Rămâi conectat

Actualitate

Relații mai bune cu maghiarii: România şi Ungaria ar putea avea o Cameră de comerţ bilaterală

Publicat

în

Relații mai bune cu maghiarii: România şi Ungaria ar putea avea o Cameră de comerţ bilaterală

Autorităţile din România şi Ungaria şi-au propus să demareze procedurile pentru înfiinţarea unei Camere de comerţ bilaterale, se arată într-un comunicat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, remis, miercuri, Agerpres.

Ministrul român de resort, Constantin-Daniel Cadariu, a primit marţi vizita ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria, Peter Szijjarto, cu prilejul căreia a fost analizat stadiul relaţiilor bilaterale în domeniile comerţului, investiţiilor, turismului şi antreprenoriatului.

În cadrul discuţiilor, cei doi demnitari au reliefat importanţa relaţiei româno-ungare din perspectiva dialogului politico-diplomatic şi a cooperării în domeniul economic, fiecare dintre cele două state fiind pentru celălalt unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ne propunem să demarăm, la nivel de minister, procedurile necesare pentru materializarea, în cel mai scurt timp posibil, a Camerei de comerţ bilaterale, un instrument esenţial pentru a stimula investiţiile reciproce, dar şi pentru a intensifica comerţul bilateral, în condiţii de balanţă comercială echilibrată. Mai mult, în acest fel, vom putea transmite un mesaj comun companiilor noastre, în ideea de a participa împreună la viitoarele proiecte de reconstrucţie a Ucrainei”, a declarat Cadariu.

Cei doi demnitari au exprimat, astfel, interesul pentru intensificarea cooperării economice bilaterale, prin identificarea de noi oportunităţi care să sporească volumul schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce în cele două state.

Un alt punct important pe agenda discuţiilor a reprezentat analiza stadiului proiectelor de cooperare bilaterală asumate prin Protocolul Comisiei Economice Mixte Interguvernamentale România-Ungaria, a cărei ultimă sesiune a avut loc la Budapesta, în perioada 8 – 9 aprilie 2021. Cei doi demnitari, în calitate de copreşedinţi ai acestui mecanism interguvernamental de colaborare economică, au convenit ca următoarea reuniune să se desfăşoare la Bucureşti, în luna noiembrie a acestui an.

Ministrul Cadariu a subliniat, în cadrul discuţiilor, necesitatea valorificării potenţialului IMM-urilor, apreciind că organizarea de forumuri economice ar conduce la o interconectare mai bună între reprezentanţii mediilor de afaceri din cele două state, mai ales în contextul provocărilor prezente la nivel regional şi mondial.

În încheiere, punctând importanţa aderării României la OCDE, precum şi la Spaţiul Schengen, demnitarul român a solicitat sprijinul Ungariei în susţinerea demersurilor părţii române, subliniind totodată impactul pozitiv al concretizării acestor deziderate, inclusiv asupra parteneriatului economic româno-ungar.

În anul 2021, comerţul bilateral a totalizat 11 miliarde euro, valoare record care plasează Ungaria în topul partenerilor comerciali ai României, respectiv locul 4 la export şi locul 3 la import.

Evoluţia ascendentă s-a menţinut şi în primul trimestru al anului curent, valoarea totală a schimburilor comerciale fiind de 3,4 miliarde euro (în creştere cu 34,3% faţă de perioada similară a anului precedent), din care 1,3 miliarde euro export (+36,5%) şi 2,1 miliarde euro (+33%) import.

În România sunt înregistrate peste 14.500 companii cu participare maghiară la capitalul social, având un total de 1,9 miliarde euro capital social subscris şi reprezentând 3,2% din totalul capitalului social străin investit în România. Ungaria ocupă locul 11 în clasamentul investitorilor străini din ţara noastră, din punctul de vedere al capitalului investit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Alertă alimentară: Mai multe loturi de înghețată, retrase de la vânzare ca urmare a detectării unor urme de e 2-Cloroetanol

Publicat

în

Alertă alimentară: Mai multe loturi de înghețată, retrase de la vânzare ca urmare a detectării unor urme de e 2-Cloroetanol

Conform unor anunțuri postate pe site-ul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, noi loturi de îngheţată Haagen-Dazs sunt retrase de la vânzare de marile reţele de supermarketuri, ca urmare a detectării unor urme de e 2-Cloroetanol.

General Mills, fabricantul Häagen-Dazs, a decis rechemarea voluntară a unora dintre produsele sale de înghețată ca urmare a detectării unor urme de 2-Cloroetanol (2CE) într-un lot specific de produse Häagen-Dazs. Măsura este întreprinsă ca precauție. „Acțiunea are loc în urma unor investigații care au stabilit că sursa neconformității este un furnizor individual și se limitează la anumite date limită de consum ale anumitor produse din lotul în cauză. După ce a investigat în mod proactiv această problemă pentru a determina sursa, General Mills ia măsura de precauție de a retrage în mod voluntar toate loturile afectate de Häagen-Dazs din toate punctele de vânzare din România.

Investigațiile amănunțite întreprinse de General Mills cu privire la cauza principală a acestei probleme de neconformitate au indicat că nivelurile de urme de 2-Cloroetanol (2CE) pot fi depistate la un ingredient asigurat de către unul dintre furnizori. Nivelurile substanței detectate depășesc cu puțin limitele de detecție analitică”, se arată pe site-ul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este vorba despre înghețata Haagen-Dazs Belgian Chocolate 8X460 ml, Macadamia Nut Brittle 8 X 460 ml, Cookies & Cream 8X460 ml, Macadamia Nut Brittle 24X95 ml și Belgian Chocolate 24X95 ml. „La Häagen-Dazs, calitatea și siguranța alimentelor reprezintă prioritatea noastră principală. Häagen-Dazs nu folosește 2-Cloroetanol (2CE) în niciunul dintre produsele sale si respectă toate reglementările privind siguranța alimentară și standardele stricte din fiecare piață în care operăm, inclusiv România. Regretăm orice inconvenient cauzat din cauza acestei rechemări de pe piață. Instrucțiuni pentru consumatori. Clienții care au cumpărat unul dintre aceste produse pot returna produsul sau chitanța la locul de cumpărare pentru o rambursare completă”, arată producătorul.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila recomandă folosirea măștii de protecție în școli: „Dacă şcolile respectă aceste condiţii lucrurile pot fi ţinute sub control”

Publicat

în

Alexandru Rafila recomandă folosirea măștii de protecție în școli: „Dacă şcolile respectă aceste condiţii lucrurile pot fi ţinute sub control”

În cursul zilei de luni, într-o conferinţă de presă, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a recomandat folosirea măştii de protecţie în şcoli, precizând că dacă şcolile asigură condiţii de igienă la grupurile sanitare, dezinfectanţi, atunci lucrurile pot fi ţinute sub control. Rafila a fost întrebat ce estimări are în legătură cu cazurile de COVID din luna septembrie, când încep şcolile.

„Să vedem evoluţia din următoarele două săptămâni şi să putem peste două săptămâni să avem o apreciere şi legată de evoluţia din septembrie. Sigur că orice activitate care înseamnă o creştere a interacţiunilor sociale semnificativă, pentru că începerea şcolilor reprezintă o intensificare a circulaţiei în mijloacele de transport în comun, interacţiune între grupuri de persoane care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinate. Sigur că există o anumită creştere, depinde să vedem de la ce nivel plecăm spre sfârşitul lunii august ca să putem să facem o apreciere a evoluţiei”, a afirmat Rafila.

El a recomandat purtarea măştii de protecţie în şcoală.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Eu sunt convins că şi şcolile acum sunt mult mai bine pregătite, ştiu ce au de făcut, masca va fi recomandată în mod evident şi în şcoli, nu la ora de sport, ca să nu existe astfel de întrebări care nu îşi au locul în acest moment. Dar sigur că cel puţin în prima lună când vremea va permite acest lucru să recomandăm foarte insistent aerisirea sălilor de clasă, a spaţiilor în care copiii îşi desfăşoară activitatea şi orele de sport se pot efectua în aer liber. Aşa că, dacă şcolile respectă aceste condiţii şi asigură condiţii de igienă în zona grupurilor sanitare, copiii să se poată spăla pe mâini, să meargă în siguranţă la ore, să aibă acces la dezinfectanţi, cred că lucrurile pot fi ţinute sub control”, a explicat Rafila.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”

Publicat

în

Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”

Imagini video cu ceea ce ar putea să fie armament trimis de România armatei ucrainene au fost publicate pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care monitorizează încă de la începutul războiului evoluţia armamentului din ambele tabere.

Potrivit sursei citate, în imagini sunt prezentate obuze de 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

„O privire neobișnuită în interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm – care arată că vehiculul este încărcat cu muniție HE-FRAG fabricată de Romarm în 2022”, precizează Ukraine Weapons Tracker, pe Twitter.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obuzierul autopropulsat 2S1 Gvozdika a făcut parte inclusiv din dotarea Armatei Române, fiind un model exportat în toate ţările fostului bloc sovietic. România deţine 6 astfel de obuziere, dar toate sunt scoase din uz încă din 2005.

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat într-o conferință de presă susținută pe 12 aprilie 2022 că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare