Rămâi conectat

Curier Județean

RAPORT Protecţia Consumatorului Alba: Amenzi de peste 140.000 de lei, aplicate de comisari firmelor din judeţ, în luna ianuarie. Peste 200 de acţiuni de control

Publicat

în

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a făcut public raportul de activitate pentru luna ianuarie 2015. Potrivit acestuia, în prima lună a acestui an, comisarii OPC au desfăşurat 215 acţiuni de control, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste 140.000 de lei. De asemenea, au fost oprite de la comercializare produse în valoare de 596 de lei.

Totalul  sanctiunilor aplicate  prin procese verbale de constatare a contravenţiei este în număr de 126 din care, 63 avertismente şi 63  au fost amenzi în valoare de 131.750 lei. Valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite) este de 17.500 lei. Agenţii economici sancţionaţi au obligaţia să plătească în termen de 48 de ore jumătate din cuantumul amenzii.

În luna ianuarie, concretizarea activităţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba s-a făcut prin 215 acţiuni de control, în urma cărora s-au întocmit:
– 117 procese verbale de constatare a contravenţiei
– 97 procese verbale de constatare
– 1    proces verbal de distrugere
Cele 215 acţiuni de control ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba au fost finalizate prin întocmirea unui număr de 117 procese verbale de constatare a contravenţiei încheiat, astfel :
la produse alimentare: 62;
la produse nealimentare: 4;
la produse financiare: 0;
servicii nealimentare: 27;
servicii alimentare: 2;
servicii financiare: 0;
alte segmente: 22.

Elit - Gustul Desăvârșit

O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării operatorilor economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ  şi a celor aflaţi în mediul rural.

Măsurile luate în conformitate cu prevederile legale s-au bazat şi pe examinarea unor  probe recoltate din loturi de produse asupra cărora au existat indicii că pot prejudicia viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

Scopul acestor acţiuni a fost de a împiedica punerea pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme şi reducerea controalelor la operatorii economici care vând aceste produse.

Astfel, au fost oprite definitiv de la comercializare produse periculoase şi s-a procedat la distrugerea acestora, încheindu-se în acest sens procese verbale de distrugere.
Abateri constatate şi măsuri dispuse

* Valoarea totală a produselor si serviciilor neconforme controlate este de  16.652,95 lei.
* Valoarea totală a produselor si serviciilor neconforme extracomunitare controlate este de 10.054,45 lei.
* Valoarea totala a produselor cu abateri oprite temporar de la comercializare este de 8.582,71 lei şi totodata s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.
* Valoarea totala a produselor cu abateri oprite definitiv de la comercializare este de 569,52 lei, s-a dispus masura de eliminare din circuitul consumului.
Pentru abaterile de la prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor s-a dispus operatorilor economici, şi sistarea temporară a prestării serviciilor (servicii alimentare, nealimentare, financiare) şi s-au stabilit măsuri specifice de remediere a deficienţelor sau de intrare în legalitate.
-Valoarea produselor distruse cu menţionare în procese verbale de constatare a contravenţiei este de 0 lei.
-Valoarea produselor  distruse cu alte acte –1492,61 lei.
– Valoarea marfurilor distruse cu PVD  – 30,02 lei.

Amenzi contravenţionale

Totalul  sanctiunilor aplicate în perioada raportată 01.01.2015 – 31.01.2015, prin procese verbale de constatare a contravenţiei este in numar de 126 din care
63 avertismente si 63 amenzi in valoare de 131.750 lei.
Valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite): 17.500 lei.

Sesizări şi reclamaţii

În perioada de raportare, respectiv 01.01.2015 – 31.01.2015, consumatorii au reclamat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba nemulţumirea lor cu privire la calitatea produselor şi serviciilor în 51 reclamaţii înregistrate.
În perioada 01.01.2015 – 31.01.2015 au fost cercetate 53 reclamaţii, din care:
18  închise cu rezolvare amiabilă;
9  concluzionate ca fiind întemeiate;
14 concluzionate ca fiind neîntemeiate;
9   redirectionate;
2   retrase;
1   nesolutionabile;
0   in curs de cercetare.
Este foarte important de reţinut că valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 12316,17 lei, se precizează în raportul CJPCA.

Activitatea instituţiei în perioada la care facem referire s-a realizat cu un număr mediu total de personal de 9,15  din care comisari cu atribuţii de control 6,15.

Ca actiuni de control s-au efectuat controale pe tematici ANPC, cercetare reclamatii, controale inopinate.

Tematicile ANPC,  in perioada de raportare, respectiv  01.01.2015 – 31.01.2015, se refera la:

– actiuni tematice de control privind modul de asigurare a informarii consumatorilor si a modului de afisare a preturilor  conform circularei ANPC nr. 4561/ 27.09.2013, cu privire la Protocolul de colaborare pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in domeniul depozitarii si comercializarii produselor cerealiere si a porduselor de panificatie;
– acţiune  de control privind modul de distribuţie a produselor alimentare conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, cu modificările şi completările ulterioare;
– acţiune  de control privind modul de respectare a prevederilor art. 8 alin (2) si art. 9 din Ordinul nr. 724/ 1082/ 360/ 2013 privind atestarea produselor traditionale;
– acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale la serviciile de transport persoane pe o cale aeriană de transport – telecabine, telegondole, telescaune, teleschiuri, telesănii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

Publicat

în

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

În săptămâna care se încheie, peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba și cu cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.

Tinerii care învață la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Școala Gimnazială nr.2 Sebeş și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş au fost ajutați să înțeleagă consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, le-au fost explicate aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool, substanţe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării lor și au fost încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

La activități au participat și 15 cadre didactice din cadrul celor 4 instituții de învățământ, care vor multiplica mesajul polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

Publicat

în

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.10, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul Republicii din municipiu, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu este la prima faptă de acest fel, fiind depistat și în luna aprilie a acestui an, conducând fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de bărbat, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore și l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a dispus cercetarea sa sub măsura preventivă a controlului judiciar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare