Regal de colinde strămoşeşti la Sohodol

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

În comuna Sohodol, s-a derulat un triplu eveniment constând în inaugararea căminului cultural, complet modernizat, graţie CJ Alba prin domnul preşedinte Ion Dumitrel, care a aprobat fonduri bugetare datorită şi faptului că artişti amatori din comuna Sohodol au câştigat, în 2008-2009, premiul I la manifestarea cultural-artistică ”Cultură pentru cultură”. Aceasta dovedeşte şi gradul de implicare tot mai pregnant al domnului Ion Dumitrel în modernizarea aşezămintelor culturale. Merită reiterată şi laborioasa implicare a domnului primar Sorin Corcheş PSD şi a domnului viceprimar PNL, Vasile Brezeştean. A fost prezent la acest regal din partea Consiliului judeţean Alba, domnul vicepreşedinte al CJ Alba, Alin Cucui. Inaugurarea şi sfinţirea Căminului Cultural s-au desfăşurat sub auspiciile sărbătorii Naşterii Domnului Isus Hristos. Tot acum s-a derulat „Sărbătoarea lui Moş Crăciun”. Aceste manifestări au fost majoritar sponsorizate de domnul manager al SC ELECTROVEST CLUJ NAPOCA, distinsul ing. Florin Sicoe, care îşi are matricea pe plaiurile sohodolene. Dânsul a fost sponsorul şi altor acte caritabile, cultural-artistice şi a oferit sprijin substanţial pentru construcţia bisericii Sohodol Centru şi alte facilităţi pentru comunitatea natală, fiind pregnant legat de consătenii săi indiferent de gradul de cultură.
Au mai fost sponsori domnii Călin Coroi, patron, primarul Sorin Corcheş şi viceprimarul Vasile Brezeştean. Spectacolul s-a derulat prin sfinţirea căminului cultural printr-un ritual religios oficiat de preacucernicul părinte Laurenţiu Cătană şi părintele iconom Ionuţ Buftea, urmat de colinde şi poezii cu caracter religios începând cu copilaşii de la grădiniţa coordonată de doamna educatoare Anuţa Joldeş, urmând cu colindul Craii şi monoloagele ecumenice ale claselor I-IV pregătite impecabil de învăţătoarea Olivia Furdui, după care elevii claselor V-VIII, sub oblăduirea doamnei Iulia Todea, au interpretat ritualurile de mai sus cu o deosebită măiestrie artistică.
În încheierea spectacolului au evoluat tinerii ansamblului de dansuri „Brădeana” din Sohodol, care anterior au obţinut, la concursul de colinde din Cluj şi Câmpeni, Marele Premiu al juriului. Aceştia au impresionat sala arhiplină a căminului cultural cu frumoasele colinde interpretate pe mai multe voci. Aceşti tineri au fost îndrumaţi de coregrafa Oana Joldeş secondată de celebrul taragotist Alin Joldeş.
În încheierea festivităţii a apărut Moş Crăciun cu sania, cu tolba cu daruri în persoana domnului Viorel Sicoe, animatorul tuturor manifestărilor din comunitate care a distribuit tuturor copiilor şi tinerilor darurile cuvenite, iar pentru cei care nu au participat acestea au fost trimise cu destinaţii precise de edilii comunei. În opinia sohodolenilor astfel de regal diversificat cu specific ecumenic nu s-a derulat în istoricul comunei Sohodol.
Stimă deosebită pentru sponsori şi organizatori.
Mihai SICOE

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419