Rămâi conectat

Curier Județean

RAPORT Protecţia Consumatorului Alba: Amenzi de peste 140.000 de lei, aplicate de comisari firmelor din judeţ, în luna ianuarie. Peste 200 de acţiuni de control

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a făcut public raportul de activitate pentru luna ianuarie 2015. Potrivit acestuia, în prima lună a acestui an, comisarii OPC au desfăşurat 215 acţiuni de control, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste 140.000 de lei. De asemenea, au fost oprite de la comercializare produse în valoare de 596 de lei.

Totalul  sanctiunilor aplicate  prin procese verbale de constatare a contravenţiei este în număr de 126 din care, 63 avertismente şi 63  au fost amenzi în valoare de 131.750 lei. Valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite) este de 17.500 lei. Agenţii economici sancţionaţi au obligaţia să plătească în termen de 48 de ore jumătate din cuantumul amenzii.

În luna ianuarie, concretizarea activităţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba s-a făcut prin 215 acţiuni de control, în urma cărora s-au întocmit:
– 117 procese verbale de constatare a contravenţiei
– 97 procese verbale de constatare
– 1    proces verbal de distrugere
Cele 215 acţiuni de control ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba au fost finalizate prin întocmirea unui număr de 117 procese verbale de constatare a contravenţiei încheiat, astfel :
la produse alimentare: 62;
la produse nealimentare: 4;
la produse financiare: 0;
servicii nealimentare: 27;
servicii alimentare: 2;
servicii financiare: 0;
alte segmente: 22.

O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării operatorilor economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ  şi a celor aflaţi în mediul rural.

Măsurile luate în conformitate cu prevederile legale s-au bazat şi pe examinarea unor  probe recoltate din loturi de produse asupra cărora au existat indicii că pot prejudicia viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

Scopul acestor acţiuni a fost de a împiedica punerea pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme şi reducerea controalelor la operatorii economici care vând aceste produse.

Astfel, au fost oprite definitiv de la comercializare produse periculoase şi s-a procedat la distrugerea acestora, încheindu-se în acest sens procese verbale de distrugere.
Abateri constatate şi măsuri dispuse

* Valoarea totală a produselor si serviciilor neconforme controlate este de  16.652,95 lei.
* Valoarea totală a produselor si serviciilor neconforme extracomunitare controlate este de 10.054,45 lei.
* Valoarea totala a produselor cu abateri oprite temporar de la comercializare este de 8.582,71 lei şi totodata s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.
* Valoarea totala a produselor cu abateri oprite definitiv de la comercializare este de 569,52 lei, s-a dispus masura de eliminare din circuitul consumului.
Pentru abaterile de la prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor s-a dispus operatorilor economici, şi sistarea temporară a prestării serviciilor (servicii alimentare, nealimentare, financiare) şi s-au stabilit măsuri specifice de remediere a deficienţelor sau de intrare în legalitate.
-Valoarea produselor distruse cu menţionare în procese verbale de constatare a contravenţiei este de 0 lei.
-Valoarea produselor  distruse cu alte acte –1492,61 lei.
– Valoarea marfurilor distruse cu PVD  – 30,02 lei.

Amenzi contravenţionale

Totalul  sanctiunilor aplicate în perioada raportată 01.01.2015 – 31.01.2015, prin procese verbale de constatare a contravenţiei este in numar de 126 din care
63 avertismente si 63 amenzi in valoare de 131.750 lei.
Valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite): 17.500 lei.

Sesizări şi reclamaţii

În perioada de raportare, respectiv 01.01.2015 – 31.01.2015, consumatorii au reclamat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba nemulţumirea lor cu privire la calitatea produselor şi serviciilor în 51 reclamaţii înregistrate.
În perioada 01.01.2015 – 31.01.2015 au fost cercetate 53 reclamaţii, din care:
18  închise cu rezolvare amiabilă;
9  concluzionate ca fiind întemeiate;
14 concluzionate ca fiind neîntemeiate;
9   redirectionate;
2   retrase;
1   nesolutionabile;
0   in curs de cercetare.
Este foarte important de reţinut că valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 12316,17 lei, se precizează în raportul CJPCA.

Activitatea instituţiei în perioada la care facem referire s-a realizat cu un număr mediu total de personal de 9,15  din care comisari cu atribuţii de control 6,15.

Ca actiuni de control s-au efectuat controale pe tematici ANPC, cercetare reclamatii, controale inopinate.

Tematicile ANPC,  in perioada de raportare, respectiv  01.01.2015 – 31.01.2015, se refera la:

– actiuni tematice de control privind modul de asigurare a informarii consumatorilor si a modului de afisare a preturilor  conform circularei ANPC nr. 4561/ 27.09.2013, cu privire la Protocolul de colaborare pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in domeniul depozitarii si comercializarii produselor cerealiere si a porduselor de panificatie;
– acţiune  de control privind modul de distribuţie a produselor alimentare conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, cu modificările şi completările ulterioare;
– acţiune  de control privind modul de respectare a prevederilor art. 8 alin (2) si art. 9 din Ordinul nr. 724/ 1082/ 360/ 2013 privind atestarea produselor traditionale;
– acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale la serviciile de transport persoane pe o cale aeriană de transport – telecabine, telegondole, telescaune, teleschiuri, telesănii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Percheziții la Gura Râului din Sibiu la doi bărbați suspectați de furt lemnos în Sebeș. Un administrator a pus la cale planul prin care s-au extras 96 metri cub

Bogdan Ilea

Publicat

în

Percheziții la Gura Râului din Sibiu la doi bărbați suspectați de furt lemnos în Sebeș. Un administrator a pus la cale planul prin care s-au extras 96 metri cub Doi bărbați, de 38, respectiv 48 de ani, sunt suspectați de ruperea, distrugerea, degradarea sau scoate din rădăcini a 96 de metri cub de material lemnos, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea