REFERENDUM pentru familia tradițională 2018, în Alba: Sesizare de afișaj electoral ilegal respinsă de Biroul Electoral de Circumscripție

Biroul Electoral de Circumscripție Alba a respins prima sesizare privind afișajul ilegal înaintea Referendumului pentru familia tradițională 2018 (Referendumul de revizuire a Constituției).

”Se constată că la data de 28.09.2018 a fost înregistrată la BEC nr.1 Alba solicitarea formulată sub nr. 15/ 2018 de către domnul Mihai Alexandru Voicu – deputat, membru al grupului parlamentar al PNL din cadrul Camerei Deputaţilor, prin care învederează faptul că există, în circumscripţia electorală nr.1 Alba, materiale electorale realizate şi afişate cu încălcarea dispoziţiilor art.79 al 6 şi 7 din Legea 208/2015, solicitând îndepărtarea acestora.

În motivare susţine că la ieşirea din municipiul Alba Iulia spre Teiuş a fost amplasat un panou care, pe de o parte, se află într-un alt loc decât cel prestabilit de către primării, iar pe de altă parte conţine un mesaj electoral ce combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României. In probaţiune a fost anexată o fotografie a unui panou.

Analizând solicitarea, cu unanimitate de voturi, BEC nr.1 Alba respinge solicitarea de îndepărtare a materialului electoral, pentru următoarele considerente:

Potrivit art.62 din Legea nr.3/2000, „dispoziţiile prezentei legi se completează în mod corespunzător cu cele ale Legii nr.208/2015, cu modificările şi completările următoare” şi întrucât prin art.30 din Legea nr.3/2000 există reglementări privitoare la campania pentru referendum, se apreciază că acestea se aplică cu prioritate.

Astfel, conform art. 30 alin. 2 şi 3 din Legea nr.3/2000 partidele politice şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fară nici o discriminare prin mijloace de informare în masă, care nu trebuie să contravină ordinii de drept. Se apreciază că utilizarea materialul electoral — panou electoral — invocată în solicitare, nu este de natură a leza ordinea de drept şi prin urmare nu se impune a fi înlăturat.

In ccca cc priveşte utilizarea materialului electoral cu încălcarea prevederilor art. 79 al.7 din Legea 208/2015, se apreciază că interdicţia impusă de acest text de lege nu este aplicabilă acestei proceduri electorale.

Pentru aceste considerente,
BIROUL ELECTORAL AL CIRCUMSCRIPŢIEI NR.1 – JUDEŢUL ALBA
HOTĂRĂŞTE:
Respinge solicitarea de îndepărtare a materialului electoral ilegal formulată de petentul Mihai Alexandru Voicu.
Cu drept de contestaţie în 48 de la data afişării, care se depune la BEC”, precizează reprezentantul BEC nr.1 Alba.

Potrivit specialiștilor, Referendumului de revizuire a Constituției îi sunt aplicabile prevederile Legii 3 / 2000, cu modificarile ulterioare, deci o lege specială care derogă de la „legislatia comună” în materie electorală, legislație cuprinsă în art.15 indice1, alin 1 din Legea 3 / 2000.

Astfel, se pot folosi orice mijloace, inclusiv acelea oferite de transportul în comun, conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Lege, care prevede urmatoarele: „(2) În campania pentru referendum partidele politice şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice şi prin mijloace de informare în masă”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

penelist 2 octombrie 2018 at 12:34

MIHAI VOICU = UN CURIST dovedit cu acte in regula, ca de altfel si unii membrii PNL din Alba Iulia (se stiu ei la cine ma refer…)

mike 2 octombrie 2018 at 20:45

Atentie cetateni onorabili ,credinciosi si normali — vor veni alegerile asa ca puneti un -NU- mare pe pnl-isti — Nici psd-isti nu sunt mai buni –dar alegeti pe cei mai putini rai .–God bless Romania!– Banerele nu sunt politice si nu apartin politicienilor — deci nu se penalizeaza dupa lege — Mai, voi cei din justitie va laudati ca stiti legea dar sunteti niste infecti analfabeti — cititi legea apoi dati drumul la gargara si oprelisti — va-ti facut de rahat — si mai vreti ca lumea sa va dea credite — LA SCOALA DIN NOU mai bine –STEP DOWN- analfabetilor-

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...