Retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum: Biblioteca Naţională a României obligată să depună în instanță copie certificată după testamentul contelui Batthyany

Curtea de Apel Alba Iulia a obligat, la termenul de judecată din 17 mai, Biblioteca Națională a României, să depună la dosarul care vizează retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum copii certificate după actul de donație (testamentul contelui Batthyany) și inventarul bunurilor preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum.

Batthyaneum-2

ELIT

”Admite cererea în probaţiune formulată de reprezentantul reclamantei. Amână cauza la data de 14 iunie 2016 pentru când obligă intervenienta Biblioteca Naţională a României să depună la dosar copie certificată după actul de donaţie intitulat testament şi în măsura în care deţine, copie după inventarul a bunurilor mobile care au fost preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum”, se arată în soluția pe scurt publicată de instanță, la termenul din 17 mai.

Reamintim că în dosarul înregistrat la instanță în data de 12 noiembrie 2015, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a contestat decizia Comisiei Speciale de Retrocedare din subordinea Guvernului României, de respingere a cererii privind retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că nu s-a făcut dovada de proprietate asupra imobilului. De asemenea, în luna septembrie 2015 Comisia din cadrul Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților (ANRP) a respins ca neîntemeiată o altă cerere a Episcopiei Romano-Catolice din Alba Iulia – de retrocedare a manuscrisului Codex Aureus.

Următorul termen în dosarul care se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia a fost fixat pe data de 14 iunie 2016.

CITEȘTE ȘI: CEDO: Despăgubiri de 25.000 de euro pentru Arhiepiscopia Catolică din Alba Iulia

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...