Rămâi conectat

Politică Administrație

Reacția Primăriei Alba Iulia, după ce Ioan Dîrzu a declarat că unele obiective transmise pentru a fi finanțate de Guvern nu sunt prioritare pentru Centenarul Unirii. Putem crede că le-a încurcat cu PNDL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Alba Iulia a transmis un punct de vedere referitor la modul în care deputatul Ioan Dîrzu a calificat și descris în ultima conferință de presă a PSD Alba, obiectivele cuprinse în adresele înainte Guvernului României pe Programul dedicat Centenarului, dar și în cadrul PNDL.

Citiți și Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu: Finanțarea obiectivelor cu ocazia Centenarului Unirii trebuie să se facă în ordine, în funcție de priorități

Mai jos, reacția primăriei Alba Iulia:

”Constatăm că în ultima perioadă subiectul Centenarului suportă tot mai multe luări de cuvânt în sfera politicului, momentan fiind singurele manifestari în legătură cu un fapt istoric care ar trebui să reprezinte un apel la acțiune, mai puțin la răstălmăcit cusururi politice.

De curând, în presa locală, a apărut inventarul solicitărilor adresate de către Primăria Alba Iulia, Guvernului Romaniei, solicitari motivate, în cea mai mare măsură, de acoperirea unor obiective de investiții destinate să pregătească orașul pentru un eveniment precum Centenarul Unirii. Administrația publică a deschis canale de comunicare evidențiate în documente scrise cu toate guvernele, încă de pe vremea când prim-ministru era domnul Ponta, dar, până în prezent, este evident că Alba Iulia înseamnă pentru București o ambiguitate, nu o prioritate de a investi în orașul în care, practic, s-a născut România. În cea mai recentă luare de poziție, deputatul Ioan Dârzu a introdus într-o notă de scepticism și derizoriu câteva dintre obiectivele transmise pentru a fi finanțate de către Guvern atât cu ocazia Centenarului, cât și în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

” Am prezentat două liste distincte reunite într- un program de investiții complex, care să ajute orașul nu doar pentru o zi, ci pentru zeci de ani – asta am încercat să cerem în ultimii ani adresându-ne guvernelor. Modul în care a fost „tradus” de reprezentanții locali ai actualului guvern, pe care îi vroiam parteneri în acest efort, nu doar că ne-a lasat un gust amar, dar ne-a demonstrat că suntem, ca în multe alte dăți, singuri în această „luptă”. Cu toate că domnul deputat a primit personal, de la mine, lista obiectivelor de investiții.  Intervențiile benefice pentru Alba Iulia ale politicienilor PSD sunt mai rare ca furtunile solare. Ce ne dorim cel mai puțin e să ducem această idee înălțătoare, a centenarului Unirii, în zona unei polemici gratuite și deloc constructive. Noi suntem aici să ne facem treaba, ei sunt acolo să comenteze. Iar domnul Dârzu știe că mai mult decât insigna de parlamentar nu duce și nu aduce cu el. Ce e trist însă, e faptul că, în loc să tragem toți în aceeași direcție, pentru Alba Iulia, tot ce construiesc unii, combat alții. Doar de dragul unei poze în ziar sau al câtorva secunde la televizor. Îndemnul meu pentru parlamentarii de Alba este de a abandona răfuieli mărunte, făcând treabă la ministere și ministri, venind acasă cu rezultate” – Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Practic, nu suntem convinși că Ioan Dârzu înțelege că în ciuda numeroaselor investiții susținute din bugetul propriu și, mai ales, din fonduri europene, un oraș ca Alba Iulia poate și merită să fie echilibrat din punct de vedere financiar folosind orice oportunitate de finanțare, pentru absolut orice poate crește calitatea vieții locuitorilor, indiferent că vorbim de școli sau clădiri emblematice din punct de vedere istoric. Cum la fel de ușor putem crede că domnul deputat a încurcat obiectivele destinate finanțării în contextul anului Centenar cu Programul Național de Dezvoltare Locală, la care da, Alba Iulia subscrie, la fel ca majoritatea primariilor din România pentru că are acest drept, alcătuind o listă cu obiective compatibile și eligibile în raport cu cerințele acestuia, inclusiv cu clădiri administrative sau școli. În privința Centenarului,  Catedrala Încoronării, Palatul Principilor, Biblioteca Batthyaneum, Muzeul Național al Unirii sau Sala Unirii care fac Alba Iulia vibrantă, impozantă, o mixtură perfectă între istoria redată și un oraș modern, de secol 21 pentru oaspeții săi, reprezinta prioritate absolută. Reparațiile capitale ale unor străzi văzute  ca principale căi de acces în oraș, precum Regiment 5 Vânători, Ferdinand I, Încoronării – Gară, I. C. Brătianu, Ardealului, Tudor Vladimirescu, B-dul Republicii, B-dul Revoluției 1918 nu reprezintă un obiectiv exclusiv pentru ziua de 1 Decembrie, dar cu certitudine nu ar putea fi evitate în dorința de a face din Alba Iulia o gazdă primitoare. Casele de Cultură ale Sindicatelor și Studenților sunt alte adevăruri dureroase, edificii de neocolit dacă ne gândim la evenimentele ce vor fi găzduite justificat înainte și în timpul anului dedicat Centenarului. Sunt alternative clare ce trebuie rezolvate. În adresa înaintată actualului guvern figurează și reabilitarea Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan, reparații capitale la Gara Alba Iulia, un punct de intrare important în oraș, dar și reabilitarea unor piețe și parcuri.

Primăria Alba iulia nu a abordat niciodată convingerile de dezvoltare ale orasului prin prisma presiunilor politice, cum nu a ales, nici până în prezent, să catalogheze în niciun fel numeroasele solicitări justificate și eșuate de a primi bani din partea guvernelor Romaniei. Considerăm că demersurile privitoare la Centenar sunt astăzi, tehnic, îndelung amânate, existând riscul de a se prelungi discuții inutile fără un orizont de concretizare. Acest fapt ar arăta, după decenii de abuz istoric, că România se confruntă cu vina unei clase politice care nu are nimic de oferit în afara exercițiului electoral, fiind marcată de un absenteism grav față de cele mai importante simboluri naționale și fată de Alba Iulia, locul în care s-a născut România.

Biroul de Presă al Primariei municipiului Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea