Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Reabilitarea mai multor drumuri din comuna Pianu, afectate de inundațiile din anul 2019: Primăria a solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Reabilitarea mai multor drumuri din comuna Pianu, afectate de inundațiile din anul 2019: Primăria a solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

Primăria comunei Pianu a solicitat avizul de mediu pentru consolidarea sistemului rutier din comuna Pianu, afectat în urma inundațiilor din anul 2019.

Urmare ploilor torentiale din vara anului 2019, retelele de drumuri si strazi, poduri si podete din comuna Pianu au fost grav afectate datorita iesirii din albie a paraielor si a torentilor.

O parte din drumurile afectate sunt in administratia Consiliului Judetean Alba, iar o parte sunt drumuri si strazi ce se afla in administratia Consiliului Local Pianu.

Pe langa deteriorarile la partea carosabila a acestora, au fost afectate un numar de poduri rutiere si punti pietonale care traverseaza raul Pianu, precum si podete de acces peste parauri necadastrate.

Sistemul rutier a drumului ce se desfasoara pe malul stang al paraului Macui a fost deteriorat de viitura iar refacerea acestuia face obiectul prezentei documentatii.

Drumul calamitat Macui este modernizat in intravilanul localitatii pe lungimea de 1300m.

La viitura din iunie 2019 pe traseul acestuia au fost deteriorate 4 podete de acces la proprietati, o parte fiind refacute, suprastructura drumului pe lungimea de 75,0 m si erodarea malului pe lungimea de 180,0m.

Terenul aferent amplasamentului propus în proiect are statut juridic de domeniu public, şi se află în administrarea UAT COMUNA PIANU.

Având în vedere eroziunea produsă de viitura din 2019, se impune consolidarea malului pârâului Măcui.

Se va amenaja albia pe lungimea de 205,0m, respectiv din aval de podul de pe drumul judetean si capatul albiei amenajate o data cu refacerea podetului

Amenajarea albiei consta in realizarea pereului din dale turnate monolit din beton C25/30 de 15 cm grosime, pe un strat filtrant de 15 cm balast, care se sprijina pe un element de fund prefabricat din beton armat

Latimea amenajarii la=4,30m, iar inaltimea totala Ht=1,80m.

Elementele de fund sunt prefabrcate, din beton armat C25/30 cu secţiunea de scurgere 1,00×0,40m.

Pe toata lungimea, la limita acostamentului se monteaza parapet metalic tip C.

Necesitatea consolidării drumului ce se desfăşoară pe malul stâng al pârâului Macui din comuna Pianu este urgentă deoarece există riscul ca la următoarele precipitaţii abundente să ducă la afectarea acestuia în totalitate ducând la întreruperea circulaţiei, acesta fiind un drum de o importanţa deosebita pentru o mare parte a locuitorilor comunei Pianu.

Deteriorarea drumului se datorează precipitaţiilor abundente ce au produs scurgeri importante cu efecte de inundaţii locale ducând la deteriorarea acestuia prin destabilizarea terasamentului drumului, degradarea malului pârâului si afectarea sistemului rutier.

Necesitatea consolidării este urgentă deoarece drumul nu asigură accesul în condiţii de siguranţă şi confort a localnicilor şi nici a autovehiculelor ce tranzitează acest drum, nu asigură circulaţia autospecialelor de intervenţii în comuna.

Obiectivele urmarite prin realizarea investitiei, respectiv obiectivele tehnice si obiectivele financiare, raspund obiectivului major care il reprezinta imbunatatirea conditiilor de circulatie (siguranta, viteza si confort) existente pe strazile din Pianu de Sus, conditii necesara pentru dezvoltarea socio-economica a zonei.

Obiective tehnice

Documentatia tehnica prezenta isi propune sa analizeze si sa stabileasca solutiile tehnice optime pentru lucrarile mentionate mai jos:

  • Reabilitarea strazii pentru atingerea capacitatii portante la traficul prognozat pentru perspectiva de 10 ani (conform principiilor de dimensionare existente si a normelor romanesti in vigoare);
  • Realizarea unor dispozitive de scurgere a apelor corespunzatoare situatiei existente in teren ;
  • Protectia corpului drumului prin lucrari de amenajare a albiei care sa inlature pe viitor eroziunea malurilor
  • Preluarea si transportul apelor din zona reabilitata catre emisarul natural astfel incat apele sa nu mai stagneze pe carosabil si sa produca disconfort in trafic;
  • deservirea unui numar cat mai mare de locuitori;
  • reducerea consumului de combustibil;
  • reducerea poluarii in zona
Obiective financiare

Din punct de vedere financiar, obiectivul propus presupune identificarea solutiilor tehnice optime astfel incat sa se ajunga la o valoare de investitie minima, dar care sa asigure conditii corespunzatoare de confort si siguranta in trafic.

Oportunitatea investiţiei:

– asigurarea unei legături în condiţii de confort şi siguranţă ale locuitorilor din zona cu centrul localitatii, respectiv cu zona comerciala, scoala si biserica

– creşterea nivelului de trai al locuitorilor din zona

– crearea infrastructurii necesare dezvoltării diferitelor activităţi economice.

Zona analizata din interiorul localitatii Pianu de Sus prezintă o deosebită importanţă din punct de vedere social şi din punct de vedere al dimensiunii lor, diversităţii, resurselor umane pe care le deţin.

Valoarea investitiei

– Costurile estimate pentru realizarea investiţiei, cu luarea în considerare a costurilor unor investiţii similare:

Valoarea totala (INV), inclusiv TVA: 553.398,65 lei, din care constructii montaj (C+M): 457.696,69 lei

Valoarea totala (INV), exclusiv TVA: 465.952,23 lei, din care constructii montaj (C+M): 384.619,06 lei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea