Rămâi conectat

Cultură Educație

Regal de colinde strămoşeşti la Sohodol

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În comuna Sohodol, s-a derulat un triplu eveniment constând în inaugararea căminului cultural, complet modernizat, graţie CJ Alba prin domnul preşedinte Ion Dumitrel, care a aprobat fonduri bugetare datorită şi faptului că artişti amatori din comuna Sohodol au câştigat, în 2008-2009, premiul I la manifestarea cultural-artistică ”Cultură pentru cultură”. Aceasta dovedeşte şi gradul de implicare tot mai pregnant al domnului Ion Dumitrel în modernizarea aşezămintelor culturale. Merită reiterată şi laborioasa implicare a domnului primar Sorin Corcheş PSD şi a domnului viceprimar PNL, Vasile Brezeştean. A fost prezent la acest regal din partea Consiliului judeţean Alba, domnul vicepreşedinte al CJ Alba, Alin Cucui. Inaugurarea şi sfinţirea Căminului Cultural s-au desfăşurat sub auspiciile sărbătorii Naşterii Domnului Isus Hristos. Tot acum s-a derulat „Sărbătoarea lui Moş Crăciun”. Aceste manifestări au fost majoritar sponsorizate de domnul manager al SC ELECTROVEST CLUJ NAPOCA, distinsul ing. Florin Sicoe, care îşi are matricea pe plaiurile sohodolene. Dânsul a fost sponsorul şi altor acte caritabile, cultural-artistice şi a oferit sprijin substanţial pentru construcţia bisericii Sohodol Centru şi alte facilităţi pentru comunitatea natală, fiind pregnant legat de consătenii săi indiferent de gradul de cultură.
Au mai fost sponsori domnii Călin Coroi, patron, primarul Sorin Corcheş şi viceprimarul Vasile Brezeştean. Spectacolul s-a derulat prin sfinţirea căminului cultural printr-un ritual religios oficiat de preacucernicul părinte Laurenţiu Cătană şi părintele iconom Ionuţ Buftea, urmat de colinde şi poezii cu caracter religios începând cu copilaşii de la grădiniţa coordonată de doamna educatoare Anuţa Joldeş, urmând cu colindul Craii şi monoloagele ecumenice ale claselor I-IV pregătite impecabil de învăţătoarea Olivia Furdui, după care elevii claselor V-VIII, sub oblăduirea doamnei Iulia Todea, au interpretat ritualurile de mai sus cu o deosebită măiestrie artistică.
În încheierea spectacolului au evoluat tinerii ansamblului de dansuri „Brădeana” din Sohodol, care anterior au obţinut, la concursul de colinde din Cluj şi Câmpeni, Marele Premiu al juriului. Aceştia au impresionat sala arhiplină a căminului cultural cu frumoasele colinde interpretate pe mai multe voci. Aceşti tineri au fost îndrumaţi de coregrafa Oana Joldeş secondată de celebrul taragotist Alin Joldeş.
În încheierea festivităţii a apărut Moş Crăciun cu sania, cu tolba cu daruri în persoana domnului Viorel Sicoe, animatorul tuturor manifestărilor din comunitate care a distribuit tuturor copiilor şi tinerilor darurile cuvenite, iar pentru cei care nu au participat acestea au fost trimise cu destinaţii precise de edilii comunei. În opinia sohodolenilor astfel de regal diversificat cu specific ecumenic nu s-a derulat în istoricul comunei Sohodol.
Stimă deosebită pentru sponsori şi organizatori.
Mihai SICOE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea