Reducerea CAS cu 5%, exclusă ferm de ministrul Finanţelor: „La nivel guvernamental, această discuţie nu a avut loc”
Reducerea CAS cu 5%, exclusă ferm de ministrul Finanţelor: „La nivel guvernamental, această discuţie nu a avut loc”
Posibilitatea reducerii CAS cu 5% este exclus ferm de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, care a declarat vineri, la Bistriţa, că la nivelul Guvernului nu a avut loc o astfel de discuţie referitoare la posibilitatea reducerii CAS, el adăugând că guvernanţii au responsabilitatea de a nu „păcăli” oamenii şi de a nu crea politici publice „toxice” pentru cetăţeni.
„A fost vreodată valabilă reducerea CAS? A fost declarativ, din partea unui analist economic, înţeleg, şi, în rest, dacă prezintă o soluţie din perspectiva unei sustenabilităţi fiscal-bugetare, dar mai ales a unei sustenabilităţi a vieţii oamenilor la care se raportează, putem să o luăm în calcul.
La nivel guvernamental, această discuţie nu a avut loc. Cred că oricine poate să deschidă o carte de aritmetică de clasa a doua, poate vedea care este efectul, fără să ştie economie neapărat, dar poate vedea cât de toxic este acest efect. Nu trebuie să înşelăm oamenii, sunt şi alte măsuri de a creşte veniturile oamenilor şi ale angajaţilor, o să le vedeţi în planul pe care Guvernul îl va… Nu trebuie să păcălim oamenii, am mai văzut în anii trecuţi pe cineva care spunea «taxe zero pe salariul minim».
Economia comportă şi economişti, fiecare cu părerea lui, problema este să nu cumva să ajungem să creăm politici publice toxice pentru cetăţeni. Taxele aferente muncii, da, sunt mari, ridicate, trebuie găsite şi alte soluţii pe taxarea muncii, dar să nu uitaţi că taxele acelea privesc persoana şi îi asigură nişte drepturi ulterioare”, a afirmat ministrul Câciu, în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.
Ministrul Finanţelor a adăugat că el nu va accepta o propunere de acest tip referitoare la CAS, pentru că ar însemna „aruncarea în aer” a bugetului de stat şi a bugetului de pensii.
„Eu o să fiu foarte ferm: dacă se ia în calcul aşa ceva, eu nu accept aşa ceva. Deci nu discutăm acum de aruncarea bugetului României şi a bugetului de pensii al României în aer pe măsuri în criză, în care noi trebuie să susţinem pensionarii, v-o spun foarte ferm. În rest, poate să se supere cine a propus”, a afirmat Câciu.
El a mai menţionat însă că, din punctul său de vedere, „economia este pe primul plan şi trebuie ajutată”.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, luni, că încearcă să îi convingă pe partenerii din coaliţia de guvernare să accepte reducerea CAS cu 5%.
„Încerc să îi conving pe partenerii de coaliţie. Sunt mai multe scenarii pe masă. Din punctul nostru de vedere, este măsura care ajută pe toată lumea şi nu discriminează. Eu am văzut tot felul de propuneri care vin pentru un anumit sector sau altul. Nu mi se pare normal. PNL vrea să îi ajute pe toţi românii, pe toţi angajaţii din România, nu doar pe unii sau pe alţii în funcţie de ce ministru are mai multă putere de convingere. (…)
Mai sunt şi alte măsuri pe masă. În acelaşi timp, iarăşi nu pot să fiu de acord cu măsuri care cresc veniturile doar în sectorul bugetar, pentru că asta înseamnă implicit taxe mai mari pentru cei din sectorul privat şi nu putem să susţinem aşa ceva”, a afirmat Cîţu, la Palatul Parlamentului.
Parlamentari liberali au depus săptămâna trecută un amendament pentru modificarea Codului fiscal care prevede diminuarea contribuţiei pentru asigurări sociale (CAS) cu 5%.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Un nou tip de CONCEDIU în România: Cine sunt posibilii beneficiari? Propunere legislativă depusă recent în Parlament
Un nou tip de CONCEDIU în România: Cine sunt posibilii beneficiari? Propunere legislativă depusă recent în Parlament Un nou tip de concediu ar putea să apară în România. Părinții de gemeni sau multipleți ar putea beneficia de un concediu simultan de șase luni pentru creșterea nou-născuților, conform unei propuneri legislative recente depuse în Parlament. Mai […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum o zi
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
13 septembrie: Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente