Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

RECHIZITORIUL fraudei de peste 8 milioane de lei din dosarul privind construcția a două micro-hidrocentrale la Cugir

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dosar început de Departamentul de Luptă Antifraudă, pe rol la Tribunalul Alba • Peste 8 milioane de lei, fonduri europene și naționale, fraudate cu documente de licitație falsificate • Rechizitoriul fraudei din dosarul privind construcția a două micro-hidrocentrale la Cugir

Trei documente falsificate și un prejudiciu de peste 8 milioane de lei din fonduri europene și de la bugetul de stat. Aceasta este esența unui dosar penal instrumentat de procurori DNA Alba Iulia trimis recent în judecată la Tribunalul Alba. Inculpatul este administratorul unei societăți comerciale din Cluj-Napoca, Feur Tudor Simion, care a participat la o licitație organizată de o altă firmă privată, cu sediul în același oraș, care a obținut o finanțare din fonduri europene pentru construirea a două micro-hidrocentrale pe Râul Mic, în zona administrativă a orașului Cugir.

Proiectul ”Amenajare hidroenergetică Râul Mic, localitatea Cugir, jud. Alba”, realizat de firma Rott Energy SRL, a fost finanțat cu suma de aproximativ 9 milioane de lei prin Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice 2007-2013”. Proiectul a fost finalizat în 2013, cele două micro-hidricentrale intrând, ulterior, în funcțiune. Investiția totală a fost de circa 19 milioane de lei. După obținerea finanțării, reprezentanții firmei Rott Energy SRL au organizat o licitație în scopul derulării lucrărilor de construcție la cele două micro-hidrocentrale. Printre ofertele transmise a fost și cea a societății Space Group SRL Cluj-Napoca, administrată de Feur Tudor Simion. Pentru a putea participa la licitație și, implicit, pentru a obține lucrarea, acesta a falsificat două formulare care atestau experiența similară în domeniu.

Fapte descoperite de Departamentul de Luptă Antifraudă

”Investigaţiile din acest dosar penal vizează modul în care au fost fraudate fonduri europene şi naţionale prin folosirea de documente cu caracter fals într-un proiect de anvergură. Cercetările efectuate au relevat că la data de 26.05.2011 inculpatul Feur Tudor Simion a transmis pe adresa de e-mail a SC (…) SRL cele două formulare completate pe care inculpatul (…) şi le-a însuşit prin depunerea semnăturii şi a ştampilei. Inculpatul a folosit în cadrul documentaţiei de calificare trei acte false (formularul F6 şi formularele C4) pentru a dovedi contrar adevărului că societatea are experienţa similară necesară executării lucrărilor, prin aceasta determinându-i cu intenţie pe reprezentanţii Beneficiarului să atribuie şi să semneze contractul de achiziţie lucrări şi, la rândul său, să inducă în eroare, fără vinovăţie, Ministerul Energiei – Organismul Intermediar pentru Energie prin prezentarea cererii de rambursare şi a documentelor justificative privind câştigarea licitaţiei, cu consecinţa aprobării la plată a sumei de 8.272.473,15 lei”, se afirmă în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată omul de afaceri.

Cu alte cuvinte, pentru a putea fi acceptat la licitație, inculpatul trebuia să demonstreze că a derulat lucrări similare, respectiv construcția unei alte hidrocentrale. Administratorul firmei a susținut, prin documentele prezentate, că firma pe care o deține a realizat lucrări de construcții la alte patru micro-hidrocentrale din zona Văii Sebeșului.

Un control efectuat de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), în noiembrie 2013, a constatat existența unor suspiciuni privind legalitatea unor documente de calificare, motiv pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală. În urma anchetei desfășurate de procurori DNA s-a stabilit că firma Space Group SRL a realizat doar lucrări de construcții ajutătoare, respectiv drumuri de acces la o conductă de aducțiune apă, situație care nu corespundea cu solicitările din oferta companiei care a organizat licitația.

În final, inculpatul a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni, iar Ministerul Energiei s-a constituit parte civilă cu suma plătită pentru construcția celor două micro-hidrocentrale, respectiv 7.279.776 lei din fonduri UE și 992.696 lei contribuţie de la bugetul de stat. În dosar a fost cercetat, inițial, și un reprezentat al firmei Rott Energy SRL, dar procurorii au decis clasarea acuzațiilor la adresa acestuia pe motiv că ”nu a acţionat cu vinovăţia cerută de lege pentru comiterea acestei infracţiuni”. Procurorii au mai dispus instituirea sechestrului asigurător pe toate bunurile mobile și imobile ce aparțin inculpatului Feur Tudor Simion.

Până la pronunțarea unei decizii definitive în dosar, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea