Rămâi conectat

Ştirea zilei

Raport privind eficentizarea achizițiilor publice în Uniunea Europeană, prezentat la Bruxelles de primarul Adrian Teban în cadrul Comitetului European al Regiunilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, membru în Comitetul European al Regiunilor (CoR), a prezentat, marți, 24 aprilie, la Bruxelles, un raport privind eficientizarea domeniului achizițiilor publice la nivel european. Documentul a fost dezbătut în cadrul întâlnirii membrilor Comisiei pentru Politică Economică a CoR.

Raportul a fost realizat la solicitarea reprezentanților Comisiei Europeană, care caută soluţii de eficentizarea achiziţiilor publice, domeniu în care, în fiecare an, la nivelul Uniunii Europene, este cheltuită suma de 2.000 de miliarde de euro.

Raportul ”pleacă” de la câteva concluzii care arată că domeniul achiziţiilor publice, pentru care Comisia Europeană a emis o directivă în 2014, nu este atât de competitiv şi de transparent pe cât ar trebui să fie la nivelul Uniunii Europene. Există unele domenii specifice unde competitivitatea şi eficienţa pot creşte, ceea ce, în opinia raportorului Adrian Teban, ar determina o economie de circa 200 de miliarde de euro. Asfel, s-a constatat că 55% dintre proceduri încă folosesc preţul cel mai mic drept unic criteriu, iar numărul procedurilor cu un singur ofertant a crescut de la 17%, la 34%. O altă concluzie susţine faptul că procesele nu sunt competitive, digitalizarea proceselor de achiziţii publice este prea înceată, procedurile sunt prea birocratice, iar experienţa şi bunele practici nu sunt suficient împărtăşite la nivel european.

”Legislaţia actuală privind achiziţiile publice pune accentul pe transparenţă şi corectitudine şi suferă la eficienţa procedurii. Din acest motiv, unii achizitori, în special autorităţile locale şi regionale mai mici, evită utilizarea achiziţiilor publice de teama de a face greşeli procedurale sau sunt reticente în a schimba modelele tradiţionale de achiziţii publice (lipsa de interacţiune şi cel mai mic preţ posibil) şi de a dezvolta proceduri inovatoare de achiziţii publice. Complexitatea a generat, de asemenea, costuri administrative ale achiziţiilor publice şi uşurinţa relativă cu care deciziile pot fi contestate în cadrul unui apel la un litigiu”, se afirmă în raportul prezentat marţi la Bruxelles.

17 miliarde de euro pe piaţa achiziţiilor publice din România

Legislaţia UE privind achiziţiile publice impune ca toate contractele publice care depăşesc un anumit prag să fie scoase la licitaţie, respectând principiile transparenţei, tratamentului egal şi nediscriminării. Aceste reguli au fost, în continuare, simplificate, iar în octombrie anul trecut, Comisia Europeană a prezentat trei recomandări pentru care a solicitat un punct de vedere şi Comitetului European al Regiunilor. Mai degrabă decât să atribuie doar un contract pe baza celui mai bun preţ, autorităţile sunt încurajate să integreze criterii calitative, să caute soluţii inovatoare, de economisire a energiei sau să insiste pe abordări durabile şi incluzive din punct de vedere social.

”Comisia recomandă să renunţăm la criteriul de atribuire cu preţul cel mai mic şi să încercăm oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, care implică o analiză mai largă, nu doar la momentul achiziţiei, ci pe ciclul de viaţă al produsului. Noi, în Europa, nu avem nevoie de investiţiile cele mai ieftine, ci de investiţii bune la un preţ corect care să genereze inovoare, incluziune socială şi dezvoltare durabilă. Un alt punct se referă la profesionalizarea achiziţiilor publice, atât din partea autorităţilor contractante, cât şi a ofertanţilor, în sensul de a obţine cele mai bune rezultate. Având în vedere constrângerile bugetare este evident că în Europa trebuie să facem mai mult cu bani mai puţini. Trebuie să avem achiziţii din ce în ce mai performante. Al treilea punct vizează digitalizarea achiziţiilor, care ar trebui urmărită în toate etapele, pornind de la iniţiere, procedură, cât şi după finalizarea acesteia”, a spus Adrian Teban. În România, piaţa achiziţiilor publice este de circa 17 miliarde de euro.

Raportul prezentat de primarul din Cugir a fost adoptat de Comisia pentru Politică Economică, împreună cu 15 amendamente formulate de alţi membrii ai acesteia. Votul final asupra raportului va fi dat în luna iulie, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor, iar ulterior va fi înaintat Comisiei Europene. La şedinţa Comisiei pentru Politică Economică au mai participat, din România, primarii din Cluj-Napoca, Emil Boc, respectiv din Sectorul 6 – Bucureşti, Robert Negoiţă.

Comitetul European al Regiunilor, o structură consultativă a UE

Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanţi ai celor 28 de state membre, aleşi la nivel local şi regional. Prin intermediul CoR, aceştia îşi pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislaţia UE care are impact asupra regiunilor şi oraşelor. CoR le oferă regiunilor şi oraşelor posibilitatea de a se implica oficial în procesul legislativ al UE, asigurându-se că punctele de vedere şi nevoile autorităţilor locale şi regionale sunt respectate. CoR numeşte un raportor (unul din membrii săi) care consultă părţile interesate şi pregăteşte avizul. Textul este discutat şi adoptat de comisia din cadrul CoR care se ocupă de domeniul politic respectiv. Avizul este ulterior prezentat în sesiune plenară tuturor membrilor, care îl pot modifica şi apoi adopta prin vot. În cele din urmă, avizul este transmis tuturor instituţiilor relevante ale UE. Anual au loc până la 6 şedinţe plenare, în cadrul cărora se adoptă avize care acoperă între 50 şi 80 de proiecte legislative. (Sursa fotografiilor: Biroul de presă – Comitetul European al Regiunilor)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea