Rămâi conectat

Actualitate

Reguli noi pentru audierea minorilor victime ale violului: Ce spune procurorul general al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reguli noi pentru audierea minorilor victime ale violului: Ce spune procurorul general al României

Audierea minorilor care sunt victime ale violului nu ar trebui să fie un moment traumatizant, afirmă Gabriela Scutea, procurorul general al României. Aceasta a precizat că în acest sens sunt luate măsuri pentru limitarea numărului de audieri.

Ea a afirmat că autorităţile ştiu cât de greu este pentru victimă să vorbească cu un necunoscut despre o experienţă intimă dureroasă, scrie News.ro.

Gabriela Scutea a fost prezentă, miercuri, la un eveniment având ca tematică investigarea infracţiunilor de viol cu victime minore şi a declarat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a elaborat un îndrumar teoretic şi practic, despre care a afirmat că se impune să fie folosit şi în activităţile investigative ale poliţiei judiciare.

Elit - Gustul Desăvârșit

“Violul este una din cele mai complexe infracţiuni cu care se confruntă procurorii în activitatea lor, având în vedere dificultăţile de ordin probatoriu, cât şi efectele de ordin psihologic pe care agresiunea le produce asupra victimei. Tratăm acest subiect cu maximă seriozitate, el făcând parte dintre priorităţile de acţiune ale Ministerului Public. Examinarea practicii judiciare, o serie de hotărâri CEDO, precum şi aspectele sesizate de Inspecţia Judiciară şi în media privind unele vulnerabilităţi ale actului de justiţie în astfel de cauze ne determină să adoptăm o poziţie fermă”, a afirmat Gabriela Scutea.

Ea a adăugat că există trei elemente conjugate care asigură o reacţie adecvată, iar primul se referă la crearea unui mediu sigur pentru minorul victimă atunci când intră în contact cu organele judiciare.

“Justiţia prietenoasă pentru copii este un concept promovat la nivel european şi vrem să continuăm implementarea prin măsuri concrete. Un element central în acest sens îl constituie amenajarea unor spaţii de audiere dedicate minorilor. Deseori, sediile poliţiei şi parchetelor constituie un mediu intimidant chiar şi pentru adulţi. Urmărim ca, prin crearea acestor săli de audiere, modul de interacţiune cu copilul victimă să elimine stresul, umilirea, intimidarea. Prin parteneriat cu organizaţiile societăţii civile am demarat procesul de amenajare a unor astfel de săli, proiectul având ca rezultat până în prezent crearea a 8 săli de audiere în sediile parchetelor. Aceste săli sunt amenajate în conformitate cu standardul Barnahus, generat în ţările scandinave şi care şi-a dovedit eficienţa în mod repetat”, a mai transmis procurorul general al României.

Sursa citată a precizat că, în paralel, se află în curs de implementare un proiect în Mecanismul Financiar Norvegian intitulat ”Protecţia victimelor infracţiunilor” care are între obiective amenajarea altor 30 de săli de audiere în toată ţara.

De asemenea, Scutea a mai precizat că Ministerul Afacerilor Interne a primit fonduri pentru amenajarea unor astfel de săli la nivelul unităţilor de poliţie şi a luat măsuri pentru dotarea unor sedii de poliţie în mod corespunzător.

Procurorul general a mai declarat că al doilea element se referă la eliminarea revictimizării, menţionând că a recomandat parchetelor să utilizeze în procesul de audiere a victimelor minore un instrument validat ştiinţific la nivel internaţional, şi anume Protocolul NICHD.

“Acest protocol se bazează pe cele mai recente descoperiri în ce priveşte particularităţile psihologice ale copiilor, asigură cel mai înalt grad de protecţie împotriva victimizării în procesul judiciar, reduce sugestibilitatea, reduce durata audierii. Totodată, audierea trebuie înregistrată prin mijloace audio-video pentru a permite vizualizarea de către judecător şi pentru a preveni reaudierile”, a mai transmis Gabriela Scutea.

Ea a mai afirmat că un al treilea element central îl reprezintă existenţa unor persoane specializate care să fie antrenate să poarte interviuri prietenoase cu copiii victime.

“Formarea specialiştilor este un proces de durată. Există mai multe iniţiative pentru formarea lor în tehnicile de audiere. INM are un rol primordial în acest sens. Acelaşi lucru îl urmărim şi noi prin proiectul finanţat prin MFN despre care aminteam, care are o componentă consistentă de formare profesională. Trebuie să punem în parametri reali nevoia de specializare, pentru că ea include formarea individuală. Îndrumarul conţine reperele esenţiale pentru acest moment. Recomandăm procurorilor să-şi asume un rol activ în protecţia minorilor ca victime ale abuzului sexual şi să acţioneze în mod responsabil pentru a preveni revictimizarea copiilor implicaţi în proceduri judiciare. Ne dorim ca procurorii să acţioneze pentru a crea, împreună cu celelalte autorităţi care au atribuţii în cazurile de abuz sexual asupra minorilor, o cultură organizaţională comună şi un mod de abordare unitar”, a mai afirmat procurorul general al României.

Gabriela Scutea a declarat că audierea minorului victimă nu trebuie să reprezinte un moment traumatizant.

“Audierea minorului victimă nu trebuie să fie un moment traumatizant. Copilul nu trebuie să spună aceeaşi poveste şi poliţistului, şi medicului legist, şi psihologului DGASPC, şi judecătorului. Luăm măsuri în acest sens prin limitarea numărului de audieri, pregătirea audierii de către organele judiciare împreună cu familia şi alte persoane cu atribuţii în protecţia copilului, înlăturarea situaţiilor de audiere pe timpul nopţii sau în locuri neadecvate. Mai mult, recomandăm procurorilor să nu dispună examinări fizice în cazuri în care nu se impune ori expertize psihiatrice, decât dacă sunt motivate. Acestea pot supune copiii unor experienţe umilitoare. Toate aceste elemente sunt analizate şi prezentate colegilor procurori în ghidul de faţă”, a explicat Gabriela Scutea.

Ea completat, afirmând că ghidul recomandă procurorilor să respingă blamarea victimelor pentru viol.

“Ştim cât de traumatizantă poate fi pentru victime agresiunea sexuală şi că trauma poate influenţa memoria. Ştim cât de greu este pentru victime să vorbească cu un necunoscut despre o experienţă intimă dureroasă. Facem toate eforturile pentru a fi pregătiţi să asigurăm victimelor un mediu sigur şi un contact cu profesionişti care le respectă demnitatea. Victimele au dreptul să fie însoţite pe parcursul procedurilor de persoane de încredere. În plus, ghidul recomandă procurorilor să respingă blamarea victimelor pentru viol, să cunoască şi să nu accepte o serie de stereotipuri şi prejudecăţi legate de victimele violului. Vreau să cred că astfel de atitudini nu au loc în ADN-ul nostru profesional”, susţine procurorul general al României.

Gabriela Scutea a mai transmis că procurorii nu trebuie să folosească indicatori ai prezenţei traumei ca motivare pentru soluţii de clasare.

“Totodată, ghidul îi conştientizează pe procurori cu privire la necesitatea de a nu mai folosi indicatori ai prezenţei traumei – e.g. reacţia de îngheţ, unele neconcordanţe în amintiri, ascunderea evenimentului faţă de părinţi, rude, apropiaţi etc. – ca motivare pentru soluţii de clasare. Memoria este un element esenţial atunci când victima dă declaraţie. Memoria poate fi influenţată de traumă. Prin urmare, organul judiciar trebuie să ştie că eventualele inconsistenţe în declaraţiile victimei pot fi un efect al traumei.

De cele mai multe ori, violul nu lasă o urmă vizibilă. În cazul copiilor, adesea, agresorul face parte din cercul de încredere al persoanei vătămate. Victimele care sesizează infracţiunea sunt persoane curajoase care trec peste sentimente de ruşine ori auto-blamare şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a fi tratate cu demnitate”, a explicat Gabriela Scutea.

Ea a mai adăugat că acest îndrumar va fi disponibil pe site-ul Ministerului Public.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”

Numărul celor care au zburat din sau spre România anul acesta a depășit nivelul de dinainte de pandemie. Astfel, țara noastră a înregistrat un nou record de pasageri.

În total, 16 milioane de călători au ajuns în aeroporturile de aici, cu 6% mai mulți față de aceeasi perioada din 2019. Cererea mare a dus însă și la o scumpire a biletelor, cu 20 la sută.

O familie aștepta cu nerăbdare să înceapă cel de-al doilea concediu de anul acesta.

Elit - Gustul Desăvârșit

Familie: „Din ce am văzut, avioanele sunt în continuare pline și încă se bucură românii de vacanțe. Lumea a început să își continue călătoriile după pandemie și cred că nu mai este nimic care să îi oprească”.

Așa arăta la orele prânzului Aeroportul Henri Coandă. Numai în primele 7 luni ale acestui an, peste 8.347.079 de persoane au ajuns sau au plecat de aici cu avionul, cu 0,2% peste cifra din în 2019. Urmează în top Cluj, Iași şi Timişoara. La coada clasamentului se situează aeroportul din Tulcea.

În total, din ianuarie până în august, peste 16 milioane de pasageri au tranzitat cele 17 aeroporturi românești.

David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România: „Noi, în România, am reușit să fim peste nivelul din 2019 pentru că avem destinații noi, pentru că lumea dorește să călătorească, s-au reluat și călătoriile de afaceri. Este un record istoric pentru acest an. Dacă în 2019 am avut peste 23 de milioane de pasageri, ne așteptăm să depășim 24 de milioane în acest an”.

”Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”

Bărbat: „În ultima perioadă am observat cozi mai multe, timp de așteptare mai mult”.

Cererea mare pentru zboruri, dar și inflația au dus la creșterea prețurilor pentru biletele de avion. Acestea s-au scumpit cu 19% în luna august față de aceeași perioadă din 2022, conform Institutului Național de Statistică.

Iar potrivit unui studiu realizat de o platfomă online, 56% dintre românii care au răspuns spun că și-au schimbat destinația de vacanță pentru a se bucura de prețuri mai mici.

Claudia Tocilă, manager platformă de rezervări de bilete: „Astfel, cele mai populare au fost, așa cum ne-am așteptat, Grecia, Italia, Spania și ca destinații din diaspora, Anglia, Franța și Germania”.

Bărbat: „S-au scumpit destul de mult, plus că serviciile au scăzut, raportul calitate-preț nu mai e deloc același”.

Mulți români au călătorit și cu autocarul anul acesta. Principalele destinații au fost Budapesta, Viena și stațiunile de pe litoralul bulgăresc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vaccinare gratuită cu vaccinul antiHPV pentru băieții cu vârsta de până la 18 ani inclusiv: Anunțul lui Alexandru Rafila

Ziarul Unirea

Publicat

în

Băieţii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul antiHPV, cum se întâmplă în cazul fetelor, a declarat joi Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a afirmat ministrul la o conferinţă.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, ministrul a spus că imunizarea în farmacii scurtează foarte mult birocraţia, circuitul fiind unul mai simplu.

„Pe data de 1 octombrie va fi cea de la care se face această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal. Este normal, este vaccinul sezonier şi dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident pe bază de prescripţie, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral. Este un pas înainte. Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut. Omul primeşte o prescripţie medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal şi fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se extinde rapid pe măsură ce farmaciştii sunt instruiţi în ceea ce priveşte vaccinarea”, a explicat Rafila.

Potrivit ministrului Sănătăţii, programul de vaccinare pentru copii va decurge ca şi până în prezent.

„Programul de vaccinare pentru copii rămâne aşa cum a existat şi până în momentul de faţă pentru că trebuie să avem acolo o siguranţă a distribuţiei şi a administrării”, a arătat Alexandru Rafila.

El a menţionat că se va încheia achiziţia antiviralului Paxlovid folosit pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus.

„O să încheiem acum achiziţia unui antiviral care poate fi folosit în infecţia cu noul coronavirus, Paxlovid, şi în mod evident cazurile care necesită această medicaţie, nu pentru toată lumea. Infecţia antivirală presupune anumite limitări”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi majorări de prețuri în domeniul construcțiilor și comerțul cu amănuntul, în următoarea perioadă. Datele INS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi majorări de prețuri în domeniul construcțiilor și comerțul cu amănuntul, în următoarea perioadă. Datele INS

Sectorul contrucțiilor și cel al comerțului cu amănuntul ar putea înregistra majorări ale prețurilor.

Managerii români estimează, pentru perioada septembrie-noiembrie 2023, o creştere a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +15%).

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%), iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +27 %).

Comerțul cu amănuntul

În sectorul comerţului cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%) şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +36%).

Cererea de servicii

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%).

Instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare