Rămâi conectat

Ştirea zilei

Râul Mureș ar putea primi mai multă atenție din partea autorităților din Alba Iulia. Parteneriat între Municipiul Alba lulia și Asociația „PETRO AQUA”, supus la votul consilierilor locali

Publicat

în

Consilierii locali ai Muncipiului Alba Iulia vor vota, în cadrul ședinței ordinare din data de 29 iulie, aprobarea unui acord de parteneriat între Municipiul Alba lulia și Asociația „PETRO AQUA”.

Conform documentației aferente acestui proiect, acest parteneriat este propus a se dezvolta în următoarele direcții:
– Susținerea proiectului navigabilității ecologice a Râului Mureș
– Continuarea demersurilor istorico – culturale legate de importanța Portului Partos din Epoca Romană la dezvoltarea fără precedent a unității teritorial administrative municipiul Alba lulia Albei lulia, datorată plutăritului, lucru constatat de istorici până în epoca modernă. în acest sens, în urmă cu 12 ani asociația a realizat unul din proiectele inedite de valorificare a cursului de apă pe râul Mureș „Drumul Sării ”.

Atunci asociația a construit o plută de lemn (ca în urma cu 2000 ani) cu care a plecat din Portul Partoș (Alba lulia) cu sare, miere și fructe pentru populația din aval și după două săptămâni a ajuns în Portul Internațional Szeged de pe Fluviul Tisa.

Electrica Furnizare Discount

Prin această inițiativă s-a reușit redeschidere porților unei “istorii” mai puțin cunoscute de locuitorii zonelor riverane Mureșului și Tisei. Hainele purtate de plutași (haine dacice) și refacerea traseului istoric (al sării din Transilvania) au creat emoții si atașamente istorice.

– Valorificarea infrastructurii verzi-albastre a Municipiului Alba lulia

Mai mult, potrivit aceluiași document, în ultimii ani Municipiul Alba lulia a început să acorde o atenție deosebită proiectelor care au scopul de a valorifica infrastructura verde-albastră a orașului. Printre acestea, începând cu anul 2013 a sprijinit organizarea unor evenimente sportive pentru promovarea cursului de apă a râului Mureș, prin organizarea primului concurs de canotci, în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

De atunci, exceptând perioada afectată de pandemia Covid, an de an evenimentele sportive organizate pe râul Mureș au adunat sute de participanți la concursul de canotci organizat alături de Ivan Patzaichin – multiplul campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe. Concomitent cu organizarea acestor evenimente, municipalitatea a depus și câștigat un proiect cu finanțare nerambursabilă pentru valorificarea cursului de apă a râului Mureș, în valoare de 487.839,01 lei.

Printre obiectivele proiectului se numără:
• Valorificarea resurselor naturale ale râului Mureș și amenajarea unei zone de agre¬ment, atractivă pentru comunitatea locală, regională și națională, în baza unor acți¬uni durabile, de calitate, sustenabile financiar, uman și instituțional.
• Crearea unui spațiu urban funcțional prin amenajarea unei zone de agrement cu o suprafață de 1220 mp, localizată pe malul drept al râului Mureș – aflată în intravi¬lanul Municipiului Alba lulia, între podul auto și cel feroviar, care asigură intrarea și ieșirea din Alba lulia spre Oarda, Sebeș și Sibiu.
• Diversificarea activităților în zona de acvacultură a Municipiului Alba lulia prin crearea de facilități moderne de recreere, de petrecere a timpului liber, de practi¬care a unor sporturi nautice pe malul drept al râului Mureș.

Având în vedere necesitatea de a promova prin activități specifice această investiție și de a continua parteneriatele durabile care pot contribui la valorificarea cursului de apă a râului Mureș, propun încheierea unui parteneriat pe 3 ani cu asociația „PETRO AQUA” și alocarea unei sume de 50.000 lei pentru sprijinirea activităților propuse în baza acestui parteneriat, pe anul 2021.

Publicitate

Ştirea zilei

Scandal și lovituri pe o șosea din Alba: Ce pedeapsă au primit doi tineri care au agresat un bărbat după ce i-au blocat mașina în trafic

Publicat

în

Scandal și lovituri pe o șosea din Alba: Ce pedeapsă au primit doi tineri care au agresat un bărbat după ce i-au blocat mașina în trafic

Doi tineri din Ighiu, au fost condamnați la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei, pentru infracțiunile de lovire și alte violențe și pentru distrugere. Aceștia au agresat un alt bărbat lovindu-l cu o bătă peste picioare și abdomen, după ce în prealabil intraseră cu mașina în autoturismul în care se afla victima.

Scandalul a izbucnit pe fondul unui conflict mai vechi, izbucnit la o petrecere de Revelion din comuna Arieșeni, la care cei implicați participaseră cu o săptămână mai devreme.

Astfel, din declarația persoanei vătămate reiese că, în perioada 30 decembrie 2018-02 ianuarie 2019, acesta împreună cu niște prieteni, au fost în localitatea Arieșeni pentru a-și petrece revelionul. Cu această ocazie, la aceeași cabană, a venit și inculpatul, iar în noaptea de revelion, aflându-se în stare de ebrietate, a ascultat muzică la o intensitate mare, deranjând astfel pe celelalte persoane prezente. De aceea, numitul P.I.F. a oprit muzica și, astfel, a iscat un conflict cu inculpatul A. A. A.

Electrica Furnizare Discount

„În data de 06.01.2019, în jurul orelor 19.45, pe drumul comunal din localitatea Ighiu, pe fondul unor situații conflictuale preexistente cu persoana vătămată C.C. C., inculpații l-au abordat pe acesta în timp ce se deplasa în autoturismul marca BMW, condus de martorul P. I. F., inițial intrând pe contrasens cu autovehiculul Nissan Terrano, condus de B. B. B. și acroșând ușor autoturismul persoanei vătămate în zona stânga-față, iar apoi inculpații au coborât din autovehicul și au deschis portiera stânga-față a autoturismului BMW și inculpatul B. B. B. l-a prins de picioare pe C.C. C. și a încercat să îl tragă afară din mașină, iar inculpatul A. A. A. l-a lovit pe C. C. C. cu o bâtă peste picioare și abdomen, totodată lovind și autoturismul, cauzându-i persoanei vătămate leziuni traumatice ce au necesitat un număr de 8-9 zile de îngrijiri medicale și producând avarii autoturismului BMW aparținând persoanei vătămate C. C. C.”, se arată în actul de sesizare.

Decizia Judecătoriei Alba Iulia nu este definitivă, e putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Austria și Croația, în zona roșie, iar Grecia trece în cea galbenă

Publicat

în

Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Austria și Croația, în zona roșie, iar Grecia trece în cea galbenă

Joi, 23 sseptembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat. Potrivit CNSU, Austria și Croația intră în zona roșie, iar în urma scăderii incidenței, Grecia trece în zona galbenă.

Vezi AICI noua listă a statelor cu risc epidemiologic

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 23 septembrie Hotărârea numărul 74 prin pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat precum și modificarea și completarea HCNSU 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, astfel:

Electrica Furnizare Discount
  • în zona roșie au intrat: Croația, Letonia, Austria, Bosnia Herțegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent și Grenadine și Curacao;
  • în zona galbenă au intrat:
    – din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla;
    – din zona verde, în urma creșterii incidenței: Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore și Sao Tome și Principe;
  • în zona verde au intrat: Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

Totodată, este crescută vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani.

Lista intră în vigoare duminică la miezul nopții.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, într-un sens giratoriu din oraș

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, într-un sens giratoriu din oraș

Un accident rutier a avut loc joi, 23 septembrie, în jurul orei 18:00, la sensul giratoriu de pe strada Alexandru Ioan Cuza, în zona Ambient.

Potrivit martorilor este vorba despre o tamponare între un autovehicul SUV, marca Chevrolet și un autoturism marca Ford.

Electrica Furnizare Discount

Cel mai probabil evenimentul rutier s-a produs în urma nerespectării priorității în sensul giratoriu.

Revenim cu amănunte.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare