Răsturnare de situație în dosarul Traian Berbeceanu. Curtea de Apel Bucureşti a dispus începerea judecăţii

traian-berbeceanuDupă ce în 25 septebrie, Tribunalului Bucureşti a refuzat trimiterea în instanță a dosarului în care este cercetat Traian Berbeceanu, dispunând refacerea rechizitoriului de către  procurorii DIICOT de la structura centrală, luni 8 decembrie, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia procurorilor faţă de decizia Tribunalului Bucureşti de retrimitere a rechizitoriului la Parchet și a dispus începerea judecăţii.

„Instanţa admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală împotriva încheierii din data de 24 septembrie 2014, pronunţată de judecătorul de camera preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti, Secţia I Penală. Desfiinţează în totalitate încheierea din data de 24 septembrie 2014, constată legalitatea sesizării instanţei şi dispune începerea judecăţii. Decizia este una definitivă”, a afirmat reprezentantul Biroului de presă al Curţii de Apel Bucureşti, citat de hunedoaraliberă.ro.

ELIT

Astfel s-a ajuns în situația execepțională, în care se vor judeca în paralel atât dosarul anchetatorilor lui Traian Berbeceanu – fostul șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan, fostul procuror Nicolae Cian și ofițerul BBCO Alin Muntean, acuzați de către DNA de “represiune nedreaptă” pentru că i-ar fi fabricat comisarului probele din dosar – cât și dosarul “fabricat” în care Berbeceanu este acuzat de luare de mită, spălare de bani și complicitate la infracţiunea de delapidare.

Potrivit procurorilor, referitor la fostul șef al BCCO Alba Iulia, din probele administrate a rezultat că:

–  în cursul anului 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte inculpații Rusu Gheorghe, Cupeţiu Dorin Eugen Ioan şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, de la Rusu Gheorghe şi Rusu Anca, pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 lit.c) din Legea nr. 78/2000;

–  în perioada mai – octombrie 2012, având calitatea de ofițer de poliție judiciară și funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, a divulgat inculpatului Cupețiu Dorin Eugen Ioan, prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, împrejurarea că în data de 10.05.2012 se vor efectua percheziții (în dosarul nr.71/D/P/2011 instrumentat la nivelul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba-Iulia) la domiciliile inculpaților Cupețiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Călin și Șionei Dorin.  Din probele administrate a rezultat că, ulterior, inculpatul Berbeceanu Traian, în mod direct și personal, a divulgat inculpatului Cupețiu Dorin Eugen Ioan faptul că se vor efectua în același dosar percheziții la domiciliul inculpatului Cupețiu Dorin Eugen Ioan în data de 08.10.2012,  precum și alte date confidențiale privind obiectul și existența acestui dosar penal. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de sprijinire a unui grup infracțional organizat, prev. de art.367 alin.1 Codul penal;

– acționând în coautorat cu Rusu Gheorghe și Rusu Anca, a disimulat adevărata natură a circulației autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparența, contrară realității, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. către inculpatul Berbeceanu Traian în temeiul unei convenții oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vânzare – cumpărare datat 22.07.2011, factura fiscală nr. 361/17.08.2011, chitanţa nr. 360/12.09.2011 și dispoziţia de plată fără număr, din 12.09.2011, către casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 656/2002, republicată;

– a falsificat înscrisul intitulat „contract de vânzare –cumpărare, datat 22.07.2011, prin atestarea în cuprinsul acestuia a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la vânzarea de către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., vânzarea – cumpărarea între aceiași cocontractanți a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum și a plății unei sulte de 10.000 euro. Înscrisul falsificat a fost folosit ulterior de Rusu Gheorghe și Rusu Anca pentru evidențierea în contabilitatea societății anterior menționate a operațiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI către inculpatul Berbeceanu Traian, precum și pentru înmatricularea aceluiași autoturism pe numele inculpatului. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 din Codul penal;

– în cursul anului 2011, cu intenție, i-a ajutat pe inculpații Rusu Gheorghe și Rusu Anca să își însușească fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mită, chiar inculpatului Berbeceanu Traian. Fapta constituie complicitate la infracțiunea de  delapidare, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 295 C.p. și la art. 308 din Codul penal;

– în data de 25.05.2012, cu ocazia completării declarației anuale de avere, cu intenție, nu a făcut mențiunile necesare privind vânzarea autoturismului marca VW Passat 4 Motion. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de fals în declaraţii, prev. de art.326 Codul penal.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

4 Comentarii

toto 9 decembrie 2014 at 19:33

nu sunt ingeri nici unii nici altii !… numai noi suntem prostiti de o justitie obedienta care raspunde la comenzi …cica nu li se vor plati drepturile castigate in justitie de ei magistrati daca vor mai acorda drepturi banesti si altor functionari….adica justitia face bugetul romaniei…

Popica popicaru 9 decembrie 2014 at 19:51

I trust in Berbeceanu! Maxim respect!

Avram Iancu 10 decembrie 2014 at 13:34

Pana la urma justitia se face in sala de judecata si nu in presa, dlor ziaristi. Va inteleg , pana la un loc, simpatia fata de Berbeceanu, dar nu fiti atat de naivi incat sa credeti ca e inger. Nu, nici pe departe. Nu uitati ca dosarul in care fostul sef al SRI Alba, Ioan Tarnu, ca si fostul subaltern al lui Berbeceanu, Scheau, au fost recent achitati, a fost „instrumentat” tocmai de acest Catani al politiei romane.
Pentru ca datorita „profesionalismului” lui Berbeceanu viata profesionala,sociala, familiala, si, pana la urma, cariera si destinul a doi oameni a fost definitiv compromis, distrus de modul in care Berbeceanu a „lucrat” acest dosar.
Si,tot pana la urma,n-a fost fostul sef al DIICOT, Muresan, ( cu care Berbeceanu a lucrat bine merci, pana nu a aparut raca intre ei)”raul” iar Berbeceanul „binele”. ci, dupa umila mea parere, lucrurile sunt teribil de amestecate, complicate, cu vinovatii de ambele parti.
Problema e daca le va reda Berbeceanu celor doi ofiteri invocati, daca achitarrea va fi mentinuta si in apel,viata anterioara, suferinta indurata, destinul frant? Lor si familiilor lor?

justitie, dreptate ? 10 decembrie 2014 at 18:41

Pentru cei care inca mai cred in dreptate, in cei care o apara sau are trebui sa o apere, pot avea doar o jalnica mila! S-a ajuns la momentul in care indivizi platiti din banii tuturor, inteleg ca mai bine stau cativa ani la parnaie dar ramin bogati ei si stranepotii lor, decat sa ramina vesnic cinstiti, dar saraci.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...