Rămâi conectat

Politică Administrație

Revitalizarea vieții culturale în mediul rural din Alba. În luna mai reîncepe competiția „Cultură pentru cultură”

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

cultura pentru cultura AlbaProiectul „Cultură pentru cultură”,  demarat de Consiliul județean Alba în anul 2006, cu scopul revitalizării vieții culturale în mediul rural, continuă și în acest an, ajungând la cea de-a IX-a ediție.

Potrivit unui comunicat remis presei de administrația județeană, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a participat astăzi la prima întâlnire tehnică organizată cu reprezentanții celor 25 de comune care s-au înscris pentru ediția din acest an a proiectului.

Organizată  sub forma unui concurs de către Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Centrul Cultural „Augustin Bena” al județului Alba, manifestarea „Cultură pentru cultură”, oferă, pentru ediția din acest an, premii în valoare totală de 500.000 lei.”

Cele 25 de comune înscrise în competiție se vor întrece în 4 etape zonale și o etapă finală, ce se va desfășura cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina, de la sfârșitul lunii iulie. Premiul pentru câștigătorul finalei are valoare de 100.000 de lei, toți banii acordați ca premii în cadrul competiției putând fi folosiți de comunele câștigătoare doar pentru investiții în domeniul culturii.

„În cei opt ani, de când organizăm acest concurs, 60 din cele 67 de comune ale județului Alba au concurat în cadrul lui. Dacă până acum regulamentul competiției nu permitea câștigătorilor să se încrie și la ediția din anul următor, am decis ca din acest an să eliminăm această prevedere. Este o măsură care stimulează competiția, mai ales că acești 8 ani de concurs au permis crearea și consolidarea unor grupuri folclorice foarte bune, la nivel de comune, precum și renovarea a multe dintre căminele culturale din județ.

Și în acest an păstrăm regula de a organiza fazele zonale cu ocazia unor sărbători locale consacrate, reușind asftel să reducem costurile logistice ale competiției. ” –  a declarat Ion Dumitrel.

Prima etapă zonală, cea dedicată zonei Blaj, va avea loc în data de 11 mai, cu ocazia sărbătorii de pe Câmpia Libertății de la Blaj. Se vor întrece aici comunele Mihalț, Cergău, Roșia de Secaș, Cetatea de Baltă, Sîncel și Șpring.

Următoarea întrecere este cea de pe zona Sebeș, ce va fi organizată la Loman în data de 17 mai, cu ocazia urcării oilor la munte. Aici vor fi prezente comunele Vințu de Jos, Cîlnic, Săliștea, Pianu, Săsciori și Cut.

Urmează întrecrea de pe zona Apusenilor, în data de 18 mai, organizată la Negrileasa, cu ocazia sărbătorii din Poiana Narciselor, pentru comunele Almașu Mare, Sălciua, Meteș, Poiana Vadului, Albac, Bucium și Ocoliș.

Ultima faza zonală, Aiud, se va desfășura în data de 3 iunie în zona Țarcu, între localitățile Ponor și Rîmeț, punând la încercare comunele Ciugud, Fărău, Livezile, Cricău, Noșlac și Stremț.

Căștigătorii fazelor zonale se vor întrece apoi în faza finală a competiției ce va avea loc la sfârșitul lunii iulie, cu ocazia Târgului de fete de pe Muntele Găina.

Proiectul „Cultură pentru cultură” are ca scop revitalizarea culturii în mediul rural,  dar şi dezvoltarea turismului cultural în aceste zone. Vor fi promovate tradiţii şi obiceiuri specifice fiecărei zone şi localităţi, iar participanții vor realiza și expoziții cu lucrări ale meşterilor populari, precum şi expoziții gastronomice cu mâncăruri tradiționale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea