Rămâi conectat

Ştirea zilei

PSD poate câştiga Ardealul!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Numeroşi lideri naţionali şi locali au fost prezenţi sâmbătă, 19 martie, la Alba Iulia, la prima sesiune a Academiei Social Democrate dedicată membrilor şi simpatizanţilor PSD din Transilvania. Prezent la acest eveniment în calitate de trainer, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu, abordând teme legate de situaţia în care se află acum România.
– Domnule deputat Valeriu Zgonea, încă o moţiune care nu a trecut. Ce veţi face în continuare?
– Parlamentarii Puterii nu au avut curajul să se ridice din bănci pentru că nu au demnitate şi nici responsabilitate. Sunt curios ce le vor spune oamenilor atunci când se vor duce din nou să le ceară votul! Codul Muncii loveşte în bugetari, în angajaţii din mediul privat, dar cel mai mult în tinerii care îşi caută un loc de muncă după ce termină studiile. În doi ani de guvernare Boc s-au pierdut peste 600.000 de locuri de muncă, iar spirala disponibilizărilor se măreşte. Guvernul nu ajută deloc mediul economic, e incapabil să găsească soluţii pentru crearea de locuri de muncă. În opinia mea, mutilarea Codului Muncii nu rezolvă problemele economiei româneşti. Noi am depus o sesizare la Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea unor articole din lege referitoare la dreptul muncii, dreptul la odihnă şi dreptul de a avea un trai decent, iar săptămâna viitoare Curtea se va pronunţa. Modificările aduse de Guvern la Codul Muncii au intrat în vizorul Comisiei Europene, care a demarat deja o anchetă pentru a vedea dacă prevederile din lege sunt conforme sau nu cu legislaţia europeană. Laszlo Andor, comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, Afaceri sociale şi Incluziune socială s-a declarat profund îngrijorat cu privire la dispariţia dialogului social în România. Dacă nici Curtea şi nici Comisia Europeană nu vor reuşi să îi convingă pe guvernanţi să vină cu amendamente la Codul Muncii, atunci vă asigur că imediat ce PSD şi PNL vor ajunge la guvernare legislaţia muncii va fi modificată, ţinându-se seama de parteneriatul pe care l-am făcut cu mişcarea sindicală şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Vom repara tot ce a stricat guvernarea PD-L în aceşti ani.
– Actualii guvernanţi spun că au scos ţara din criză, că au salvat România, au schimbat ţara şi lucrurile vor merge bine de acum înainte.
– Nu putem vorbi despre ieşirea din criză atât timp cât milioane de români trăiesc azi mai prost decât în urmă cu 2 sau 3 ani. Până când creşterea economică nu se va vedea în vieţile oamenilor toate aceste discuţii despre ieşirea din criză sunt doar…simple discuţii care nu înseamnă nimic pentru majoritatea populaţiei. Românii trăiesc azi mai prost decât în urmă cu doi ani pentru că au mai puţini bani în buzunare, iar preţurile sunt din ce în ce mai mari. Scăderea activităţii economice, tăierea salariilor şi concedierea unui număr foarte mare de bugetari a dus la reducerea dramatică a puterii de cumpărare pentru milioane de români. Pur şi simplu oamenii câştigă astăzi mai puţini bani decât în urmă cu doi ani. În acelaşi timp, decizia Guvernului Boc de a majora TVA-ul a dus inevitabil la creşterea preţurilor pentru majoritatea produselor şi serviciilor. Deci, pe de-o parte, Guvernul le-a luat oamenilor din bani, iar pe de altă parte a majorat preţurile. Acesta este modelul de guvernare al celor de la PD-L, un model care nu face altceva decât să ducă la sărăcirea populaţiei.
– Ce poate face USL pentru a schimba situaţia în care se află ţara?
– Obiectivele noastre, ale USL, urmăresc tocmai ieşirea din criză şi întoarcerea la normalitate. Primul nostru obiectiv este să le dăm banii înapoi celor cărora li s-au luat pe nedrept. Apoi, vrem să relansăm economia, cu mecanisme simple, cu accent pe crearea de noi locuri de muncă. În cele din urmă, este obligaţia noastră să vedem ce s-a întâmplat anii aceştia, unde s-au dus banii de pensii şi salarii. Mulţi dintre cei aflaţi acum la putere au făcut abuzuri şi vor trebui să plăteasă pentru asta, în conformitate cu legea.
– Era această alianţă cu PNL o necesitate pentru PSD?
– Alianţa era o necesitate pentru România. Singura soluţie pentru a depăşi această perioadă grea este schimbarea regimului Băsescu şi înlocuirea lui cu un guvern responsabil, capabil să scoată ţara din criză. USL este o alternativă responsabilă şi credibilă la regimul Băsescu. Noi, partidele din Opoziţie am trecut peste diferenţele dintre noi, suntem în stare să lăsăm deoparte orgoliile politice şi să ne dăm mâna pentru a le oferi oamenilor o alternativă la actuala putere. Odată cu apariţia USL, toţi cei care cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită şi că este nevoie de o schimbare au o alternativă reală şi credibilă. Ea nu este o alianţă între stânga şi dreapta. România nu este împărţită între cetăţeni de stânga şi cetăţeni de dreapta, este una singură şi toţi românii îşi doresc azi o viaţă mai bună şi o ţară europeană. De aceea, România are nevoie de alianţa dintre PSD şi PNL-PC, o alianţă pentru viitorul României.
– Care sunt şansele PSD în Ardeal, la alegerile din 2012? Vă aşteptaţi ca în urma alianţei cu PNL să obţineţi rezultate mai bune decât în trecut?
– PSD a avut de-a lungul timpului unele dificultăţi în Ardeal, dar problema reală este mai degrabă una de percepţie. În Ardeal, PSD este mai puternic decât credeţi. Avem oameni foarte valoroşi care au rezultate în admnistraţie, o puternică experienţă profesională şi ştiu să câştige alegeri. Aşa este, spre exemplu, domnul Dîrzu, preşedintele nostru de la Alba, care posedă toate calităţile pentru a deveni un foarte bun viitor primar. Există într-adevăr anumite prejudecăţi pe care noi trebuie să le corectăm şi cred că acum este cel mai bun context politic şi economic pentru a face acest lucru. Oamenii sunt dezamăgiţi şi în Ardeal, la fel ca în toată ţara. Ei văd că actualul guvern nu îi ascultă şi nici nu este în stare să facă ceva penru a le îmbunătăţi viaţa. Ba dimpotrivă, el ia măsuri care îi lasă pe oameni fără slujbe şi fără bani. Acum, cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este să vorbim cu oamenii, să le arătăm că am învăţat din greşelile trecutului şi să îi implicăm în ceea ce vrem să facem de-acum înainte.
Adriana DURIGĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Un bucătar din Alba, pe scena Stand Up Revolution, de la Antena 1. Ce impresie au făcut bancurile și scheciurile sale vânătorești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Horvat Daniel Călin, cunoscutul bucătar albaiulian, a participat la emisiunea Stand Up Revolution de la Antena 1, în episodul transmis vineri, 7 octombrie 2022.

Bucătarul are 51 ani și este din Alba Iulia. Acesta este vânător și bucătar specializat pe preparate vânătorești/ pescărești, de aproximativ 15 ani de zile. Călin Horvat a intrat încrezător în platoul emisiunii. Acesta le-a spus juraților cu ce se ocupă, moment în care Dan Badea a făcut dezvăluiri neașteptate. Glumele concurentului au stârnit reacții neașteptate la masa juriului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta povestește că a cochetat cu bucătăria încă de mic copil, bunica dânsului fiind socăciță, în satul Stremț: ”De la ea și de la soția, mea, ulterior, am învățat multe, în bucătărie”, spune domnul Călin.

În anul 2019, acesta a participat la Concursul Culinar MasterChef România, unde a reușit să se califice în faza cu jurați, câștigând șorțul MasterChef: ”Pentru mine, acest concurs a însemnat cea mai tare experiență în materie culinară, deschizându-mi noi orizonturi, în acest domeniu”, declară bucătarul.

A mai participat la numeroase concursuri de gătit, interne și internaționale, clasându-se de fiecare dată, pe podium. A gătit în bucătării de top din străinătate, alături de bucătari celebrii, de la care s-a străduit să învățe cât mai multe, din arta culinară.

La emisiunea Stand up Revolution de la Antena 1 s-a înscris cu mult drag și speranță și speră că va face o figură bună, cu bancurile și scheciurile sale vânătorești.

”Aici am întâlnit o echipă de oameni minunați și le mulțumesc pentru tot. Am avut ocazia să concurez alături de vedete consacrate, din țară și străinătate, ceea ce m-a bucurat nespus. Am cunoscut oameni minunați și am legat prietenii trainice! Mulțumesc tuturor!”, povestește domnul Călin după experiența de la Antena 1.

Premiera noului sezon „Stand-Up Revolution” a avut loc vineri, 30 septembrie, de la 21:30, la Antena 1 și este prezentat de Șerban Copoț și Ilona Brezoianu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Bilete de tratament pentru pensionarii din Alba: Câte locuri sunt disponibile și în ce stațiuni

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Bilete de tratament pentru pensionarii din Alba: Câte locuri sunt disponibile și în ce stațiuni

Casa Județeană de Pensii Alba informeză persoanele care doresc să beneficieze de bilet de tratament cu plecare din data de 17.10.2022, respectiv 19.10.2022, că sunt bilete disponibile în mai multe stațiuni.

CITEȘTE ȘI: Noutăți PENSII 2022: Când apare noua formulă de recalculare a pensiilor

Cei interesaţi pot să aleagă dintre staţiunile:

Geoagiu Băi- Hotel Ceres- 10 locuri;
Călimănești – Hotel Central – 2 locuri;
1 Mai- Hotel Ceres- 2 locuri;
Turda- Hotel Arieșul – 7 locuri;

Elit - Gustul Desăvârșit

Biletele se pot ridica de la ghiseul institutiei in perioada 10.10.2022-13.10.2022


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

15 „aurari“ din Roșia Montană, achitați de acuzațiile de vandalizare a uzinei de preparare a aurului: Faptele s-au prescris

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 „aurari“ din Roșia Montană, achitați de acuzațiile de vandalizare a uzinei de preparare a aurului: Faptele s-au prescris

În dosarul care viza vandalizarea și distrugerea fostei uzine din Gura Roșiei, 15 persoane de etnie romă din Roșia Montană au fost achitate pentru infracțiuni de distrugere și furt.

Parte vătămată în dosar este filiala Roşiamin Roşia Montană a companiei Minvest Deva, exploatare minieră de aur închisă în prezent care are în administrare obiectivul de la Gura Roşiei, unde a funcţionat în trecut uzina de prelucrare primară a zăcământului exploatat. Infracțiunile au fost documentate de polițiști în anul 2014, iar dosarul a fost trimis în judecată în 2019.

Poliţiştii au identificat la percheziţiile realizate în urmă cu opt ani persoane despre care exista suspiciunea că au comis furturi, la domiciliile mai multora fiind identificate materiale de construcţii provenite din comiterea de infracţiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, s-a stabilit că persoanele au intrat fără drept în incinta fostei uzine de preparare Gura Roşiei şi au distrus pereţii şi acoperişurile unor clădiri. Materialele de construcţii rezultate, fie le-au transportat la domicilii fie le-au vândut diferitor persoane.

Uzina de preparare Gura Roşiei a rămas fără pază din anul 2013.

„În această situaţie s-au constatat nenumărate intrări ilegale din partea unor persoane neautorizate, prin aceasta producându-se prejudicii în urma distrugerii clădirilor pentru recuperarea de materiale de construcţii şi fier vechi. După desfiinţarea posturilor de pază, în incinta fostei Uzine de preparare Gura Roşiei au fost distruse clădirile existente iar materialele rezultate au fost sustrase”, au susținut reprezentanții societății miniere.

Fapte prescrise încă din 2019

Pe 20 septembrie 2022, Judecătoria Câmpeni a constatat că infracțiunile imputate celor 15 inculpați s-au prescris încă din 2019. Magistratul a aplicat dispozițiile a două decizii ale Curții Constituționale privind declararea ca neconstituțional a articolului din Codul penal privind prescripția specială.

„Având în vedere cele două decizii CCR se va constata că în prezenta cauză sunt aplicabile doar dispoziţiile comune privind termenele de prescripţie răspunderii penale, conform art. 154 Cod penal, fără a se putea reţine şi dispoziţiile privind prescripţia specială conform art. 155 Cod penal. Chiar dacă se are în vedere că actele pentru care s-a formulat acuzaţia, ar fi fost săvârșite în ultima zi a intervalului arătat în Rechizitoriu, respectiv 30.06.2014, termenul de prescripţie a răspunderii penale s-ar fi împlinit la data de 30.06.2019, respectiv înainte de momentul emiterii Rechizitoriului”, a precizat judecătorul.

Fosta uzină de preparare din satul Gura Roşiei este amplasată la circa 7 kilometri de centrul comunei Roşia Montană, în imediata apropiere a „cartierului” de romi Dăroaia, unde trăiesc câteva sute de persoane. După închiderea minei de stat în 2006, platforma industrială a fost atacată sistematic de persoanele fără ocupaţie şi fără loc de muncă.

Furturile s-au înmulţit când zona a rămas fără pază. Oficial, uzina era în conservare, dar, treptat, au început să dispară gardul împrejmuitor și părţi din clădiri. Apoi au dispărut și deşeurile industriale rămase de pe urma procesului de prelucrare a concentratului extras din galerii sau din carierele aflate în zona superioară a comunei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea