Rămâi conectat

Actualitate

Rabla electrocasnice 2020: Lucruri importante de știut pentru cei care vor să acceseze banii, din 15 decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lansarea ediției din acest an a programului Rabla pentru electrocasnice, ce permite solicitarea de bani de la stat pentru înlocuirea aparaturii electrocasnice vechi, nu va fi amânată, iar înscrierea în program va fi posibilă din 15 decembrie. În acest context, dăm astăzi răspunsul la cele mai importante 14 întrebări pe subiect.

După cum a precizat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), prin intermediul unui comunicat de presă, înscrierea persoanelor fizice în programul Rabla pentru electrocasnice nu a fost amânată și va demara în data stabilită anterior, respectiv 15 decembrie 2020.

Zvonul amânării demarării programului a apărut în contextul în care înscrierea comercianților în Rabla pentru electrocasnice se poate face până la sfârșitul anului. De aceea, AFM a transmis “că sesiunea de înscriere în vederea validării comercianților, care se desfășoară în perioada 03–31 decembrie 2020, nu conduce la amânarea pentru anul viitor a participării persoanelor fizice în Programul Rabla pentru Electrocasnice”.

De când se pot cere bani pentru electrocasnice noi?

Așa cum subliniam mai sus, programul Rabla pentru electrocasnice începe la data stabilită la sfârșit de noiembrie, adică în 15 decembrie 2020.

Ce condiții trebuie îndeplinească cei ce vor bani pentru electrocasnice noi?

Va putea beneficia de banii de la stat solicitantul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

– este persoană fizică cu domiciliul în România;
– nu are obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local;
– are vârsta de minimum 18 ani împliniți în momentul solicitarii banilor;
– este posesor al unui/unei buletin/cărți de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
– se obligă să predea, în momentul achiziționării unui electrocasnic nou, unul uzat echivalent;
– își dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor și informațiilor furnizate.

Față de edițiile anterioare ale programului, lista electrocasnicelor ce pot fi cumpărate cu bani de la stat în acest an a fost extinsă. Concret, banii vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat, inclusiv portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Ce sume se vor primi pentru fiecare categorie de aparate electrice?

În ordine descrescătoare, sumele ce vor putea fi cerute sunt:

– 500 de lei – pentru laptopuri
– 400 de lei – pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++, televizoare cu eficiență energetică cel puțin A și uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
– 300 de lei – pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++ și tablete;
– 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Cum se cer banii?

Cei interesați pot cere sumele de mai sus online, prin intermediul unei aplicații informatice, ce le va fi pusă la dispoziție de către AFM în curând.

Cum se primesc banii?

Banii ceruți autorităților vor fi primiți sub formă de voucher electronic, ce va putea fi folosit în oricare magazin înscris în program.

Pot beneficia de un singur voucher?

Nu. Cei interesați pot cere și primi mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie de electrocasnice. Adică se pot obține, de exemplu, trei vouchere: unul pentru televizoare, unul pentru laptopuri și unul pentru aspiratoare.

Pot folosi un voucher pentru a acoperi integral valoarea unui produs electric?

De asemenea, răspunsul este nu. Ghidul programului stabilește că finanțarea de la stat nu poate depăși 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program, adică benefiarul trebuie să contribuie cu cel puțin jumătate din preț.

Până când se vor putea folosi banii obținuți de la stat?

Voucherul este valabil, potrivit ghidului de finanțare a programului, cuprins în Ordinul Ministerului Mediului nr. 2.089/2020, timp de 15 zile de la data publicării listei beneficiarilor.

Care sunt etapele ce vor trebui parcurse pentru înlocuirea electrocasnicelor?

Banii primiți de la stat, sub formă de voucher, pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi se vor putea folosi urmând trei pași: înscrierea online, în cadrul căreia se trimit mai multe date de identificare, primirea voucherului electronic și, în fine, cumpărarea, dintr-un magazin acceptat în program, a unui electrocasnic nou, cu condiția predării unuia uzat.

Cum se va face, mai exact, înscrierea online?

Pentru a putea cere banii de la stat, cei interesați trebuie să-și facă un cont de utilizator în aplicația AFM (pe baza adresei de e-mail) și, ulterior, să transmită date precum:

– datele de identificare (nume, prenume, localitate, județ și CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia;
– număr de telefon mobil valid;
– declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local;
– acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informațiilor furnizate;
– tipul de aparat electric care se achiziționează, precum şi declarația pe propria răspundere prin care se obligă să predea unul uzat, în momentul achiziționării.

În ce magazine se pot folosi voucherele obținute?

Atâta timp cât sunt înscrise în programul Rabla pentru electrocasnice, magazinele în care se pot folosi voucherele pot fi de orice fel, adică pot fi magazine clasice sau online.

Ce electrocasnice uzate vor trebui date la schimb?

De principiu, trebuie predate electrocasnice uzate din aceeași categorie cu cea din care face parte cel ce urmează să fie cumpărat, respectiv categoria frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare, categoria aparate de aer condiționat/ aparate de aer condiționat portabile, categoria mașini de spălat vase, categoria mașini de spălat rufe, categoria uscătoare de rufe, categoria aspiratoare și categoria televizoare.

Totuși, există două excepții de la această regulă, respectiv pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate și alte aparate vechi din restul listei de mai sus. Apoi, în cazul cumpărării de laptopuri sau tablete, se vor preda calculatoare personale (desktop), compuse din unitate centrală, monitor, tastatură și mouse.

Ce înseamnă, de fapt, “aparat electrocasnic uzat”?

Ghidul de finanțare nu stabilește caracteristici clare ale acestora, adică dacă trebuie să fie sau nu funcționale, așa că, teoretic, pot fi predate toate electrocasnicele folosite, indiferent cât timp, dintr-o gospodărie.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea