Rămâi conectat

Ştirea zilei

Restaurarea Cetăţii nu trebuie să ascundă memoria daco-romană

Publicat

în

Oricât s-ar încerca murdărirea acţiunii de protest din parcul Custozza, ce a avut loc vineri, 11 martie, semnificaţia ei profundă este mai puternică decât orice, pentru că ea arată forţa comunităţii. Nu credeam că la Alba Iulia aş putea vedea aşa ceva vreodată, şi vă asigur că pe maeştrii practicilor abuzive şi discreţionare această ieşire la „îmbrăţişare de copaci” i-a frisonat. Sunt sigur că au simţit cu toţii un fior rece pe spate, când au văzut câtă lume s-a pus în mişcare. Şi nu este vorba despre o acţiune politicianistă, cum lasă să se înţeleagă cei ce încearcă să discrediteze această mişcare civică. Afirm că nu a fost o acţiune politicianistă deoarece, deşi au fost prezenţi acolo liderii tuturor formaţiunilor politice, cu excepţia celor ai PDL, aceştia s-au abţinut de la orice declaraţie politică. Că la protest s-au făcut simţite nişte nuclee politice e firesc, în condiţiile în care societatea civilă albaiuliană a fost îngenuncheată de multă vreme. Cine aţi vrea să protesteze în aceste condiţii…? Unde este „Alianţa Civică”? Unde mai este „Albamontul” Mărioarei Puşcaş, după dispariţia acesteia? Unde sunt celelalte ONG-uri? Au fost politizate sau au devenit tributare intereselor „profesionale”, derulând la rândul lor proiecte pe bani europeni, cu girul administraţiei. E şi ăsta un mod de a-ţi asigura liniştea din partea posibililor opozanţi, nu? Şi nu spun că orice lucrare edilitară trebuie să devină automat obiect de protest, dar ORICINE are dreptul de a-şi exprima paşnic şi public opinia, mai ales când e vorba despre soarta oraşului în care trăieşte, soarta unei zone de care este legat afectiv…
lDreptul cetăţenesc de „Veto!”
Prietenii mei ecologişti, care mă ştiu de peste 20 de ani, ştiu care sunt principiile care mă animă în ceea ce priveşte verdele românesc, indiferent că acesta se află în codrii masacraţi ai patriei sau în parcurile prin care mi-am plimbat copilăria şi adolescenţa. Cu toate acestea, repet pentru dumneavoastră, cititorii, ceea ce am spus la acest miting, de sub nobilul blazon al unui brad românesc, pe care mi l-au pus organizatorii APOLITICI în piept: „Dacă suntem urmaşi ai Romei, ai celor ce spuneau cu mândrie <Civis romanus sum>, atunci avem dreptul de <Veto!>. Dreptul de a ne opune faţă de orice practică abuzivă, discreţionară, care încalcă principiile democraţiei şi ale statului de drept. Nu contest proiectul, pentru că nu-l cunosc (fiindcă nu s-a făcut dezbatere publică şi nici referendum local cu privire la această agresiune edilitară, după cum se cuvenea), dar contest PROCEDURA! Contest modul în care s-au chemat noaptea, hoţeşte, lucrătorii cu drujbele, ca să doboare 200 de ani de istorie vie a oraşului. Contest faptul că s-a început lucrul pe un şantier în inima oraşului, fără ca acesta să fie delimitat legal şi semnalizat (cu o tăbliţă pe care să fie trecute numele beneficiarului, al executantului, titlul proiectului şi suma alocată!).” Şi mai contest forţarea lucrării, respectiv intrarea cu buldozerul peste protestatari. Cu alte cuvinte, beneficiarii acestui proiect ar trebui să fiţi voi, albaiulienii, şi urmaşii voştri. Atunci de ce nu v-a întrebat nimeni care este voinţa voastră? Mi-e teamă că, de la o distanţă de 21 de ani, aceste practici seamănă prea mult cu practicile abuzive de dinainte de 1989, când venea „şeful edililor politici” şi dispunea dărâmarea unui sat şi înlocuirea lui cu nişte cuburi de beton, sau decidea dărâmarea unor biserici şi mănăstiri, tot în timpul nopţii, ca să nu apuce lumea să se revolte…!
Mi-a venit în minte această comparaţie de coşmar, deoarece chiar vineri, 11 martie, fusesem anunţat despre o manifestare anticomunistă ce avea loc la Timişoara, în memoria celebrei proclamaţii de acolo, al cărei punct 8 era esenţial în democratizarea ţării. Nerespectarea acestuia, din nefericire, a determinat rămânerea mult în urmă a ţării noastre, în ceea ce priveşte instaurarea principiilor statului de drept.
lRestaurare, restaurare,… dar până unde?
Am văzut comunicatul prin care Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia îşi exprimă poziţia în favoarea proiectului de reabilitare a Parcului Custozza. Iar această poziţie a universitarilor albaiulieni, chiar criticată de către ecologiştii fervenţi, trebuie respectată, în sensul unei descărcări de sarcină arheologică profesionistă, chiar dacă aceasta ar putea dura ani de zile (comparaţi recomandarea aceasta cu practica buldozeristă de a intra cu utilajele grele într-un sol care adăposteşte stratul de cultură medieval şi vestigiile castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina). Sigur că o astfel de lucrare de anvergură nu va putea fi realizată cu graba cu care au dorit edilii noştri. Respectiv lucrul cu grijă şi conservarea „in situ” a vestigiilor descoperite. De acord, întrutotul! Altfel, dragi albaiulieni, peste aceste comori (câte vor mai rămâne din scormonirea cupelor de excavator) se vor turna betoane, se vor monta pavele şi se vor planta arbuşti. Cine va mai şti, în aceste condiţii, peste 50 de ani, că sub piaţeta nou-nouţă, o replică palidă a celei gândite de arhitecţii imperiali, se găsesc straturi mai vechi? În acest context, mă întreb: câţi dintre dumneavoastră au ştiinţă că sub somptuoasa clădire a Arhiepiscopiei Romano-Catolice se află nişte ruine romane? Deşi acestea au fost evidenţiate cu prilejul unor recente săpături (şi fotografiate) nu apare NICĂIERI măcar o plăcuţă care să menţioneze acest lucru! Ca să nu mai spun că, în contrapartidă cu acceptarea plăcuţelor bilingve de către noi, ar trebui ca astfel de plăcuţe să se afle şi în interiorul catedralei romano-catolice, unde doar cunoscătorii limbii maghiare pot afla că există un sarcofag al lui Ioan Hunyade, respectiv al lui… Iancu de Hunedoara!
Să-mi fie cu iertare, dar prea se transformă toată zona respectivă într-una „austro-ungară” iar ceea ce e românesc dispare, sau e îngropat sub asfalt şi dat uitării. Dacă tot se vorbeşte despre multistratificare, atunci cum se face că cea mai mare preocupare a edililor şi a restauratorilor „oficiali” se focalizează, cu foarte mare grabă, pe perioada austro-ungară? Aşadar, dacă e să se restaureze inima albaiuliei, să se meargă până la străfunduri, cu grijă, pentru a nu se distruge nimic. Şi să se conserve şi să se pună în valoare totul, nu doar ceea ce şterge, copleşeşte şi ascunde memoria daco-romană. Prea puţin, după părerea mea, se face pentru reamintirea faptului că aici a fost adus Horea în lanţuri şi că Mihai Viteazul a intrat ca un cuceritor în Cetatea Alba Iuliei, care pe vremea aceea nu arăta nicidecum aşa…
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins

Publicat

în

Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins

Legea 76/2022, emisă anul acesta, stabilește că la dosarul de pensionare să fie adăugată o nouă adeverință care va fi eliberată de angajatorul la care solicitantul lucrează în momentul în care acesta își depune dosarul de pensionare.

Această adeverință oferă datele de contact ale angajatorului care trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului, document care trebuie trimis respectivei companii în termen de maxim 5 zile de la emiterea deciziei de pensionare. Măsura legislativă ar trebuie să elimine situațiile în care un pensionar încalcă prevederile Codului muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a contractului individual de muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2022: Câți bani va primi un bărbat care a muncit aproape 40 de ani în România

Ce trebuie făcut pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest caz angajatul va fi obligat să completeze actele de la dosarul de pensionare cu o adeverință ce conține datele de contact ale ultimului angajator sau a angajatorilor dacă este angajat la mai mulți angajatori la data pensionării.

Adeverința va cuprinde următoarele informații:

– denumirea angajatorului,

– adresa de poștă fizică și electronică,

– date de contact telefon/fax.

Efectul documentului

Citește și: Pensii 2022: Cine poate beneficia de recalcularea pensiei și cum se poate cere acest lucru

Odată angajatorul anunțat despre decizia de pensionare, acesta va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității:

– în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, contractul individual de muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare.

– în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.

În ceea ce privește pensia de invaliditate de gradul 3, pensia nu se poate activa decât dacă angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu program de lucru de cel mult 4 ore/zi.

Așadar, noul document este important numai pentru angajator. Pe de altă parte, Casa de Pensii deține datele de contact ale angajatorilor dat fiind că lunar acesta plătește CAS iar pe cererea de pensionare a solicitantului sunt trecute datele de contact ale angajatorului. Cu alte cuvinte, birocrația românească este ca un organism viu care regenerează precum coada unei șopârle.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei

Publicat

în

16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 16-18 mai în localităţile Vinţu de Jos, Pianu, Sebeş, Dostat şi Spring, din judeţul Alba.

Invităm femeile din grupul ţintă 24-29 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 16-18.05.2022 este următorul:

– Vinţu de Jos – 16.05.2022, începând cu ora 17.30;
– Pianu – 16.05.2022, începând cu ora 18.30;
– Sebeş – 17.05.2022, începând cu ora 11.00 (Casa de Cultură);
– Dostat – 18.05.2022, începând cu ora 17.30;
– Spring – 18.05.2022, începând cu ora 18.30;

De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

„Vara asta lansăm o provocare pentru toate tinerele din grupa de vârstă 24-29 de ani, aceea de a avea grijă de propria sănătate!
Astfel, le invităm să pună grija pentru sănătate în topul listei lor de priorități!
Ca medic, recomand tinerelor să facă o vizită la medicul ginecolog obligatoriu, indiferent câte alte lucruri au de făcut. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog şi testării Babeş-Papanicolaou le poate feri de neplăceri și chiar le poate salva viața”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, luni, 16 mai 2022, s-au înregistrat 3 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 15 mai 2022, COVID-19 în Alba. 4 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53834 de persoane confirmate, 52431 persoane vindecate, 1.290 decese.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 241 teste, 148 PCR, 93 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 465454 mai exact, 356338 de teste PCR și 108968 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 3 noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 1
CIUGUD – 1
SASCIORI – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 893 2.24 2
RIMETEA 990 2.02 2
OHABA 583 1.72 1
VALEA LUNGĂ 3115 1.28 4
ORAŞ OCNA MUREŞ 13788 0.8 11
METEŞ 2751 0.73 2
LUPŞA 2836 0.71 2
MUNICIPIUL BLAJ 20622 0.68 14
SÂNTIMBRU 3019 0.66 2
ORAŞ TEIUŞ 7148 0.56 4
NOŞLAC 1816 0.55 1
CRICĂU 1965 0.51 1
MIRĂSLĂU 1945 0.51 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76685 0.51 39
LOPADEA NOUĂ 2494 0.4 1
ŞPRING 2537 0.39 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
ORAŞ CUGIR 25354 0.32 8
MIHALŢ 3213 0.31 1
CIUGUD 3293 0.3 1
PIANU 3563 0.28 1
ORAŞ ZLATNA 7779 0.26 2
GALDA DE JOS 4414 0.23 1
ŞONA 4365 0.23 1
MUNICIPIUL AIUD 25133 0.2 5
MUNICIPIUL SEBEŞ 32855 0.12 4
ALBAC 1939 0 0
ALMAŞU MARE 1197 0 0
ARIEŞENI 1533 0 0
AVRAM IANCU 1411 0 0
BERGHIN 1882 0 0
BISTRA 4496 0 0
BLANDIANA 877 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1629 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 227 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3061 0 0
CIURULEASA 1123 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2142 0 0
CUT 1272 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3115 0 0
DOŞTAT 1014 0 0
FĂRĂU 1470 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1157 0 0
HOREA 1898 0 0
IGHIU 7110 0 0
ÎNTREGALDE 551 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1147 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MOGOŞ 744 0 0
OCOLIŞ 498 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3743 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
POIANA VADULUI 1041 0 0
PONOR 574 0 0
RĂDEŞTI 1271 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1580 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2690 0 0
SĂLCIUA 1367 0 0
SĂLIŞTEA 2327 0 0
SÂNCEL 2579 0 0
SĂSCIORI 6485 0 0
SCĂRIŞOARA 1486 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1658 0 0
STREMŢ 2419 0 0
UNIREA 4823 0 0
VADU MOŢILOR 1268 0 0
VIDRA 1500 0 0
VINŢU DE JOS 5528 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare