Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Rezultatele studiului privind percepția discriminării în rândul grupurilor vulnerabile, prezentate la Alba Iulia. Când se simt marginalizate persoanele cu boli cronice și cele de etnie romă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

reducerea_discriminarii-728x350Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială și cu Asociația SM Speromax Alba au lansat luni, 08 august 2016, Raportul de Cercetare – Studiu privind percepția discriminării în rândul grupurilor vulnerabile din Alba Iulia.

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului „Abordare integrată la nivelul municipiului Alba Iulia pentru reducerea discriminării și a marginalizării grupurilor vulnerabile”, PEH 082.

Rezultatele raportului arată că, fenomenul discriminării este prezent și este întâlnit în diferite aspecte ale vieții sociale ale grupurilor vulnerabile chestionate (persoane de etnie romă și persoane cu boli cronice).

Astfel, în cazul persoanelor cu boli cronice, acestea resimt disciminarea în momentul în care întâmpină dificultăți fizice și nu sunt ajutați. Totodată persoanelor cu boli cronice le este dificil să se integreze datorită spațiului neconform nevoilor pe care ei le au (52%).

În cazul personelor de etnie romă situația e diferită, aceștia se percep discriminați în relația pe care o au cu alte persoane care nu fac parte din grupul etnic (79.8%), discriminarea fiind resimțită mult mai intens, aceștia resimțind de la vârste fragede situații de excluziune socială și de tratament diferit (89%).

Conform studiului cea mai discriminată categorie este reprezentată de minoritatea romilor (79,8,7% -opinii ale persoanelor de etnie romă, 40,2 %– persoane cu boli cronice).

Opiniile respondenților, arată că tratamentul diferit este acordat de către asistenții sociali (55,3%), asistenții medicali (43%) și funcționarii de la taxe locale (42,7%), în timp ce autoritățile publice (49,5%) și organizațiile neguvernametale (22%) se implică cel mai mult în integrarea socială a grupurilor vulnerabile din care fac parte.

Concluziile raportului arată că instruirea de specialitate a personalului din instituțiile publice, angajați în domeniul privat sau ONG-uri, pentru a înțelege mai clar problemele cu care grupurile vulnerabile se confruntă în monentul în care interacționează cu ei, poate fi o soluție ce ar putea imbunătăți comunicarea și relațiile sociale dintre autorități și grupurile vulnerabile studiate.

Studiul a fost efectuat în perioada august –decembrie 2015 în rândul a 600 persoane de etnie romă și bolnavi cronici din Alba Iulia.

Proiectul ”Abordare integrată la nivelul municipiului Alba Iulia pentru reducerea discriminării și a marginalizării grupurilor vulnerabile” este finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în cadrul Apelului COERENT. Durata de implementare a proiectului este de 11 luni. Valoarea finanţării este de 206.877,26 Euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea