Rămâi conectat

Societate

Reformele lui Băsescu şi Boc adâncesc ţara în haos şi sărăcie!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD Alba consideră că Traian Băsescu nu vrea să reformeze statul, ci să îl controleze. Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu este de părere că „preşedintele ţării pozează în salvatorul naţiunii şi în reformatorul statului, dar nu spune nimic despre clientela PDL, bine conectată la banul public. E clar că nu se poate guverna prin forţă şi împotriva populaţiei. „Reforma statului” gândită de Traian Băsescu înseamnă: umilirea pensionarilor, a profesorilor, a medicilor şi a agricultorilor, bătaie de joc la adresa mamelor şi a persoanelor cu handicap. Potrivit Constituţiei, protejarea categoriilor defavorizate este o obligaţie a statului, nu o risipă”. Social-democraţii susţin că Traian Băsescu înţelege reforma statului astfel: l spune că face reforma bugetului, dar în realitate se întâmplă exact invers, nu există bugetare multianuală, toate calculele şi prognozele au fost date peste cap, alocările bugetare se fac pe criterii politice, primesc bani numai primarii PDL; l actuala putere înţelege prin reformă fiscală să ia pâinea de la gura săracului, când ar trebui să fie introdusă impozitarea diferenţiată, astfel încât costurile crizei să fie echitabil împărţite; l s-a spus că se face descentralizarea administraţiei, dar au fost descentralizate doar atribuţiile, obligaţiile şi responsabilităţile, nu şi resursele. Banii sunt controlaţi de Guvern pe criterii politice şi clientelare; l restructurarea aparatului de stat, a regiilor – trebuia să se facă anul trecut, dar Guvernul a preferat să taie de la săraci, cei mai vulnerabili în faţa crizei. S-a lovit din plin în profesori, în medici, în pensionari şi în agricultori, pentru a fi protejată clientela politică din regii; l actuala putere şi-a bătut joc de sistemul de educaţie şi de profesori. Noua lege nu este legitimă şi nu ţine cont de realităţile şcolii româneşti. Nu se poate cere performanţă profesorilor în lipsa unei finanţări corespunzătoare a sistemului. l medicii sunt îndemnaţi chiar de şeful statului să părăsească ţara, ceea ce face ca sistemul să nu poată funcţiona. l Traian Băsescu trebuie să-i convingă de funcţionarea justiţiei pe colegii săi de dreapta din Franţa şi Germania, dar şi pe acei români care îşi dau foc în sălile de judecată, ajungând la disperare pentru că sunt purtaţi prin procese ani de zile. l pentru a-i elimina pe cei care încasează ajutoare sociale pe nedrept, Guvernul a tăiat la grămadă, sacrificându-i pe toţi beneficiarii de ajutor social. „Reforma cu care se laudă Traian Băsescu înseamnă în realitate un singur lucru: se taie bani de la asistenţa socială pentru a se reduce deficitul bugetar”, a completat liderul social-democrat Ioan Dîrzu. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

3 decembrie: Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Obiectivul, susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestor persoane

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, şi semnată de 180 de ţări, promovează drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a altor formate internaţionale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acţiunile umanitare, Noua Agendă Urbană şi Agenda de acţiune de la Addis Abeba privind finanţarea pentru dezvoltare.

Citește și: FOTO VIDEO| Finalizarea lucrărilor la Centrul Pediatric Național „Maria Beatrice” din Alba Iulia

Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să „nu lase pe nimeni în urmă” şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Problemele specifice persoanelor cu dizabilităţi la care se face referire în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă privesc educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă, inegalitatea, accesibilitatea aşezărilor umane etc.

La 11 iunie 2019, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat Strategia pentru incluziune a persoanelor cu dizabilităţi („The United Nations Disability Inclusion Strategy”), în conformitate cu angajamentul său de a transforma Naţiunile Unite într-o organizaţie incluzivă pentru toată lumea, menţionează ONU.

Citește și: Sală de kinetoterapie pentru persoanele cu dizabilități inaugurată la centrul din Baia de Arieș

„Persoanele cu dizabilităţi, atât în calitate de beneficiari, cât şi ca agenţi ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă şi durabilă şi pot promova o societate rezistentă pentru toţi, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre şi a acţiunii umanitare şi al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilităţi şi organizaţiile reprezentative, instituţiile academice şi sectorul privat trebuie să funcţioneze ca o ‘echipă’ pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, specifică sursa citată.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a prezentat, în octombrie 2020, primul raport cuprinzător privind măsurile luate de sistemul Naţiunilor Unite pentru integrarea incluziunii cu handicap şi punerea în aplicare a strategiei de la lansarea sa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, respectiv circa 15% din populaţia lumii, trăieşte cu anumite forme de dizabilitate, arată www.who.int. Potrivit datelor statistice, mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme. 80% dintre persoanele cu dizabilităţi trăiesc în ţări în curs de dezvoltare, conform Programului ONU pentru Dezvoltare.

Numărul persoanelor care se confruntă cu dizabilităţi este în urcare din cauza creşterii afecţiunilor cronice de sănătate şi a îmbătrânirii populaţiei. Dizabilitatea este o problemă a drepturilor omului, persoanele cu dizabilităţi fiind supuse unor încălcări multiple ale drepturilor lor, inclusiv prin acte de violenţă, abuz, prejudecăţi şi lipsă de respect din cauza dizabilităţii lor, care se intersectează cu alte forme de discriminare bazate pe vârstă şi sex, printre alţi factori. Persoanele cu dizabilităţi se confruntă, de asemenea, cu piedici, stigmatizare şi discriminare atunci când accesează servicii şi strategii legate de sănătate.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare