Rămâi conectat

Ştirea zilei

Reabilitarea mai multor drumuri din comuna Pianu, afectate de inundațiile din anul 2019: Primăria a solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

Publicat

în

Reabilitarea mai multor drumuri din comuna Pianu, afectate de inundațiile din anul 2019: Primăria a solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

Primăria comunei Pianu a solicitat avizul de mediu pentru consolidarea sistemului rutier din comuna Pianu, afectat în urma inundațiilor din anul 2019.

Urmare ploilor torentiale din vara anului 2019, retelele de drumuri si strazi, poduri si podete din comuna Pianu au fost grav afectate datorita iesirii din albie a paraielor si a torentilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

O parte din drumurile afectate sunt in administratia Consiliului Judetean Alba, iar o parte sunt drumuri si strazi ce se afla in administratia Consiliului Local Pianu.

Pe langa deteriorarile la partea carosabila a acestora, au fost afectate un numar de poduri rutiere si punti pietonale care traverseaza raul Pianu, precum si podete de acces peste parauri necadastrate.

Sistemul rutier a drumului ce se desfasoara pe malul stang al paraului Macui a fost deteriorat de viitura iar refacerea acestuia face obiectul prezentei documentatii.

Drumul calamitat Macui este modernizat in intravilanul localitatii pe lungimea de 1300m.

La viitura din iunie 2019 pe traseul acestuia au fost deteriorate 4 podete de acces la proprietati, o parte fiind refacute, suprastructura drumului pe lungimea de 75,0 m si erodarea malului pe lungimea de 180,0m.

Terenul aferent amplasamentului propus în proiect are statut juridic de domeniu public, şi se află în administrarea UAT COMUNA PIANU.

Având în vedere eroziunea produsă de viitura din 2019, se impune consolidarea malului pârâului Măcui.

Se va amenaja albia pe lungimea de 205,0m, respectiv din aval de podul de pe drumul judetean si capatul albiei amenajate o data cu refacerea podetului

Amenajarea albiei consta in realizarea pereului din dale turnate monolit din beton C25/30 de 15 cm grosime, pe un strat filtrant de 15 cm balast, care se sprijina pe un element de fund prefabricat din beton armat

Latimea amenajarii la=4,30m, iar inaltimea totala Ht=1,80m.

Elementele de fund sunt prefabrcate, din beton armat C25/30 cu secţiunea de scurgere 1,00×0,40m.

Pe toata lungimea, la limita acostamentului se monteaza parapet metalic tip C.

Necesitatea consolidării drumului ce se desfăşoară pe malul stâng al pârâului Macui din comuna Pianu este urgentă deoarece există riscul ca la următoarele precipitaţii abundente să ducă la afectarea acestuia în totalitate ducând la întreruperea circulaţiei, acesta fiind un drum de o importanţa deosebita pentru o mare parte a locuitorilor comunei Pianu.

Deteriorarea drumului se datorează precipitaţiilor abundente ce au produs scurgeri importante cu efecte de inundaţii locale ducând la deteriorarea acestuia prin destabilizarea terasamentului drumului, degradarea malului pârâului si afectarea sistemului rutier.

Necesitatea consolidării este urgentă deoarece drumul nu asigură accesul în condiţii de siguranţă şi confort a localnicilor şi nici a autovehiculelor ce tranzitează acest drum, nu asigură circulaţia autospecialelor de intervenţii în comuna.

Obiectivele urmarite prin realizarea investitiei, respectiv obiectivele tehnice si obiectivele financiare, raspund obiectivului major care il reprezinta imbunatatirea conditiilor de circulatie (siguranta, viteza si confort) existente pe strazile din Pianu de Sus, conditii necesara pentru dezvoltarea socio-economica a zonei.

Obiective tehnice

Documentatia tehnica prezenta isi propune sa analizeze si sa stabileasca solutiile tehnice optime pentru lucrarile mentionate mai jos:

  • Reabilitarea strazii pentru atingerea capacitatii portante la traficul prognozat pentru perspectiva de 10 ani (conform principiilor de dimensionare existente si a normelor romanesti in vigoare);
  • Realizarea unor dispozitive de scurgere a apelor corespunzatoare situatiei existente in teren ;
  • Protectia corpului drumului prin lucrari de amenajare a albiei care sa inlature pe viitor eroziunea malurilor
  • Preluarea si transportul apelor din zona reabilitata catre emisarul natural astfel incat apele sa nu mai stagneze pe carosabil si sa produca disconfort in trafic;
  • deservirea unui numar cat mai mare de locuitori;
  • reducerea consumului de combustibil;
  • reducerea poluarii in zona
Obiective financiare

Din punct de vedere financiar, obiectivul propus presupune identificarea solutiilor tehnice optime astfel incat sa se ajunga la o valoare de investitie minima, dar care sa asigure conditii corespunzatoare de confort si siguranta in trafic.

Oportunitatea investiţiei:

– asigurarea unei legături în condiţii de confort şi siguranţă ale locuitorilor din zona cu centrul localitatii, respectiv cu zona comerciala, scoala si biserica

– creşterea nivelului de trai al locuitorilor din zona

– crearea infrastructurii necesare dezvoltării diferitelor activităţi economice.

Zona analizata din interiorul localitatii Pianu de Sus prezintă o deosebită importanţă din punct de vedere social şi din punct de vedere al dimensiunii lor, diversităţii, resurselor umane pe care le deţin.

Valoarea investitiei

– Costurile estimate pentru realizarea investiţiei, cu luarea în considerare a costurilor unor investiţii similare:

Valoarea totala (INV), inclusiv TVA: 553.398,65 lei, din care constructii montaj (C+M): 457.696,69 lei

Valoarea totala (INV), exclusiv TVA: 465.952,23 lei, din care constructii montaj (C+M): 384.619,06 lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

BANI pentru românii din diaspora care vor să revină în țară și să investească. Subprefectul Mureșan: „Sper ca acest program să îi determine pe beneficiari să se întoarcă acasă!”

Publicat

în

BANI pentru românii din diaspora care vor să revină în țară și să investească. Subprefectul Mureșan: „Sper ca acest program să îi determine pe beneficiari să se întoarcă acasă!”

Românii din diaspora care doresc să revină în ţară şi să investească într-o afacere pot obţine finanţare de până la 200.000 lei prin intermediul programului Start-Up Nation, aflat la cea de-a treia ediţie.

Subprefectul județului Alba, Corneliu Mureșan, a transmis o serie de informații referitoare la acest program, pentru potențialii beneficiari interesați de acest sprijin.

„Românii din diaspora care doresc să revină în ţară şi să investească într-o afacere pot obţine finanţare de până la 200.000 lei prin intermediul programului Start-Up Nation, aflat la cea de-a treia ediţie

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului precizează că suma maximă poate fi obţinută dacă se vor crea prin proiect cel puţin două locuri de muncă full time.
Aplicanţii care îşi asumă, în schimb, crearea unui singur loc de muncă, vor putea primi maximum 100.000 lei. Suplimentar, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanţare în procent de cel puţin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.

Pentru a accesa programul, în plus faţă de condiţiile standard impuse de procedură (https://bit.ly/3BCYOfh), românii din diaspora trebuie să facă dovada domiciliului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii, printr-un permis de şedere/dovadă de stabilire, viză de rezidenţă/de lungă şedere sau certificate de rezidenţă.

Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, până la 1 septembrie. Persoanele interesate au la dispoziţie şi un manual, care cuprinde paşii necesari pentru aplicarea în cadrul programului: https://bit.ly/3Jle5n7.
Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), instituţie care gestionează şi implementează programul, este de a finanţa 1.000 de beneficiari.

Sper că acest program de finanțare, dedicat românilor din străinătate, să îi determine pe beneficiari să se întoarcă acasă, iar noile business-uri să fie prospere, sustenabile și mai mult decât un simplu loc de muncă pentru oameni!”, a fost mesajul subprefectului Mureșan.

Bugetul total pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei. Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), instituţie care gestionează şi implementează programul, este de a finanţa 1.000 de beneficiari.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

8 august 2022, COVID-19 în Alba. 69 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

8 august 2022, COVID-19 în Alba. 69 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, luni, 8 august 2022, s-au înregistrat 69 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de duminică, 7 august 2022, COVID-19 în Alba. 117 de noi infectări și nici un deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, a fost înregistrat un deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

– Barbat, 87 de ani, din Alba Iulia – vaccinat, cu comorbidități

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 56621 de persoane confirmate, 53663 persoane vindecate, 1.298 decese.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 214 teste, 49 PCR, 165 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 483495 mai exact, 361478 de teste PCR și 122017 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

ABRUD 1
AIUD 5
ALBA IULIA 21
BLAJ 13
CÂMPENI 1
CUGIR 3
OCNA MURES 2
SEBES 1
BUCERDEA GRANOASA 1
CIURULEASA 1
CRICAU 1
IGHIU 2
JIDVEI 1
LIVEZILE 1
MIHALȚ 2
RADESTI 1
ROȘIA MONTANA 1
SONA 1
UNIREA 3

Cazuri de reinfectare:

AIUD 1
ALBA IULIA 3
BLAJ 1
CETATEA DE BALTA 1
GALDA DE JOS 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
MUNICIPIUL BLAJ 20615 8,68 179
CRĂCIUNELU DE JOS 2138 8,42 18
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76899 7,85 604
VALEA LUNGĂ 3108 7,4 23
ORAŞ CUGIR 25311 6,12 155
ŞONA 4360 5,96 26
MOGOŞ 740 5,41 4
CIUGUD 3314 5,13 17
BUCIUM 1371 5,11 7
SÂNCEL 2583 5,03 13
MUNICIPIUL AIUD 25035 4,67 117
CIURULEASA 1121 4,46 5
VINŢU DE JOS 5524 4,16 23
RIMETEA 979 4,09 4
METEŞ 2729 4,03 11
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2260 3,98 9
MUNICIPIUL SEBEŞ 32852 3,96 130
ORAŞ ABRUD 5148 3,69 19
GALDA DE JOS 4410 3,63 16
ORAŞ ZLATNA 7773 3,6 28
ORAŞ OCNA MUREŞ 13793 3,48 48
JIDVEI 5300 3,4 18
STREMŢ 2411 3,32 8
IGHIU 7126 2,67 19
ORAŞ TEIUŞ 7134 2,66 19
BERGHIN 1889 2,65 5
ARIEŞENI 1529 2,62 4
CETATEA DE BALTĂ 3061 2,61 8
CÂLNIC 1933 2,59 5
ŞIBOT 2329 2,58 6
ALMAŞU MARE 1188 2,53 3
RĂDEŞTI 1263 2,38 3
SÂNTIMBRU 3021 2,32 7
BLANDIANA 880 2,27 2
POŞAGA 889 2,25 2
SĂLIŞTEA 2338 2,14 5
MIRĂSLĂU 1955 2,05 4
CRICĂU 1957 2,04 4
OCOLIŞ 492 2,03 1
RÂMEŢ 497 2,01 1
LUNCA MUREŞULUI 2536 1,97 5
ŞPRING 2547 1,96 5
ORAŞ CÂMPENI 7110 1,83 13
ÎNTREGALDE 548 1,82 1
PONOR 576 1,74 1
NOŞLAC 1814 1,65 3
MIHALŢ 3229 1,55 5
ROŞIA MONTANĂ 2683 1,49 4
PIANU 3584 1,4 5
ROŞIA DE SECAŞ 1581 1,27 2
CERGĂU 1626 1,23 2
SĂSCIORI 6471 1,08 7
ŞUGAG 2841 1,06 3
UNIREA 4826 1,04 5
DOŞTAT 1010 0,99 1
GÂRBOVA 2136 0,94 2
BISTRA 4497 0,89 4
HOPÂRTA 1147 0,87 1
LOPADEA NOUĂ 2486 0,8 2
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3728 0,8 3
CUT 1260 0,79 1
SĂLCIUA 1369 0,73 1
SCĂRIŞOARA 1483 0,67 1
DAIA ROMÂNĂ 3129 0,64 2
LUPŞA 2819 0,35 1
ALBAC 1934 0 0
AVRAM IANCU 1413 0 0
CENADE 1050 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 228 0 0
FĂRĂU 1491 0 0
GÂRDA DE SUS 1460 0 0
HOREA 1906 0 0
LIVEZILE 1145 0 0
OHABA 582 0 0
POIANA VADULUI 1033 0 0
SOHODOL 1649 0 0
VADU MOŢILOR 1262 0 0
VIDRA 1506 0 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate

Publicat

în

Avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate

Meteorologii au emis o avertizare imediată de Cod PORTOCALIU în Cugir, Șugag și mai multe localități din zona de munte a județului Alba, luni, până la ora 13:00.

Județul Alba: Cugir, Șugag și zona de munte de peste cota 1800 m;

Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare