Rămâi conectat

Ştirea zilei

Raport privind eficentizarea achizițiilor publice în Uniunea Europeană, prezentat la Bruxelles de primarul Adrian Teban în cadrul Comitetului European al Regiunilor

Publicat

în

Primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, membru în Comitetul European al Regiunilor (CoR), a prezentat, marți, 24 aprilie, la Bruxelles, un raport privind eficientizarea domeniului achizițiilor publice la nivel european. Documentul a fost dezbătut în cadrul întâlnirii membrilor Comisiei pentru Politică Economică a CoR.

Raportul a fost realizat la solicitarea reprezentanților Comisiei Europeană, care caută soluţii de eficentizarea achiziţiilor publice, domeniu în care, în fiecare an, la nivelul Uniunii Europene, este cheltuită suma de 2.000 de miliarde de euro.

Raportul ”pleacă” de la câteva concluzii care arată că domeniul achiziţiilor publice, pentru care Comisia Europeană a emis o directivă în 2014, nu este atât de competitiv şi de transparent pe cât ar trebui să fie la nivelul Uniunii Europene. Există unele domenii specifice unde competitivitatea şi eficienţa pot creşte, ceea ce, în opinia raportorului Adrian Teban, ar determina o economie de circa 200 de miliarde de euro. Asfel, s-a constatat că 55% dintre proceduri încă folosesc preţul cel mai mic drept unic criteriu, iar numărul procedurilor cu un singur ofertant a crescut de la 17%, la 34%. O altă concluzie susţine faptul că procesele nu sunt competitive, digitalizarea proceselor de achiziţii publice este prea înceată, procedurile sunt prea birocratice, iar experienţa şi bunele practici nu sunt suficient împărtăşite la nivel european.

Electrica Furnizare Discount

”Legislaţia actuală privind achiziţiile publice pune accentul pe transparenţă şi corectitudine şi suferă la eficienţa procedurii. Din acest motiv, unii achizitori, în special autorităţile locale şi regionale mai mici, evită utilizarea achiziţiilor publice de teama de a face greşeli procedurale sau sunt reticente în a schimba modelele tradiţionale de achiziţii publice (lipsa de interacţiune şi cel mai mic preţ posibil) şi de a dezvolta proceduri inovatoare de achiziţii publice. Complexitatea a generat, de asemenea, costuri administrative ale achiziţiilor publice şi uşurinţa relativă cu care deciziile pot fi contestate în cadrul unui apel la un litigiu”, se afirmă în raportul prezentat marţi la Bruxelles.

17 miliarde de euro pe piaţa achiziţiilor publice din România

Legislaţia UE privind achiziţiile publice impune ca toate contractele publice care depăşesc un anumit prag să fie scoase la licitaţie, respectând principiile transparenţei, tratamentului egal şi nediscriminării. Aceste reguli au fost, în continuare, simplificate, iar în octombrie anul trecut, Comisia Europeană a prezentat trei recomandări pentru care a solicitat un punct de vedere şi Comitetului European al Regiunilor. Mai degrabă decât să atribuie doar un contract pe baza celui mai bun preţ, autorităţile sunt încurajate să integreze criterii calitative, să caute soluţii inovatoare, de economisire a energiei sau să insiste pe abordări durabile şi incluzive din punct de vedere social.

”Comisia recomandă să renunţăm la criteriul de atribuire cu preţul cel mai mic şi să încercăm oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, care implică o analiză mai largă, nu doar la momentul achiziţiei, ci pe ciclul de viaţă al produsului. Noi, în Europa, nu avem nevoie de investiţiile cele mai ieftine, ci de investiţii bune la un preţ corect care să genereze inovoare, incluziune socială şi dezvoltare durabilă. Un alt punct se referă la profesionalizarea achiziţiilor publice, atât din partea autorităţilor contractante, cât şi a ofertanţilor, în sensul de a obţine cele mai bune rezultate. Având în vedere constrângerile bugetare este evident că în Europa trebuie să facem mai mult cu bani mai puţini. Trebuie să avem achiziţii din ce în ce mai performante. Al treilea punct vizează digitalizarea achiziţiilor, care ar trebui urmărită în toate etapele, pornind de la iniţiere, procedură, cât şi după finalizarea acesteia”, a spus Adrian Teban. În România, piaţa achiziţiilor publice este de circa 17 miliarde de euro.

Raportul prezentat de primarul din Cugir a fost adoptat de Comisia pentru Politică Economică, împreună cu 15 amendamente formulate de alţi membrii ai acesteia. Votul final asupra raportului va fi dat în luna iulie, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor, iar ulterior va fi înaintat Comisiei Europene. La şedinţa Comisiei pentru Politică Economică au mai participat, din România, primarii din Cluj-Napoca, Emil Boc, respectiv din Sectorul 6 – Bucureşti, Robert Negoiţă.

Comitetul European al Regiunilor, o structură consultativă a UE

Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanţi ai celor 28 de state membre, aleşi la nivel local şi regional. Prin intermediul CoR, aceştia îşi pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislaţia UE care are impact asupra regiunilor şi oraşelor. CoR le oferă regiunilor şi oraşelor posibilitatea de a se implica oficial în procesul legislativ al UE, asigurându-se că punctele de vedere şi nevoile autorităţilor locale şi regionale sunt respectate. CoR numeşte un raportor (unul din membrii săi) care consultă părţile interesate şi pregăteşte avizul. Textul este discutat şi adoptat de comisia din cadrul CoR care se ocupă de domeniul politic respectiv. Avizul este ulterior prezentat în sesiune plenară tuturor membrilor, care îl pot modifica şi apoi adopta prin vot. În cele din urmă, avizul este transmis tuturor instituţiilor relevante ale UE. Anual au loc până la 6 şedinţe plenare, în cadrul cărora se adoptă avize care acoperă între 50 şi 80 de proiecte legislative. (Sursa fotografiilor: Biroul de presă – Comitetul European al Regiunilor)

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Un preot a chemat la slujbă medicul care l-a tratat de COVID, pentru a-i convinge pe enoriași să se vaccineze

Publicat

în

Părintele Simion Bondar de la Biserica ortodoxă Sfântul Andrei din Capitală, partea dinspre Bucureștii Noi spre Chitila, a chemat-o alături de el pe doctorița care l-a tratat de COVID-19 să le explice celor veniți la slujbă de ce este important să se imunizeze, potrivit filmărilor și mărturiilor obținute de Libertatea.

Scene fără precedent duminică în bisericile ortodoxe din România. Credincioșii veniți la slujba de la Biserica Sfântul Andrei de pe strada Chitilei din București au avut parte de o lecție despre importanța vaccinării, după ce preotul paroh al bisericii, Simion Bondar, care oficia liturghia, a invitat un medic să le vorbească oamenilor despre nevoia de a se imuniza contra COVID. Medicul: Victoria Aramă, șefă de secție la Institutul Matei Balș din Capitală, unde l-a tratat de boală pe preot.

Înainte de a-și începe explicațiile, medicul le-a spus credincioșilor că este vaccinat și cu a treia doză și că își va da jos masca pentru a putea fi auzit și înțeles mai bine.

Electrica Furnizare Discount

La un moment dat, credincioșii au pus întrebări, iar doctorița Aramă le-a răspuns alături de soțul ei, Sorin Ștefan Aramă, și el medic și profesor la Universitatea de Medicină Carol Davila din Capitală.

Victoria Aramă a atins și subiectul vaccinării la gravide. „Legat de vaccinarea în sarcină, producătorul vaccinului scrie că nu îl recomandă la gravide pentru că nu sunt suficiente date.

Pe de altă parte, s-a văzut și se știe că gravida face forme severe de COVID, dacă se infectează și sunt țări în care se vaccinează gravidele și s-a văzut că vaccinul nu a avut niciun fel de efect negativ asupra lor”, a spus doctorița. După ce a vorbit doctorița, preotul a încheiat slujba în lacrimi, potrivit mărturiilor unuia dintre oamenii prezenți.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Ohaba: Pompierii intervin pentru stingerea unui foc care a izbucnit la o casă de locuit

Publicat

în

INCENDIU la Ohaba: Pompierii intervin pentru stingerea unui foc care a izbucnit la o casă de locuit

Un incendiu a izbucnit în cursul serii de astăzi, 25 octombrie, în jurul orei 20:50, în localitatea Ohaba.

Astfel, Garda de Intervenție Blaj acționează pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din această localitate.

Din primele informații, nu sunt victime iar incendiul se manifestă generalizat în interiorul și la acoperisul casei.

Electrica Furnizare Discount

Vom reveni cu detalii.

FOTO: ARHIVA

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Elevii și profesorii din Alba au învățat despre valorile Parcului Natural Apuseni: Au primit informații și materiale de promovare despre valorile ariilor naturale

Publicat

în

FOTO| Elevii și profesorii din Alba au învățat despre valorile Parcului Natural Apuseni: Au primit informații și materiale de promovare despre valorile ariilor naturale

Proiectul ”Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa şi ROSCI0016 Buteasa“, cod SMIS2014+ 122643, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (contract de finanțare nr. 287/05.12.2019), în valoare totală de 22.512.776,71 lei, echivalentă cu 100 % din valoarea totală eligibilă aprobată, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 19.135.860,20 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 3.376.916,51 lei, este implementat de către RNP. ROMSILVA – ADMINISTRAȚIA PARCULUI NATURAL APUSENI R.A. în calitate de beneficiar.

Obiectivul general al proiectului este menținerea și îmbunătățirea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Parcul Natural Apuseni și siturile Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0016 Buteasa, ROSPA0081 Munții Apuseni-Vlădeasa precum și din cele 55 de rezervații și monumente ale naturii cu care se suprapun, în cadrul unui proces participativ ce vizează elaborarea planului de management și informarea/conștientizarea factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării acestora.

Electrica Furnizare Discount

În cadrul activității Organizarea de sesiuni pentru educarea și conștientizarea elevilor din școlile primare și gimnaziale de pe raza proiectului, reprezentații Administrației Parcului Natural Apuseni s-au deplasat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect, având ca public-țintă 30 unități de învățământ după cum urmează: în județul Alba unități școlare din: Arieșeni, Gârda de Sus, Ghețari, Scărișoara, Negești, Horea, Mătișești, Trifești și Albac; în județul Bihor unități școlare din: Budureasa (2 școli), Pietroasa, Chișcău, Câmpani, Fânațe, Buntești, Poieni, Stâncești și Nucet; în județul Cluj unități școlare din: Beliș, Mărgău, Valea Drăganului, Rogojel, Râșca-Pleș, Săcuieu, Mărișel, Călățele, Răchițele, Dealu Negru și Poiana-Horea.

În cadrul acestor sesiuni au avut loc discuții și prezentări despre valorile Parcului Natural Apuseni și ale siturilor Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și ROSCI00016 Buteasa, fiind distribuite materialele promoționale și informative – și anume: 1020 ghiduri educative despre valorile ariilor naturale protejate din Apuseni, 900 orare școlare, 900 tricouri personalizate pentru elevi, 900 ghiozdane personalizate, 900 diplome de participare, 900 pixuri personalizate.

În final 900 de elevi și 60 de cadre didactice au beneficiat de informații, materiale de promovare și materiale informative despre valorile ariilor naturala protejate aflat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare