Rămâi conectat

Politică Administrație

Rodica Andronescu: Domnilor guvernanți, de Ziua Familiei, amintiți-vă de familia românească și nu o mai împovărați, nu o mai umiliți

Publicat

în

Din 1994 Organizatia Natiunilor Unite a stabilit 15 mai ca Ziua Internațională a Familiei. Cu acest prilej, Partidul Național Liberal reafirmă atașamentul față de familie, ca valoare fundamentală recunoscută și promovată ca fiind baza societății.

Rodica AndronescuFamilia românescă s-a schimbat mult după 1989. Factorii economico-sociali, emanciparea femeii, prioritatea carierei în fața familiei,mobilitatea muncii, pe de-o parte, violenta domestică, mai ales asupra femeii si copiilor, abuzul sexual asupra unuia dintre parteneri, alcoolul, criminalitatea, pe de altă parte, sunt factori care influențează statutul actual al familiei. Adevărul este că familia românească trece prin transformări care nu generează întotdeauna echilibru, armonie, stabilitate .

Multe probleme în cadrul familiei sunt generate de sărăcie și lipsa de educație, iar pentru rezolvarea acestor aspecte, statul are răspunderea majoră. Astfel, in ultimul buletin informativ al ANOFM se precizează că 79.53% șomeri fara studii, studii primare, gimnaziale, profesionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu este suficient să raportăm lunar câte persoane beneficiază de alocații și subvenții de sprijin, pentru că ele oricum nu sunt suficiente, deoarece numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie este în creștere cu toate pomenile aruncate de Guvernul Ponta. Este mult mai important să avem politici coerente care să sprijine familia actuală și pe care Guvernul Ponta doar le mimează. Avem nevoie de: locuri de muncă pentru tineri, locuințe pentru tineri, facilități fiscale pentru familiile cu mai mulți copii, o alocație decentă de îngrijire a copilului, alocația care să poată acoperi nevoile lunare ale acestuia în funcție de vârstă și particularități, generalizarea efectivă nu declarată a programului “școală de după școală”, o infrastructură socială de sprijin pentru famiile tinere, care să cuprindă creșe moderne adaptate programului părinților, creșe de întreprinderi, creșe de cartier ș.a.m.d.

Dar, în loc de toate acestea, Guvernul Ponta aruncă pomeni în stil politicianist și mimează reforme.

Dacă aruncăm o privire asupra ceea ce se întâmplă în județul Alba observăm că familiile se confruntă cu multe probleme. Astfel, plecarea la muncă în străinătate a părinților a dus la divorțuri și înstrăinarea copiilor lăsați în grija bunicilor, a unei rude sau, mai rău, în grija fraților mai mari. Conform INS, după recensământul din 2011, numărul persoanelor din județul Alba plecate în străinătate pentru o perioadă de cel puţin un an, dar care nu fac parte din populaţia stabilă, este de 16.989; dar acest număr nu cuprinde decât o parte a numărului de emigranţi deoarece, mare parte dintre aceste persoane erau plecate în străinătate cu întreaga familie. De asemenea, în 2015, în județul Alba s-au înregistrat doar 100 de familii și 13 divorțuri, sporul natural negativ a dus la o scădere a populației tinere. Tot datele ne arată faptul că în județul Alba, la o populație totală de de 327.258 locuitori (conform INS, 2011), 15.766 persoane figurau în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, dintre care 7.378 femei. Totodată, rata şomajului înregistrat în judeţul Alba la 31 martie 2015 ne situa pe locul 7 în rândul județelor cu cel mai mare șomaj, cu un procent de 8,67% (conform ANOFM, martie 2015). Mai mult, din numărul total de șomeri înregistrați, 86 sunt șomeri indemnizați care sunt unic întreținător de familie și  la aceștia se mai adaugă 41 de șomeri de lungă durată neindemnizați, unic intreținător de familie.

În momentul de față, în județul Alba 4297 familii beneficiază de venit minim garantat (VMG), în baza L 416/2001, actualizată și 5505 familii beneficiază de alocație pentru susținerea familiei (ASF), în baza L 277/2010 actualizată. În general, salariile în județul Alba sunt mici, media judeţeană fiind cu 17% mai mică decât cea naţională (conform datelor furnizate de INS pentru anul 2012). Salariul mediu net câştigat de angajaţii din judeţul Alba este de 1273 lei (conform datelor furnizate de INS, aferente lunii decembrie2012).

Și pe lângă toate acestea, Alba ocupă locul patru în topul judeţelor cu cea mai ridicată rată a criminalităţii din ţară. Mai exact, în Alba, la nivelul anului 2011, circa 344 de persoane din 100.000 au fost găsite vinovate de către o instanţă de judecată, cu 54% peste media naţională, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Și atunci, ce speranță de trai mai bun are o familie în vremea guvernului Ponta? Domnilor guvernanți, de Ziua Familiei, amintiți-vă de familia românească și nu o mai împovărați, nu o mai umiliți, amintiți-vă că ați venit la guvernarea declarând că veți crea un milion de locuri de muncă și nu ați făcut-o, amintiți-vă că ați promis că veți readuce tinerii și familiile românilor din nou acasă, în țară și nu ați făcut-o, amintiți-vă că ați promis un trai decent și am sărăcit! Ce mai așteptați?


Rodica ANDRONESCU,

Copreședinte OFL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare