Rămâi conectat

Curier Județean

REFERENDUM pentru familia tradițională 2018, în Alba: Sesizare de afișaj electoral ilegal respinsă de Biroul Electoral de Circumscripție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Biroul Electoral de Circumscripție Alba a respins prima sesizare privind afișajul ilegal înaintea Referendumului pentru familia tradițională 2018 (Referendumul de revizuire a Constituției).

”Se constată că la data de 28.09.2018 a fost înregistrată la BEC nr.1 Alba solicitarea formulată sub nr. 15/ 2018 de către domnul Mihai Alexandru Voicu – deputat, membru al grupului parlamentar al PNL din cadrul Camerei Deputaţilor, prin care învederează faptul că există, în circumscripţia electorală nr.1 Alba, materiale electorale realizate şi afişate cu încălcarea dispoziţiilor art.79 al 6 şi 7 din Legea 208/2015, solicitând îndepărtarea acestora.

În motivare susţine că la ieşirea din municipiul Alba Iulia spre Teiuş a fost amplasat un panou care, pe de o parte, se află într-un alt loc decât cel prestabilit de către primării, iar pe de altă parte conţine un mesaj electoral ce combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României. In probaţiune a fost anexată o fotografie a unui panou.

Analizând solicitarea, cu unanimitate de voturi, BEC nr.1 Alba respinge solicitarea de îndepărtare a materialului electoral, pentru următoarele considerente:

Potrivit art.62 din Legea nr.3/2000, „dispoziţiile prezentei legi se completează în mod corespunzător cu cele ale Legii nr.208/2015, cu modificările şi completările următoare” şi întrucât prin art.30 din Legea nr.3/2000 există reglementări privitoare la campania pentru referendum, se apreciază că acestea se aplică cu prioritate.

Astfel, conform art. 30 alin. 2 şi 3 din Legea nr.3/2000 partidele politice şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fară nici o discriminare prin mijloace de informare în masă, care nu trebuie să contravină ordinii de drept. Se apreciază că utilizarea materialul electoral — panou electoral — invocată în solicitare, nu este de natură a leza ordinea de drept şi prin urmare nu se impune a fi înlăturat.

In ccca cc priveşte utilizarea materialului electoral cu încălcarea prevederilor art. 79 al.7 din Legea 208/2015, se apreciază că interdicţia impusă de acest text de lege nu este aplicabilă acestei proceduri electorale.

Pentru aceste considerente,
BIROUL ELECTORAL AL CIRCUMSCRIPŢIEI NR.1 – JUDEŢUL ALBA
HOTĂRĂŞTE:
Respinge solicitarea de îndepărtare a materialului electoral ilegal formulată de petentul Mihai Alexandru Voicu.
Cu drept de contestaţie în 48 de la data afişării, care se depune la BEC”, precizează reprezentantul BEC nr.1 Alba.

Potrivit specialiștilor, Referendumului de revizuire a Constituției îi sunt aplicabile prevederile Legii 3 / 2000, cu modificarile ulterioare, deci o lege specială care derogă de la „legislatia comună” în materie electorală, legislație cuprinsă în art.15 indice1, alin 1 din Legea 3 / 2000.

Astfel, se pot folosi orice mijloace, inclusiv acelea oferite de transportul în comun, conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Lege, care prevede urmatoarele: „(2) În campania pentru referendum partidele politice şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice şi prin mijloace de informare în masă”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea