Rămâi conectat

Actualitate

Rezultate alegeri CSM: Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Liviu Odagiu, ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate alegeri CSM: Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Liviu Odagiu, ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii

Magistrații din toată țara au ales miercuri, 22 iunie, viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Mandatul acestora este unul de 6 ani, care va începe în ianuarie 2023. Atribuțiile membrilor CSM sunt foarte impotante și cu impact asupra carierelor magistraților. Soluționarea diverselor cereri privind detașarea, transferul magistraților, aplicarea sancțiunilor disciplinare sau avizarea proiectelor de legi din justiție fac din funcția de membru CSM una dintre cele mai puternice din justiție.

Potrivit unor surse judiciare, magistrații aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor sunt următorii:

Judecători:

Daniel Grădinaru (ÎCCJ)
Denisa Stănișor (ÎCCJ)
Liviu Odagiu (Curtea de Apel Alba Iulia)
Elena Costache (Curtea de Apel București)
Ramona Grațiela Milu (Curtea de Apel Brașov)
Laura Radu (Tribunalul București)
Mihai Ghica (Tribunalul Cluj)
Claudiu Drăgușin (Judecătorul Sector 4)
Vasile-Alin Ene (Judecătoria Ploiești)

Procurori:

Daniel Horodniceanu (DIICOT)
Emilia Ion (PCA București)
Bogdan Staicu (PT București)
Claudiu Sandu (PT Brașov)
Cătălina Sîntion (PJ Sector 3)

Lor li se vor adăuga doi reprezentanți ai societății civile, aleși de Senat, dar și trei membri de drept: ministrul justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al PÎCCJ.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un judecător, din rândul membrilor aleși. Mandatul este de un an, fără posibilitatea înnoirii acestuia. Vicepreședintele este ales din rândul membrilor procurori. Cum aceștia sunt doar cinci, unul dintre ei va deține mandatul de vicepreședinte de două ori.

Potrivit Legii 317.2004, Consiliul Superior al Magistraturii alcătuiește lista finală cuprinzând magistrații aleși și o transmite Biroului permanent al Senatului.

Înainte de transmiterea listei către Biroul permanent al Senatului, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității verifică și comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorii și procurorii aleși au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării verifică și comunică Consiliului Superior al Magistraturii rezultatul verificărilor privind calitatea de ofițer acoperit, colaborator sau informator al serviciilor de informații a judecătorilor și procurorilor aleși, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Senatul, în prezența majorității membrilor săi, pe baza raportului Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, validează lista cuprinzând magistrații aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, un discurs de Ziua Națională, la recepția oferită la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis a subliniat, în discursul rostit, că 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului, deoarece vom avea alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Iohannis a precizat că rezultatele acestui vertabil maraton electoral vor stabili cursul spre care națiunea noastră se va îndrepta în următorii ani.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

„Va fi un temeinic exercițiu al maturității noastre democratice să participăm la toate rundele de alegeri”, a spus președintele.

„Votul e singurul instrument democratic prin care decidem viitorul țării noastre. De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul națiunii și, totodată, să rămânem vigilenți în fața curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenți, pot deveni amenințări reale la adresa principiilor de bază ale societății noastre și a sistemului nostru de valori”, a atenționat șeful statului.

Citește și: VIDEO| Mugur Mihăiescu, de 1 Decembrie, în orașul Marii Uniri: ”Unde ai putea merge altundeva, decât la Alba Iulia?”

Klaus Iohannis a evidențiat importanța strategică, în actualul context, a apartenenței României la Uniunea Europeană și la NATO.

„România e o țară sigură și cetățenii săi nu au motive să se teamă”, a susținut președintele.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare