Rămâi conectat

Ştirea zilei

Radiografia rezultatelor dezastruoase de la BAC 2011

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Mai bine de o sută de mii de elevi scoşi brusc în afara sistemului educaţional, reprezentând aproape 60% din promoţia celor care şi-au încheiat anul acesta studiile liceale sunt cifrele brute care arată o parte a situaţiei dezastruoase din învăţământul românesc. Întâi de toate, nu i se poate reproşa ministrului că a înăsprit condiţiile de desfăşurare a examenului. Dimensiunile fraudei la bac deveniseră într-adevăr covârşitoare, iar rezultatele erau cu atât mai grave cu cât fenomenul a evoluat concomitent cu relaxarea admiterii în facultăţi. Fără a putea demonstra acumularea unor competenţe de bază, zeci de mii de absolvenţi de liceu erau practic ca şi licenţiaţi, făcând dovada nivelului pregătirii abia în momentul angajării. Măsurile de stopare a fraudei erau aşadar imperative, însă efectul lor nu poate fi cuantificat în lipsa intervenţiei decisive asupra a ceea ce învaţă şi a modului cum învaţă elevii.
lE nevoie de o nouă programă
Intervenţia asupra bacului este de 15 ani încoace instrumentul preferat de către toţi miniştrii Educaţiei. În fond, este mult mai simplu să îţi laşi amprenta pe un examen decât să rezolvi problemele reale ale sistemului. Firesc ar fi fost ca, înainte de a declara bacalaureatul drept un test strict şi riguros, să pui la punct o nouă programă prin intermediul căreia să stimulezi acumularea de cunoştinţe şi să pui bazele principiului enunţat obsesiv: centrarea învăţământului pe competenţe. Cu alte cuvinte, să oferi cursuri diferenţiate în funcţie de specificul fiecărei şcoli, bazate pe o predare flexibilă, cu ore remediale pentru elevii slabi şi ore de pregătire intensivă pentru elevii cu rezultate peste medie. Să pui la dispoziţia şcolarilor manuale atractive, cursuri multimedia şi în general un sistem normal pentru majoritatea statelor UE. Şi, ulterior, să testezi „la sânge”, condamnându-i pe bună dreptate pe cei ce se dovedesc a fi necorespunzători din punctul de vedere al pregătirii liceale.
lBugetul Educaţiei, sub 3 la sută din PIB
Numai că pentru asta ai nevoie şi de bani. Bani pentru dotări, pentru perfecţionarea profesorilor şi, foarte important, pentru motivarea lor. Gravă eroare: Daniel Funeriu a acceptat fără să crâcnească ciopârţirea bugetului Educaţiei, ajuns undeva sub 3% din PIB.
Până acum, Ministerul Educaţiei nu a făcut decât să amâne reformarea programei, în condiţiile în care Daniel Funeriu se află la cârma învăţământului din decembrie 2009. Ţinta pare să fie anul 2012, ceea ce înseamnă că vom mai avea câteva promoţii şcolite după modelul vechi, dar evaluate după noile criterii stricte.
lCât de relevant este bacalaureatul 2011
Spuneam mai sus că nici rezultatele bacalaureatului din acest an nu sunt pe deplin relevante. Cum ar putea fi relevant un examen naţional care în Mehedinţi este trecut în proporţie de 27%, iar în Suceava de 65% dintre candidaţi? Sunt elevii suceveni de două ori mai bine pregătiţi decât cei mehedinţeni, sau supravegherea examinărilor şi corectarea lucrărilor are cu totul alte coordonate în cele două judeţe? Să cumulăm aceste statistici cu miile de sesizări care privesc neregulile la bac venite pe canalele media, pe internet şi prin intermediul numerelor de telefon puse la dispoziţie chiar de Ministerul Educaţiei şi vom avea tabloul complet. Şi această ediţie a bacalaureatului a fost fraudată. Cu siguranţă, nu toţi elevii cuprinşi în rata de 44% a candidaţilor promovaţi îşi merită diploma, aşa cum declara luni Daniel Funeriu, la fel cum este greşit să pui la zid suta de mii de tineri, doar pentru că au nimerit într-un centru de examinare care a respectat rigoarea. (G.A.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”

După o zi plină, cu momente festive, solemne și de evocare a istoriei, cei care au venit să sărbătorească Ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia și-au dorit să se relaxeze cu mult așteptatele artificii.

Citește și: LIVE VIDEO| Spectacol grandios de artificii, de 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia! Mii de oameni s-au strâns pentru a privi show-ul pirotehnic din Cetate

 

Dar în oraşul în care acum 105 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, spectacolul de artificii s-a lăsat așteptat, începând cu mai bine de o oră mai târziu decât era anunțat în programul oficial.

Motivele pentru care artificiile au fost amâmate se pare că au fost întârzierile produse în cadrul spectacolului artistic.

Oamenii adunați în Piața Cetății pentru a admira focul de artificii și-au exprimat nemulțumirea în postări pe rețelele de socializare în care cereau lămuriri privind întârzierea, dar și ora la care avestea vor avea loc.

Spectacolul de artificii a început totuși în jurul orei 21.40, după mai bine de o oră de întârziere, și deși au fost spectaculoase , mulți oameni, în special familiile cu copii au renunțat să mai aștepte și au plecat spre casă.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare