalizare va fi extinsă în mai multe sate din comuna Ighiu: A fost semnat procesul-verbal de predare-primire a amplasamentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rețeaua de apă potabilă și canalizare va fi extinsă în mai multe sate din comuna Ighiu: A fost semnat procesul-verbal de predare-primire a amplasamentului Rețeaua de apă potabilă și canalizare va fi extinsă în mai multe sate din comuna Ighiu. În zilele de 15 și 24 aprilie au fost semnate procesele-verbale de predare-primire a amplasamentelor, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea