Ziarul Unirea

Recunoştinţă veşnică făuritorilor Marii Uniri

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Ieri dimineaţă, pe o ploaie supărătoare şi un frig pătrunzător, cu ocazia Zilei Naţionale a României, la Alba Iulia au avut loc ceremonialuri de depunere de coroane de flori la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, regelui Ferdinand, reginei Maria şi întâiului unificator de neam şi ţară, Mihai Viteazul. Garda de onoare a fost formată din militari. Ceea ce a atras atenţia au fost fularele şi umbrelele unei asociaţii în formare intitulate „Împreună pentru Sebeş”, condusă de viceprimarul Adrian Bogdan, care ataşase tricolorului din fulare culoarea…violet. De asemenea, nu au lipsit caricaturile chipului politicianului român, realizat sub chipul unui cap de porc.
Pe lângă oficialităţi centrale, judeţene şi locale, de la manifesări n-au lipsit …Moş Crăciun şi un grup de tineri patrioţi din Basarabia, care la final au scandat „Basarabia, pământ românesc!”.
Spre deosebire de ultimii doi ani, când însuşi preşedintele României, Traian Băsescu, respectiv premierul Emil Boc au depus coroane de flori în jurul datei de 1 Decembrie la statuile ctitorilor României Mari din capitala de suflet a tuturor românilor, în acest an ceremonialul a fost oarecum fad, interesul electoral sau teama de o revoltă populară pe fondul nemulţumirii colective a românilor generate de măsurile antipopulare cauzate de criză ţinându-i departe de Alba Iulia pe cei doi înalţi demnitari.
La statuia lui Ion I.C. Brătianu, au depus coroane Preşedinţia României, Senatul şi Camera Deputaţilor, Guvernul (n.r. – reprezentat de conjudeţenii noştri Oana Badea – secretar de stat la MECTS, şi Arpad Ladanyi – şeful Gărzii Financiare), MAI, Instituţia Prefectului Alba, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local Alba Iulia, Primăria Aiud, PNL Alba şi alte organizaţii liberale, PDL Alba şi alte filiale, PSD (deşi liderul social-democrat Victor Ponta se afla în Alba Iulia, s-a remarcat prin… absenţă), UNPR, PNŢCD, PRM, depunerea de flori încheindu-se cu coroanele puse de elevii din judeţul Alba. Nici acum n-a lipsit un personaj îmbrăcat în costumaţia lui Moş Crăciun.
La statuia lui Iuliu Maniu ceremonialul a fost, în principiu, similar, diferenţa făcând-o faptul că dintre partidele politice, dacă la statuia lui Ion I. C. Brătianu primii au depus coroane liberalii, primii care au depus aici coroane, aşa cum era firesc, a fost PNŢCD. La finalul ambelor ceremonii, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit pentru Marea Unire.
lPDL fluierat discret, PSD aplaudat, Partidul Poporului a ratat startul omagierii ctitorilor Uniirii
La ora 10.00, întregul alai s-a deplasat în faţa Catedralei Reîntregirii Neamului, unde au fost depuse coroane de flori la bustul regelui Ferdinand şi al reginei Maria din partea Preşedinţiei, Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului, Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei şi Consiliului Local Alba Iulia. După un scurt popas la Arhiepiscopia Ortodoxă, oficialităţile au depus coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.
Pe lângă instituţiile amintite anterior, au mai depus coroane de flori Curtea de Conturi, SRI, STS, Garnizoana Alba Iulia, veterani de război (în frunte cu g-ral. (r) Ion Radu, la cei 89 de ani ai săi), cadre militare în rezervă şi în retragere sau disponibilizate, Partidul Conservator Alba, Partida Romilor „Pro Europa”, Partidul Ecologist. Pentru că a întârziat de la eveniment şi nu a răspuns apelului nominal, Dan Diaconescu şi Partidul Poporului au depus coroane la finalul ceremoniei. Congresul Spiritualităţii Româneşti, revoluţionari, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” (condusă de neobositul prof. Emil Jurca), angajaţii penitenciarelor, organizaţiile masonilor, Miron Cozma şi compania, Consilul Judeţean al Elevilor.
În timp ce organizaţiile PDL au fost fluierate discret de mulţimea adunată în jurul liderilor PSD, în frunte cu Victor Ponta, formaţiune politică ce a venit cu steagurile roşii de partid şi pancarte, membrii acestei formaţiuni politice au fost aplaudaţi la scenă deschisă de simpatizanţii ei. De altfel, nu s-au putut abţine nici acum de la a-şi exprima public apartenenţa politică nici unii membri PRM sau PNŢCD, care au purtat fulare cu însemnele partidului. Întreaga ceremonie s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, formate din elevi ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul”, comandate de lt. Gabriel Butuza. Întâmplâtor sau nu, micile steguleţe tricolore au căzut pe jos şi la plecarea mulţimii am văzut multe steguleţe călcate în picioare, fapt ce mi-a lăsat un gust amar… Păcat, mare păcat!
Robert GHERGU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

HOREA 2 decembrie 2010 at 12:59

REPREZENTANTII PDL CARE IN ACEST MOMENT DISTRUG ROMANIA DE CE AU DEPUS COROANE LA STATUILE FAURITORILOR ROMANIEI ? !
RASPUNS : PENTRU CA NU AU RUSINE.

BLAJAN 2 decembrie 2010 at 13:26

PD-LISTII LA CE AU MAI DEPUS SI EI COROANE AU AVUT BANI SA LE CUMPERE ? SAU AU MAI TAIAT DIN INDEMNIZATIA DE SOMAJ SI CEA A BEBELUSILOR CA CE S-A STRINS IN BUGET PINA ACUM AU JEFUIT TOT.
NU AVEA ROST SA SE MAI OBOSEASCA CU COROANA CA EI AU CA A FOST DEAJUNS CU PAVOAZAREA CATEDRALEI CU SUROGATUL LOR DE DRAPEL NATIONAL.

Comentariile sunt oprite