Retrocedăm… Ardealul?!?

Paul Voicu - Primar 2020

Nu ştiu de ce noi, românii, ne găsim întotdeauna să fim mai… catolici decât Papa! Mă refer de această dată la faptul că Guvernul a avizat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti şi despăgubirile aferente, urmând ca mâine,17 aprilie, aşa după cum a declarat premierul Victor Ponta, Guvernul să-şi asume răspunderea pe acest proiect în cadrul Parlamentului României. Acum, dincolo de faptul că ţărişoara asta a noastră a fost, în ultimii peste 20 de ani, secătuită cu totul de resursele sale economice, financiare, ale solului şi subsolului etc. şi că majoritatea românilor de-abia mai trăiesc de pe o zi pe alta, sunt de acord că guvernanţii trebuie să rezolve şi această spinoasă problemă a retrocedărilor proprietăţilor, care de fapt ar fi trebuit rezolvată de multă vreme, pentru că, între timp, de atâta aşteptare, foarte mulţi români, proprietari de drept (nu samsari – n.a.) s-au stins cu totul de…dorul de a-şi primi ceea ce le fusese luat cu japca sau al despăgubirilor ce li se cuveneau. Dar nici chiar să lase statul român în… fundul gol, pentru a le da unora ce o duc bine mersi prin străinătate sau unora care ne-au asuprit sute de ani.
Problema mare care se pune este de ce doar noi, românii, trebuie să restituim în natură mii de imobile ale unor universităţi, şcoli, licee, spitale, instituţii publice etc., principiu care este trecut în articolul numărul 1 al noii legi, în condiţiile în care toate celelalte ţări foste comuniste din Europa de Est nu au făcut acest lucru? Spre exemplu, ţara noastră vecină şi „prietenă”- Ungaria – chiar dacă a rezolvat această problemă mai repede (prin două legi date în anii 1991, 1992) nici nu a vrut să audă de retrocedarea către vechii proprietari a unor imobile în natură, ci doar s-a procedat la compensări băneşti pe „sistem voucher”, iar plafonul de compensare a fost de maximum 21.000 USD. În Polonia nici până acum nu este aprobată o lege în acest sens, ci doar unele proprietăţi au fost obţinute prin procese în justiţie. Iar în prezent există în discuţie un proiect de lege care exclude de la restituire „toate bunurile cu valoare ridicată din Varşovia”.  La fel şi în Cehia, s-a făcut un sistem mixt de restituire în natură sau compensare în bani, iar peste plafonul de 750 de milioane de dolari s-au prevăzut restituiri doar în titluri de valoare. Apoi, în Bulgaria, au putut reintra în posesia unor imobile, terenuri agricole sau păduri doar cetăţenii bulgari, pentru cei din străinătate fiind prevăzute doar despăgubiri băneşti. În schimb, guvernanţii noştri vor să dea totul: biserici, universităţi, şcoli, spitale, muzee etc., de ordinul miilor! Din 1991 şi până în prezent au fost restituite în natură peste 9000 de clădiri şi peste 1 milion de hectare de teren.  Statul român a plătit în bani şi acţiuni la Fondul Proprietatea alte 5 miliarde de euro foştilor proprietari, din care se pare că mai bine de jumătate din bani au fost, culmea, încasaţi de către samsarii de bunuri imobiliare care le-au cumpărat drepturile litigioase! Şi au fost până în prezent onorate doar cica 14.000 de cereri, peste 200.000 fiind încă în aşteptare!!
Dar cel mai mare „tun” al proprietăţilor imobiliare vrea să-l dea Biserica Romano – Catolică din ţara noastră, care, potrivit unor surse guvernamentale, a depus cereri pentru un număr record de imobile – 88.000 (!), între care multe biserici ce le-au aparţinut, dar mult mai multe sedii actuale de şcoli, licee, universităţi sau alte numeroase instituţii judeţene şi locale, care, potrivit noii legi, ar trebui retrocedate în 10 ani. Între acestea figurează inclusiv Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj–Napoca, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Biblioteca Batthyaneum şi Institutul de astronomie din Alba Iulia, ca să dau doar câteva exemple. Practic, se spune că, din totalul despăgubirilor, care s-ar cifra în bani la circa 9 miliarde de euro, mai mult de jumătate ar trebui să revină Bisericii Romano – Catolice! Dar toate aceste imobile au fost, de aproape 100 de ani, întreţinute, consolidate şi modernizate de către statul român, respectiv administraţiile locale româneşti, care au investit în ele miliarde de euro. Acum, ce facem, le dăm gratis Bisericii Romano-Catolice?! Sunt total de acord ca toate bisericile, atât ale cultului Romano-Catolic cât şi cele ale cultului Greco-Catolic să fie restituite în natură. Aşa este corect în faţa lui Dumnezeu. Însă universităţile, licelele, şcolile sau grădiniţele, pentru acestea noua lege ar trebui să prevadă doar eventuale despăgubiri băneşti, deoarece la ora actuală în ele învaţă studenţi sau elevi atât români cât şi maghiari, germani, secui sau de alte naţionalităţi. Dar ce, nouă ne-au restituit cumva romanii cele peste 300 de tone de aur luate cu japca din Dacia sau ruşii ne-au mai restituit tezaurul de aproape 100 de tone de aur, ce a fost transportat la Moscova în perioada Primului Război Mondial? Dar chiar Ungaria, a mai restituit cumva Bisericii Ortodoxe Române proprietăţile şi numeroasele imobile din Budapesta ale lui Emanoil Gojdu? Ca să nu mai vorbim de faptul că imobilele revendicate au fost construite tot din sudoarea, impozitele şi taxele românilor de către Imperiul Austro-Ungar. Iar ca o concluzie, dacă mai mergem puţin pe firul multitudinii de cereri din partea Bisericii Romano – Catolice, la sfârşit s-ar putea să constatăm că Budapesta va lua în curând, gratis, tot Ardealul! Asta se vrea?!?

ELIT

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

7 Comentarii

Carcotasul 16 aprilie 2013 at 18:45

Da sa-l „retrocedam” ardelenilor, ca in toata istoria lui, Ardealul nu a cunoscut o exploatare mai dura, si o administrare mai proasta, ca a miticilor, actuali! Deci sa-l „retrocedam”, sa-i dam independenta! Republica Moldova, nici nu vrea sa auda de Bucuresti, ca in perioada din Romaniei Mari, a avut cei mai corupti functionari!

CrocodilulCuPapion 18 aprilie 2013 at 14:43

,,Republica Moldova, nici nu vrea sa auda de Bucuresti, ca in perioada din Romaniei Mari, a avut cei mai corupti functionari!,,????Hhahahahhahahahhahahhahhah…Hai ca esti tare!!!You made my day!!

Aurelian 18 aprilie 2013 at 16:06

Si la retrocedarea Noldovei, URSS-ului, in 1939, se mai foloseau in administratie formulare cu stema tarista, deci functionarii romani din miticareala, nu au schimbat nici formularele din 1918 pana in ´39! Cam „buna” ADMINISTRARE , nu ii asa?

aci 18 aprilie 2013 at 15:01

Nu trebuie sa fim mai catolici ca papa,dar nici mai,corupti ,hoti,mincinosi,necinstiti,smecheri,incompetenti,lingai,oameni care manipulam cum sunt politicieni romani si acoliti lor .Vezi articolul de mai sus,,RUSINE NATIONALA,,.

aci 18 aprilie 2013 at 15:15

As dori sa va intreb cu respect , daca acest site este controlat de dl TM,de ce nu apare parerea de mai inainte oare deranjeaza adevarul?,,Doamne ocrotestei pe romani,,

aci 18 aprilie 2013 at 15:28

Sa nu fim mai catolici ca papa,dar sa nu fim nici coruptii,hotii,mincinosi,smecheri etc,precum suntem.Articolul de sus este o rusine ,,nationala,,.Amin.

aci 19 aprilie 2013 at 15:23

Dl. TM va rog sa contribuiti cu bani la Catedrala Mantuirii Neamului in Bucuresti si lasati retrocedarile din Ardeal si nu va fceti papagal daca nu sunteti.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...