Rezultate excepţionale înregistrate în Alba Iulia, de campania naţională „Oscar, şarpele hoinar”. Vezi ce economii de combustibil şi reduceri de CO2 au obţinut cei 152 de elevi din oraş participanţi
Campania europeană Traffic Snake Game, aflată la prima ediţie naţională, a înregistrat rezultate excepţionale în municipiul Alba Iulia. Un număr de 152 de elevi, de la trei şcoli din oraş, s-au implicat în cadrul acesteia şi au reuşit să obţină economii de peste 1.500 km care ar fi fost parcurşi cu autoturismul personal şi reducerea cu peste 200 kg a emisiilor de CO2.
Campania europeană Traffic Snake Game s-a lansat în România odată cu începerea anului şcolar 2014-2015. Creată pentru a încuraja elevii, părinţii şi cadrele didactice să adopte moduri sustenabile pentru a se deplasa la şcoală, campania propune mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport public sau folosirea în comun a aceleiaşi maşini, în defavoarea deplasărilor cu autoturismul personal. În paralel, campanii similare sunt organizate în alte 17 ţări europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.
În România, campania Traffic Snake Game s-a derulat sub denumirea „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” şi a debutat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii. După finalizarea activităţilor, a fost efectuată o evaluare post-campanie pentru a se observa dacă TSG a generat schimbarea de comportament al elevilor. Ulterior, toate datele au fost colectate, analizate şi înregistrate pe site-ul oficial al campaniei de către Asociaţia „Oraşe Energie România”, coordonatorul naţional TSG. În urma analizei, s-a constatat că rezultatele obţinute sunt excepţionale şi motivează organizarea ediţiilor viitoare ale campaniei.
Campania „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” în România s-a desfăşurat în 13 oraşe: Aiud, Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Făgăraş, Focşani, Giurgiu, Iaşi, Mizil, Moineşti, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea şi Săcele.
Prin intermediul și cu ajutorul Primăriei Municipiului Alba Iulia, Coordonator al Campaniei la nivel local, „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” a ajuns în 3 şcoli primare, implicând un număr de 152 elevi:
1. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „ION AGÂRBICEANU”, cu un numar de 50 de elevi implicați în campanie, alături de cadrele didactice Rusu Viorica și Borșan Florina
2. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAI EMINESCU”, un numar de 61 de elevi implicați în campanie, alături de cadrele didactice Buda Carmen și Radu Felicia
3. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „VASILE GOLDIȘ”, un numar de 41 de elevi implicați în campanie, alături de cadrele didactice Barabaș Otilia, Breaz Simona și Bărbat Vasile.
Cei peste 150 elevi din Municipiul Alba Iulia, care au participat în campania TSG, au obţinut economii de peste 1.500 km care ar fi fost parcurşi cu autoturismul personal şi reducerea cu peste 200 kg a emisiilor de CO2:
În graficul de mai jos, se poate observa schimbarea comportamentului elevilor, în raport cu utilizarea diferitelor moduri de deplasare atât în timpul dar mai important, dupa finalizarea campanie.
Rezultatele obţinute, precum şi imagini din campania desfăşurată în fiecare şcoală, pot fi vizualizate direct pe site-ul oficial al campaniei: www.trafficsnakegame.eu/romania/scoli.
Mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii devin conştienţi de mediul înconjurător şi îşi dezvoltă aptitudini privind siguranţa în deplasare şi capacitatea de a anticipa acţiunile celorlalţi participanţi la trafic. În plus, mersul pe jos sau cu bicicleta contribuie la atingerea necesarului de exerciţiu fizic recomandat zilnic copiilor. Pe termen lung însă, campania ţinteşte spre generarea unei percepţii uşor de înţeles la nivelul copiilor, cu privire la ce înseamnă o comunitate sănătoasă, guvernată de libertatea de mişcare, de calitatea vieţii şi de independenţa faţă de mijloacele de transport motorizat.
Şcolile şi organizaţiile interesate să se alăture ediţiei 2015, pot contacta Asociaţia OER pentru a afla informaţii detaliate despre „OSCAR, ŞARPELE HOINAR”, sau se pot înscrie accesând: www.trafficsnakegame.eu/romania/inregistrare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
20-22 septembrie | Toamna Cugireană 2024: Paradă cu torțe și paradă populară, concerte Subcarpați, Mihail Band și Cimpoierii din Transilvania, târgul producătorilor locali și spectacol folcloric. PROGRAM
20-22 septembrie | Toamna Cugireană 2024: Paradă cu torțe și paradă populară, concerte Subcarpați, Mihail Band și Cimpoierii din Transilvania, târgul producătorilor locali și spectacol folcloric. PROGRAM Toamna Cugireană 2024 va avea loc în intervalul 20-22 septembrie la Stadionul Parc, Cugir. Vă așteaptă 3 zile de distracție, tradiții și voie bună, într-o atmosferă autentică a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria 2024. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Sfânta Maria Mică 2024: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc