Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

RIP: doi ani de la despărțirea de Neluțu Popa, golgheterul “all-time” al Unirii Alba Iulia

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urmă cu 2 ani, în 19 iulie 2020, în plină criză pandemică, a fost o zi tristă pentru fotbalul din Alba. Neluțu Popa, un jucător emblematic, golgheterul “all-time” al Unirii Alba Iulia, a plecat atunci la cele veșnice, la numai 60 de ani.

Neluțu este considerat cel mai bun atacant din județ, practic un idol pentru generații întregi de fotbaliști și suporteri. O boală incurabilă ce l-a mistuit în ultimele luni i-a fost fatală jucătorului uriaș ce a făcut istorie pentru formația din Cetatea Marii Uniri. Antrenorul care i-a descoperit printre alții pe Gicu Grozav și Ciprian Selagea a luptat până în ultimul moment, însă a fost o luptă inegală, cu un destin potrivnic.

Nu-mi vine să cred cum au trecut atât de repede doi ani! Chiar dacă nu mai este printre noi, știu că de undeva de sus veghează asupra celor apropiați iar noi îi păstram vie amintirea, pomenind numele său ori de câte ori avem ocazia, pentru că și-a lăsat amprenta asupra noastră, atât fotbalistic cât mai ales pe partea umană”, este mesajul transmis de Ciprian Selagea, elevul lui Neluțu Popa și colaborator la Optimum Alba Iulia.

Cu Neluțu Popa în atac s-au scris realizările Unirii Alba Iulia din anii ’90, când sub comanda lui Cornel Țălnar uniriștii băteau la porțile performanței, cu două atacări ale promovării în Divizia A și o semifinală de poveste în Cupa României, după ce au eliminat pe Steaua București în sferturi. Iar dintre cele peste cele 220 de goluri marcate pentru Unirea Alba Iulia, reușite de excepție prin care a fericit aproape două decenii suporterii de pe “Cetate”, cu siguranță la loc de cinste este “hat-trick”-ul înscris în poarta lui Florin Prunea, goalkeeper-ul echipei naționale. În mai 1991, într-o semifinală incredibilă, uniriștii au învins în retur cu 3-0 (toate golurile purtând semnătura lui Neluțu Popa), pe Universitatea Craiova, condusă de Sorin Cîrțu. La avantajul acelui 4-0 din Bănie, oltenii s-au calificat în finală, câștigând-o și întregind sezonul în care au reușit ultimul event!

Rămas bun, Neluțu! Ai plecat, însă rămân amintirile fotbalistice, unele care vor dăinui pentru totdeauna. Ai fost uriaș, cuvintele sunt prea puține pentru a exprima ceea ce ai însemnat pentru Unirea Alba Iulia și fotbalul din Alba”, am scris atunci, când am aflat că Nelulțu ne-a părăsit și a intrat în “echipa îngerilor”, compusă din foștii jucători ai Unirii Alba Iulia, care s-au stins, din păcate, mult prea devreme.

În Ceruri, atacantul ce rupea plasele cu stângul său de aur și-a întâlnit o parte din foștii coechipieri, din diverse generații uniriste, nume precum Nicolae Căian, Iani Mitracu, Marian Georgescu, Florian “Bebe” Brumaru, Gheorghe Dumitru, Cristian Trif, Traian Pop, Ionel Paștiu sau Bela Șooș.

Articol publicat în ziarul „Unirea”, ediția de luni, 18 iulie


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Viitorul Sântimbru a urcat pe locul secund în Liga 4 | Spicul Daia, scorul etapei; Greapcă, hat-trick pentru Energia

Dan HENEGAR

Publicat

în

Viitorul Sântimbru a urcat pe locul secund în Liga 4, după etapa a 24-a. Spicul Daia a scorul etapei cu CSM Unirea Alba Iulia, golgheterul Greapcă, hat-trick pentru Energia *CIL Blaj – CS Ocna Mureș 3-1 (2-0) Echipa din „Mica Romă” a câștigat derby-ul rundei și este foarte aproape să devină campioana celui de-al 4-lea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea