Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Rodica Andronescu: Domnilor guvernanți, de Ziua Familiei, amintiți-vă de familia românească și nu o mai împovărați, nu o mai umiliți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Din 1994 Organizatia Natiunilor Unite a stabilit 15 mai ca Ziua Internațională a Familiei. Cu acest prilej, Partidul Național Liberal reafirmă atașamentul față de familie, ca valoare fundamentală recunoscută și promovată ca fiind baza societății.

Rodica AndronescuFamilia românescă s-a schimbat mult după 1989. Factorii economico-sociali, emanciparea femeii, prioritatea carierei în fața familiei,mobilitatea muncii, pe de-o parte, violenta domestică, mai ales asupra femeii si copiilor, abuzul sexual asupra unuia dintre parteneri, alcoolul, criminalitatea, pe de altă parte, sunt factori care influențează statutul actual al familiei. Adevărul este că familia românească trece prin transformări care nu generează întotdeauna echilibru, armonie, stabilitate .

Multe probleme în cadrul familiei sunt generate de sărăcie și lipsa de educație, iar pentru rezolvarea acestor aspecte, statul are răspunderea majoră. Astfel, in ultimul buletin informativ al ANOFM se precizează că 79.53% șomeri fara studii, studii primare, gimnaziale, profesionale.

Nu este suficient să raportăm lunar câte persoane beneficiază de alocații și subvenții de sprijin, pentru că ele oricum nu sunt suficiente, deoarece numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie este în creștere cu toate pomenile aruncate de Guvernul Ponta. Este mult mai important să avem politici coerente care să sprijine familia actuală și pe care Guvernul Ponta doar le mimează. Avem nevoie de: locuri de muncă pentru tineri, locuințe pentru tineri, facilități fiscale pentru familiile cu mai mulți copii, o alocație decentă de îngrijire a copilului, alocația care să poată acoperi nevoile lunare ale acestuia în funcție de vârstă și particularități, generalizarea efectivă nu declarată a programului “școală de după școală”, o infrastructură socială de sprijin pentru famiile tinere, care să cuprindă creșe moderne adaptate programului părinților, creșe de întreprinderi, creșe de cartier ș.a.m.d.

Dar, în loc de toate acestea, Guvernul Ponta aruncă pomeni în stil politicianist și mimează reforme.

Dacă aruncăm o privire asupra ceea ce se întâmplă în județul Alba observăm că familiile se confruntă cu multe probleme. Astfel, plecarea la muncă în străinătate a părinților a dus la divorțuri și înstrăinarea copiilor lăsați în grija bunicilor, a unei rude sau, mai rău, în grija fraților mai mari. Conform INS, după recensământul din 2011, numărul persoanelor din județul Alba plecate în străinătate pentru o perioadă de cel puţin un an, dar care nu fac parte din populaţia stabilă, este de 16.989; dar acest număr nu cuprinde decât o parte a numărului de emigranţi deoarece, mare parte dintre aceste persoane erau plecate în străinătate cu întreaga familie. De asemenea, în 2015, în județul Alba s-au înregistrat doar 100 de familii și 13 divorțuri, sporul natural negativ a dus la o scădere a populației tinere. Tot datele ne arată faptul că în județul Alba, la o populație totală de de 327.258 locuitori (conform INS, 2011), 15.766 persoane figurau în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, dintre care 7.378 femei. Totodată, rata şomajului înregistrat în judeţul Alba la 31 martie 2015 ne situa pe locul 7 în rândul județelor cu cel mai mare șomaj, cu un procent de 8,67% (conform ANOFM, martie 2015). Mai mult, din numărul total de șomeri înregistrați, 86 sunt șomeri indemnizați care sunt unic întreținător de familie și  la aceștia se mai adaugă 41 de șomeri de lungă durată neindemnizați, unic intreținător de familie.

În momentul de față, în județul Alba 4297 familii beneficiază de venit minim garantat (VMG), în baza L 416/2001, actualizată și 5505 familii beneficiază de alocație pentru susținerea familiei (ASF), în baza L 277/2010 actualizată. În general, salariile în județul Alba sunt mici, media judeţeană fiind cu 17% mai mică decât cea naţională (conform datelor furnizate de INS pentru anul 2012). Salariul mediu net câştigat de angajaţii din judeţul Alba este de 1273 lei (conform datelor furnizate de INS, aferente lunii decembrie2012).

Și pe lângă toate acestea, Alba ocupă locul patru în topul judeţelor cu cea mai ridicată rată a criminalităţii din ţară. Mai exact, în Alba, la nivelul anului 2011, circa 344 de persoane din 100.000 au fost găsite vinovate de către o instanţă de judecată, cu 54% peste media naţională, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Și atunci, ce speranță de trai mai bun are o familie în vremea guvernului Ponta? Domnilor guvernanți, de Ziua Familiei, amintiți-vă de familia românească și nu o mai împovărați, nu o mai umiliți, amintiți-vă că ați venit la guvernarea declarând că veți crea un milion de locuri de muncă și nu ați făcut-o, amintiți-vă că ați promis că veți readuce tinerii și familiile românilor din nou acasă, în țară și nu ați făcut-o, amintiți-vă că ați promis un trai decent și am sărăcit! Ce mai așteptați?


Rodica ANDRONESCU,

Copreședinte OFL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos: Promisiunile privind sediul operatorului și colectarea gratuită au rămas doar…promisiuni

Ziarul Unirea

Publicat

în

CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos: Promisiunile privind sediul operatorului și colectarea gratuită au rămas doar…promisiuni CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos, după ce promisiunile privind sediul operatorului și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea