Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Remedii naturiste pentru gripă şi răceală

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Deşi pare o boală banală, cu o durată normală de numai 6-7 zile, gripa trebuie tratată cu foarte mare grijă, pentru a evita complicaţiile. Debutează brusc, cu dureri musculare, febră mare, frisoane, dureri de cap, tuse uscată şi iritativă, pierderea poftei de mâncare, inflamarea căilor respiratorii. Guturaiul este un semn al slăbirii sistemului imunitar, fiind o reacţie a organismului la atacul unor virusuri mai puţin violenţi decât cei care provoacă gripa. Se datorează inflamaţiei mucoasei nazale şi este favorizat de frig şi de umezeală. Se mai numeşte şi răceală.
Spre deosebire de gripă, simptomele sunt mai blânde, doar cu slăbiciune generală, pierderea apetitului, gât iritat, strănut, nas înfundat. Ceaiurile, înainte de toate
Tratamentul naturist pentru gripă şi răceala se bazează pe efectele tămăduitoare ale ceaiurilor şi diferitelor preparate pe bază de plante. Nimic chimic, totul natural. Aşadar, primele indicate sunt ceaiurile, dar călduţe, nu fierbinţi.
Cele mai bune sunt infuziile din flori de soc, tei, potbal, busuioc, sunătoare, isop, pătlagina, mentă, barba-popii, coada-şoricelului, urzica, lumânărica, măceşe şi coacăze negre, conuri de hamei şi scoarţă de salcie. Efectul acestor ceaiuri este mai mare dacă în ele se adăugă puţină scorţişoară şi piper negru (au acţiuni puternic antivirotice). În debutul stărilor gripale, se bea câte o cană de ceai, din oră în oră. Toxinele vor fi eliminate prin transpiraţie.
Combinaţia de miere, lămâie şi tei este un remediu sigur contra gripei. Ceaiul de măceşe proaspete este bun pentru răceală şi gripă, prin conţinutul ridicat de vitamina C. De altfel, tabletele de vitamina C sunt produse din măceşe.
Leacuri de mestecat
Pentru guturai, fitoterapia recomandă ceaiuri din flori de tei şi de soc, infuzie din flori şi decoct din rădăcină de ciuboţica cucului (atunci când apare tusea frecventă; se pune o linguriţă de plantă la o cană cu apă şi se beau câte 2-3 căni/zi), infuzie de isop, decoct din coajă de salcie (2 linguri de coajă uscată şi mărunţită la o cană cu apă; se iau 3-4 linguri/zi), unguraş (infuzie dintr-o linguriţă plantă la o cană cu apă, 2-3 căni/zi). Salvia acţionează ca o aspirină.
Se mai recomandă o infuzie combinată: se iau 12 linguri de creţişoară, trei de muşeţel, soc şi izmă creaţă, se mărunţesc şi se amestecă bine. Se iau două linguriţe din amestec şi se adaugă la o cană de apă fiartă. Se dă deoparte 5 minute. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, dacă se poate, neîndulcite. În caz de curgere apoasă a nasului, fără febră, un remediu eficient se obţine dintr-o linguriţă de busuioc, una de salvie, una de scorţişoară şi 5 cuişoare. Se ţin în gură şi se mestecă încet. Se iau 2-3 prize pe zi, după masă. Încercaţi acest remediu şi în 2-3 zile, nu veţi mai simţi nici urmă de răceală.
Antibioticul săracului. La primul hapciu, e bine să beţi nişte ceai de cimbrişor, care e un excelent dezinfectant. Inhalaţia cu oţet mentolat, obţinut prin macerarea frunzelor de mentă în oţet, alungă starea proastă produsă de răceală. În popor, se spune că cimbrul e antibioticul săracului, deoarece conţine un antiseptic natural, thimolul. Ceaiul de cimbru, cât şi infuzia de cimbrişor ajută în stările de răceală. Când apare febra, se recomandă ca mâncarea să conţină mult usturoi. Bunicii noştri foloseau compresele pe gât şi pe piept sau abdomen. O bucată mare de pânză se înmoaie în apă caldă, dar nu fierbinte, se stoarce bine şi se aplică pe corp. Peste ea se pune o basma (şal) din lână. Gâtul este bine să fie acoperit cu un fular. Compresa se ţine 45-60 minute. După ce se înlătură, bolnavul se îmbracă într-o bluză uscată din bumbac şi rămâne în pat, bine învelit, timp de 30-40 minute. Apa călduţă spre rece este suficientă pentru a scădea febră, fără să şocheze organismul, cum se întâmplă în cazul pungii de gheaţă.
Cum scăpăm de tuse? Tusea este agasantă, supărătoare şi chiar chinuitoare, dar ajută la îndepărtarea secreţiilor de pe căile respiratorii, de aceea este recomandat a nu se apela imediat la produsele antitusive din farmacii, ci mai întâi la cele naturiste. Cea mai bună este infuzia din frunze de pătlagină: două linguriţe la o cană de apă fiartă, câte două căni pe zi, cu linguriţă.
Mai e bună infuzia de plămădică: două linguriţe la o cană de apă fiartă, din care se consumă 2-3 căni pe zi. Sau infuzie din muguri de pin: o linguriţă de muguri de pin proaspeţi sau uscaţi, la o cană de apă clocotită, 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere de albine. Foarte utilă este şi infuzia de coada-şoricelului: două linguriţe de flori la o cană cu apă clocotită, din care se iau 2-3 căni pe zi. Dacă tusea este uscată trebuie consumate multe lichide. Foarte eficiente sunt cataplasmele cu seminţe de in şi făină, în amestec de 1/3 la 2/3 apă, în care se fierbe totul până se formează o pastă consistentă.
Se pune într-un săculeţ de pânză care se aplică pe piept. Se pot face frecţii cu ulei de ricin pe piept, după care se acoperă cu o pătură groasă sau plapumă. Se pot face inhalaţii cu muşeţel, levănţică, cimbru, cimbrişor, izma, rozmarin, frunze şi ramuri tinere de pin. O reţetă care face minuni este mierea cu lapte fiert. Frecţii şi băi în fiecare seară este indicat să se facă frecţii cu macerat din boabe de ienupăr zdrobite în 250 ml rachiu natural sau cu oţet aromatizat cu mentă, salvie, flori de lavandă, soc şi petale de trandafir.
La culcare, se vor face inhalaţii cu aburi fierbinţi deasupra unui vas în clocot care conţine busuioc, mentă sau picături de ulei de pin sau lavanda. În cazul când boala este acută, inhalaţiile se repetă de 3 ori/zi. Mai sunt recomandate bai de mâini şi picioare cu apă fierbinte în care se pune faină de muştar negru, sare, flori de fin, şoc sau cimbru. După baie, se pot pune comprese fierbinţi cu suc de lămâie îmbibat într-o bucată de pânză care se înconjoară în jurul gâtului şi pe piept. Bolnavul va sta liniştit timp de câteva ore, bine învelit, într-o încăpere bine încălzită, pentru a putea transpira intens. Încă de la declanşarea bolii, se impune un repaus la pat de minimum trei zile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea