Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Realizarea “Transalpinei de Apuseni” ar urma să coste în total peste 374 de milioane de lei: Valoarea iniţială a proiectului era de peste 188 de milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Realizarea “Transalpinei de Apuseni” ar urma să coste în total peste 374 de milioane de lei: Valoarea iniţială a proiectului era de peste 188 de milioane de lei

După ce Consiliul Judeţean Alba a reziliat contractul şi pentru Lotul 2 al “Transalpinei de Apuseni”, iar actualizarea din luna august a valorii lucrărilor rămase de executat a vizat doar Lotul 1, al cărui contract a fost, de asemenea, reziliat, în luna mai, consilierii judeţeni au aprobat, recent, noul deviz general pentru investiţia “Modernizare drum judeţean DJ107I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bârleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN74 (Cerbu)”.

Valoarea totală iniţială a proiectului, implementat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în baza unui contract de finanţare încheiat în vara lui 2017 între Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi Parteneriatul dintre Judeţul Alba, Municipiul Aiud şi Comunele Bucium, Mogoş, Râmeţ şi Ponor, era de peste 188 de milioane de lei, din care aproximativ 184 de milioane de lei reprezenta finanţarea nerambursabilă.

Acum, potrivit hotărârii adoptate de către consilierii judeţeni, valoarea totală a investiției a fost actualizată la 374.415.920,20 de lei, adică peste 76 dse milioane de euro, inclusiv TVA.

Pentru modernizarea drumului judeţean DJ107I – “Transalpina de Apuseni”, în lungime de peste 78 de kilometri, au fost încheiate în 2019 două contracte de lucrări, astfel: unul pentru Lotul 1, încheiat între U.A.T. Judeţul Alba şi Asocierea Operes SRL (Lider de asociere) – Societatea de Construcții Napoca SA (Asociat 1) – Cosedil S.P.A (Asociat 2); altul pentru Lotul 2, încheiat între U.A.T. Judeţul Alba şi Asocierea Societatea de Construcții Napoca SA (Lider de asociere) – Operes SRL (Asociat 1) – Cosedil S.P.A (Asociat 2).

Potrivit documentaţiei Consiliului Judeţean Alba, din data de 6 mai 2022 a fost reziliat contractul pentru Lotul 1, “ca urmare a lipsei garanţiei de bună execuţie certe din partea antreprenorului”, în baza notificării de reziliere emise de beneficiar U.A.T. Judeţul Alba.

Având în vedere creşterea preţurilor cu impact semnificativ asupra creşterii costurilor proiectelor de infrastructură şi necesitatea finalizării obiectivului de investiţii, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 215/9 august 2022 a fost aprobată actualizarea indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general pentru investiţia sus-menţionată (cu valori actualizate aferente Lotului 1), respectiv suma de 280.013.676,84 de lei, cu TVA inclus.

Ulterior, în data de 19 august, a fost lansată achiziţia „Execuție de lucrări pentru proiectul Modernizare drum județean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN74 (Cerbu)/ Lot 1 – rest de executat”, aflată în desfăşurare.

Din data de 27 august, a fost reziliat şi contractul de lucrări pentru Lotul 2, “ca urmare a încălcării repetate a contractului de către antreprenor şi a eşecului acestuia de a se conforma notificărilor beneficiarului”.

În consecinţă, în şedinţa ordinară din luna septembrie, consilierii judeţeni, având în vedere contextul economic actual, precum şi faptul că evaluarea proiectului de investiții mai sus menționat a fost efectuată în prețuri aferente anului 2018, iar actualizarea din luna august a valorii lucrărilor rămase de executat a vizat doar Lotul 1, au adoptat o nouă hotărâre, astfel încât valoarea lucrărilor rămase de executat aferente Lotului 2 să reflecte valoarea reală, respectiv preţurile actuale a tuturor cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor de investiţie.

Astfel, modificarea valorii investiţiei în urma actualizării restului rămas de executat pe Lotul 2 a implicat actualizarea devizului general al investiţiei, valoarea actualizată a devizului general (cuprinzând cele două loturi) fiind de 374.415.920,20 de lei, inclusiv TVA.

Contribuția proprie în proiect a Județului Alba, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 1,1942% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 84.864.092,15 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

DJ107I străbate culmile Munților Trascăului și Metaliferi, traversând teritoriul administrativ al municipiului Aiud şi al comunelor Râmeţ, Ponor, Mogoş şi Bucium, cu finalizarea traseului în drumul naţional DN74, în partea de est a oraşului Abrud.

Principalele lucrări prevăzute în cadrul proiectului de modernizare sunt lucrări de modernizare a structurii rutiere; de colectare şi evacuare a apelor pluviale; de consolidare, cât şi lucrări de reabilitare/înlocuire a podurilor existente.

Stadiul lucrărilor executate pe ambele loturi până acum este de circa 30% fiecare.

Emilia RADU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea