Rămâi conectat

Ştirea zilei

Râul Mureș ar putea primi mai multă atenție din partea autorităților din Alba Iulia. Parteneriat între Municipiul Alba lulia și Asociația „PETRO AQUA”, supus la votul consilierilor locali

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilierii locali ai Muncipiului Alba Iulia vor vota, în cadrul ședinței ordinare din data de 29 iulie, aprobarea unui acord de parteneriat între Municipiul Alba lulia și Asociația „PETRO AQUA”.

Conform documentației aferente acestui proiect, acest parteneriat este propus a se dezvolta în următoarele direcții:
– Susținerea proiectului navigabilității ecologice a Râului Mureș
– Continuarea demersurilor istorico – culturale legate de importanța Portului Partos din Epoca Romană la dezvoltarea fără precedent a unității teritorial administrative municipiul Alba lulia Albei lulia, datorată plutăritului, lucru constatat de istorici până în epoca modernă. în acest sens, în urmă cu 12 ani asociația a realizat unul din proiectele inedite de valorificare a cursului de apă pe râul Mureș „Drumul Sării ”.

Atunci asociația a construit o plută de lemn (ca în urma cu 2000 ani) cu care a plecat din Portul Partoș (Alba lulia) cu sare, miere și fructe pentru populația din aval și după două săptămâni a ajuns în Portul Internațional Szeged de pe Fluviul Tisa.

Prin această inițiativă s-a reușit redeschidere porților unei “istorii” mai puțin cunoscute de locuitorii zonelor riverane Mureșului și Tisei. Hainele purtate de plutași (haine dacice) și refacerea traseului istoric (al sării din Transilvania) au creat emoții si atașamente istorice.

– Valorificarea infrastructurii verzi-albastre a Municipiului Alba lulia

Mai mult, potrivit aceluiași document, în ultimii ani Municipiul Alba lulia a început să acorde o atenție deosebită proiectelor care au scopul de a valorifica infrastructura verde-albastră a orașului. Printre acestea, începând cu anul 2013 a sprijinit organizarea unor evenimente sportive pentru promovarea cursului de apă a râului Mureș, prin organizarea primului concurs de canotci, în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

De atunci, exceptând perioada afectată de pandemia Covid, an de an evenimentele sportive organizate pe râul Mureș au adunat sute de participanți la concursul de canotci organizat alături de Ivan Patzaichin – multiplul campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe. Concomitent cu organizarea acestor evenimente, municipalitatea a depus și câștigat un proiect cu finanțare nerambursabilă pentru valorificarea cursului de apă a râului Mureș, în valoare de 487.839,01 lei.

Printre obiectivele proiectului se numără:
• Valorificarea resurselor naturale ale râului Mureș și amenajarea unei zone de agre¬ment, atractivă pentru comunitatea locală, regională și națională, în baza unor acți¬uni durabile, de calitate, sustenabile financiar, uman și instituțional.
• Crearea unui spațiu urban funcțional prin amenajarea unei zone de agrement cu o suprafață de 1220 mp, localizată pe malul drept al râului Mureș – aflată în intravi¬lanul Municipiului Alba lulia, între podul auto și cel feroviar, care asigură intrarea și ieșirea din Alba lulia spre Oarda, Sebeș și Sibiu.
• Diversificarea activităților în zona de acvacultură a Municipiului Alba lulia prin crearea de facilități moderne de recreere, de petrecere a timpului liber, de practi¬care a unor sporturi nautice pe malul drept al râului Mureș.

Având în vedere necesitatea de a promova prin activități specifice această investiție și de a continua parteneriatele durabile care pot contribui la valorificarea cursului de apă a râului Mureș, propun încheierea unui parteneriat pe 3 ani cu asociația „PETRO AQUA” și alocarea unei sume de 50.000 lei pentru sprijinirea activităților propuse în baza acestui parteneriat, pe anul 2021.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea