Rămâi conectat

Ştirea zilei

PSD poate câştiga Ardealul!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Numeroşi lideri naţionali şi locali au fost prezenţi sâmbătă, 19 martie, la Alba Iulia, la prima sesiune a Academiei Social Democrate dedicată membrilor şi simpatizanţilor PSD din Transilvania. Prezent la acest eveniment în calitate de trainer, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu, abordând teme legate de situaţia în care se află acum România.
– Domnule deputat Valeriu Zgonea, încă o moţiune care nu a trecut. Ce veţi face în continuare?
– Parlamentarii Puterii nu au avut curajul să se ridice din bănci pentru că nu au demnitate şi nici responsabilitate. Sunt curios ce le vor spune oamenilor atunci când se vor duce din nou să le ceară votul! Codul Muncii loveşte în bugetari, în angajaţii din mediul privat, dar cel mai mult în tinerii care îşi caută un loc de muncă după ce termină studiile. În doi ani de guvernare Boc s-au pierdut peste 600.000 de locuri de muncă, iar spirala disponibilizărilor se măreşte. Guvernul nu ajută deloc mediul economic, e incapabil să găsească soluţii pentru crearea de locuri de muncă. În opinia mea, mutilarea Codului Muncii nu rezolvă problemele economiei româneşti. Noi am depus o sesizare la Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea unor articole din lege referitoare la dreptul muncii, dreptul la odihnă şi dreptul de a avea un trai decent, iar săptămâna viitoare Curtea se va pronunţa. Modificările aduse de Guvern la Codul Muncii au intrat în vizorul Comisiei Europene, care a demarat deja o anchetă pentru a vedea dacă prevederile din lege sunt conforme sau nu cu legislaţia europeană. Laszlo Andor, comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, Afaceri sociale şi Incluziune socială s-a declarat profund îngrijorat cu privire la dispariţia dialogului social în România. Dacă nici Curtea şi nici Comisia Europeană nu vor reuşi să îi convingă pe guvernanţi să vină cu amendamente la Codul Muncii, atunci vă asigur că imediat ce PSD şi PNL vor ajunge la guvernare legislaţia muncii va fi modificată, ţinându-se seama de parteneriatul pe care l-am făcut cu mişcarea sindicală şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Vom repara tot ce a stricat guvernarea PD-L în aceşti ani.
– Actualii guvernanţi spun că au scos ţara din criză, că au salvat România, au schimbat ţara şi lucrurile vor merge bine de acum înainte.
– Nu putem vorbi despre ieşirea din criză atât timp cât milioane de români trăiesc azi mai prost decât în urmă cu 2 sau 3 ani. Până când creşterea economică nu se va vedea în vieţile oamenilor toate aceste discuţii despre ieşirea din criză sunt doar…simple discuţii care nu înseamnă nimic pentru majoritatea populaţiei. Românii trăiesc azi mai prost decât în urmă cu doi ani pentru că au mai puţini bani în buzunare, iar preţurile sunt din ce în ce mai mari. Scăderea activităţii economice, tăierea salariilor şi concedierea unui număr foarte mare de bugetari a dus la reducerea dramatică a puterii de cumpărare pentru milioane de români. Pur şi simplu oamenii câştigă astăzi mai puţini bani decât în urmă cu doi ani. În acelaşi timp, decizia Guvernului Boc de a majora TVA-ul a dus inevitabil la creşterea preţurilor pentru majoritatea produselor şi serviciilor. Deci, pe de-o parte, Guvernul le-a luat oamenilor din bani, iar pe de altă parte a majorat preţurile. Acesta este modelul de guvernare al celor de la PD-L, un model care nu face altceva decât să ducă la sărăcirea populaţiei.
– Ce poate face USL pentru a schimba situaţia în care se află ţara?
– Obiectivele noastre, ale USL, urmăresc tocmai ieşirea din criză şi întoarcerea la normalitate. Primul nostru obiectiv este să le dăm banii înapoi celor cărora li s-au luat pe nedrept. Apoi, vrem să relansăm economia, cu mecanisme simple, cu accent pe crearea de noi locuri de muncă. În cele din urmă, este obligaţia noastră să vedem ce s-a întâmplat anii aceştia, unde s-au dus banii de pensii şi salarii. Mulţi dintre cei aflaţi acum la putere au făcut abuzuri şi vor trebui să plăteasă pentru asta, în conformitate cu legea.
– Era această alianţă cu PNL o necesitate pentru PSD?
– Alianţa era o necesitate pentru România. Singura soluţie pentru a depăşi această perioadă grea este schimbarea regimului Băsescu şi înlocuirea lui cu un guvern responsabil, capabil să scoată ţara din criză. USL este o alternativă responsabilă şi credibilă la regimul Băsescu. Noi, partidele din Opoziţie am trecut peste diferenţele dintre noi, suntem în stare să lăsăm deoparte orgoliile politice şi să ne dăm mâna pentru a le oferi oamenilor o alternativă la actuala putere. Odată cu apariţia USL, toţi cei care cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită şi că este nevoie de o schimbare au o alternativă reală şi credibilă. Ea nu este o alianţă între stânga şi dreapta. România nu este împărţită între cetăţeni de stânga şi cetăţeni de dreapta, este una singură şi toţi românii îşi doresc azi o viaţă mai bună şi o ţară europeană. De aceea, România are nevoie de alianţa dintre PSD şi PNL-PC, o alianţă pentru viitorul României.
– Care sunt şansele PSD în Ardeal, la alegerile din 2012? Vă aşteptaţi ca în urma alianţei cu PNL să obţineţi rezultate mai bune decât în trecut?
– PSD a avut de-a lungul timpului unele dificultăţi în Ardeal, dar problema reală este mai degrabă una de percepţie. În Ardeal, PSD este mai puternic decât credeţi. Avem oameni foarte valoroşi care au rezultate în admnistraţie, o puternică experienţă profesională şi ştiu să câştige alegeri. Aşa este, spre exemplu, domnul Dîrzu, preşedintele nostru de la Alba, care posedă toate calităţile pentru a deveni un foarte bun viitor primar. Există într-adevăr anumite prejudecăţi pe care noi trebuie să le corectăm şi cred că acum este cel mai bun context politic şi economic pentru a face acest lucru. Oamenii sunt dezamăgiţi şi în Ardeal, la fel ca în toată ţara. Ei văd că actualul guvern nu îi ascultă şi nici nu este în stare să facă ceva penru a le îmbunătăţi viaţa. Ba dimpotrivă, el ia măsuri care îi lasă pe oameni fără slujbe şi fără bani. Acum, cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este să vorbim cu oamenii, să le arătăm că am învăţat din greşelile trecutului şi să îi implicăm în ceea ce vrem să facem de-acum înainte.
Adriana DURIGĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

PERCHEZIȚII DIICOT în cinci judeţe, inclusiv ALBA, într-un dosar privind introducerea fără drept de deşeuri din Uniunea Europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Percheziţii domiciliare în cinci judeţe într-un dosar privind introducerea fără drept de deşeuri.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara efectuează, duminică, 44 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara) precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale.

Sursa citată arată că deşi, potrivit OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului „Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”, sub pretextul efectuării unor operaţiuni de valorificare sau reciclare, membrii grupului infracţional, pe fiecare palier sau nivel de execuţie, au acţionat pentru introducerea ilegală în ţară a deşeurilor, punând astfel în pericol sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

„Aceştia au profitat şi de faptul că în România preţul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană urmărind astfel să obţină în mod facil câştiguri financiare importante”, menţionează DIICOT.

Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii sau brokerii de deşeuri, care s-au ocupat de importuri de deşeuri, disimulate ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării sau valorificării. Importurile s-au efectuat de la societăţi comerciale din mai multe ţări europene, iar disimularea s-a realizat şi prin falsificarea documentelor însoţitoare în care s-au făcut menţiuni nereale în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării sau reciclării.

Cel de al doilea palier al grupului infracţional a fost reprezentat de transportatori români, care s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde au procedat la încărcarea deşeurilor în vederea reciclării sau recuperării în ţară. Actele de transport şi documentele însoţitoare au fost întocmite cu menţiuni nereale, potrivit cărora deşeurile încărcate vor fi supuse operaţiunilor de valorificare sau recuperare.

„Pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deşeurilor, cei mai mulţi operatori comunitari au procedat la colectarea nediferenţiată (pe categorii) a deşeurilor şi încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deşeuri care nu puteau face obiectul recuperării sau reciclării sau cu deşeuri municipale, fapt interzis de normele europene precum şi de legislaţia naţională. Astfel, ignorând cu bună ştiinţă prevederile OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, transportatorii români, au încărcat, transportat şi introdus în ţară deşeuri care nu puteau face obiectul reciclării”, mai arată DIICOT.

Pe cel de-al treilea palier al grupării s-au aflat administratorii şi societăţile care au ca obiect de activitate valorificarea sau reciclarea deşeurilor.

DIICOT precizează că membrii grupului infracţional organizat au acţionat pentru a ascunde trasabilitatea deşeurilor prin atestarea nereală în documentul informativ însoţitor pentru transporturile de deşeuri, a instalaţiei de reciclare sau recuperare şi a operaţiunii de recuperare la care urma să fie supus deşeul.

De asemenea, în unele situaţii, deşi încărcătura era formată din deşeuri, transportatorii cu sprijinul intermediarilor, au atestat în mod nereal în documentele însoţitoare că transportă materie primă, astfel că s-au prezentat la intrarea în ţară, în punctele de trecere a frontierei în care nu activau funcţionarii de mediu, încălcând astfel prevederile Ordinului nr. 1736/2022 din 27 iunie 2022 cu privire la raportarea introducerii în ţară de deşeuri în Sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD) şi prevederile Ordinul nr. 831/49/2022 cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat obligatorii pentru transferurile comunitare de deşeuri.

După introducerea nelegală în ţară a deşeurilor membrii grupului infracţional au acţionat pentru ştergerea urmelor infracţiunii de contrabandă calificată, procedând la influenţarea trasabilităţii pentru a ascunde provenienţa deşeurilor şi la transportarea lor la diferite societăţi care deţineau instalaţii de reciclare sau recuperare.

DIICOT menţionează că, pe parcursul activităţii de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând cantitatea de peste 1.500 de tone de deşeuri. Pentru alte transporturi depistate la intrarea în ţară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României.

„Pentru a reduce riscul de a fi descoperiţi de organele de control, transportatorii au acţionat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcţionarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizaţi de poliţiştii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor”, indică DIICOT.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi conduse un număr de aproximativ 40 persoane, în vederea audierii.

Activităţile sunt realizate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Oradea, Alba Iulia, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Hunedoara şi Sibiu, specialiştilor din cadrul ANAF şi comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu.

Acţiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupărilor Mobile de Jandarmi Timişoara şi Cluj şi Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi Arad, Bihor, Alba şi Sibiu.

Pe parcursul investigaţiilor şi cercetărilor efectuate, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a acordat sprijin prin ITPF Oradea, STPF Borş şi STPF Nădlac. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Imagini IMPRESIONANTE din peștera Lucia, din Munții Apuseni: O asociație din Alba a explorat și pozat locul încărcat de istorie și frumusețe naturală

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO | Imagini IMPRESIONANTE din peștera Lucia, din Munții Apuseni: O asociație din Alba a explorat și pozat locul încărcat de istorie și frumusețe naturală

Asociația Apuseni Spirit a explorat și fotografiat o adevărată comoară naturală din Munții Apuseni, peștera Lucia, dorind să promoveze numeroasele locuri pline de istorie și frumusețe care se află în această zonă.

„Duminică, privind prin obiectivul aparatului foto, am traversat pragul pesterii Lucia, un sanctuar al legendelor învăluite în mister și uitare.
Încărcată cu istorie și frumusețe naturală, Lucia a devenit terenul nostru de explorare și descoperire.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această primă expediție fotografică reprezintă doar începutul unei odisei mai mari, parte a proiectului nostru de dezvoltare regională.

Ne propunem să documentăm fiecare colț al acestui ținut: peșteri fascinante, puncte de belvedere, constructii vechi, restaurante tradiționale, locuri de cazare, mesteri populari, Copaci legendari, locuri de poveste.

Astfel, Munții Apuseni vor deveni o perlă turistică, o poveste vie de neuitat. Prin această inițiativă, dorim să aducem în prim-plan istoria și cultura noastră, să le împărtășim cu lumea și să facem din acest colț de lume un magnet pentru iubitorii de aventură și frumos autentic.

Va asteptam si pe dumneavoastra la aceste aventuri Duminica viitoare la pestera cu altar din Valea Verde”, au transmis reprezentanții Apuseni Spirit, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

1 octombrie 2023| Tropote în Țara Vinului ediția cu numărul XX, la Poligonul de la Micești! Muzică populară, competiții strânse și alte surprize îi așteaptă pe vizitatori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tropote în Țara Vinului ediția cu numărul XX, la Poligonul de la Micești! Muzică populară, competiții strânse și alte surprize îi așteaptă pe vizitatori

În data de 1 octombrie 2023, Alba Iulia va deveni gazda unui eveniment special care promite să aducă bucurie și entuziasm în inimile tuturor participanților. Este vorba despre „Tropote în Țara Vinului – Ediția 20,” organizat de TNL Alba Iulia. Această aniversare aduce în prim-plan 20 de ediții pline de tradiție, pasiune și muzică, iar postarea pe Facebook a evenimentului este deja un hit printre locuitorii din zonă.

Evenimentul „Tropote în Țara Vinului” este unul care a marcat calendarul cultural al Alba Iuliei timp de două decenii. Cu fiecare ediție, acesta a crescut în popularitate și prestigiu, atrăgând iubitori ai tradițiilor, pasionați de călărie și amatori de muzică populară din toată țara.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ediția aniversară din acest an se va desfășura pe Poligonul Jandarmeriei de la Micești. Pentru participanți, înregistrarea începe la ora 10:00, iar pentru spectatori, evenimentul este deschis de la ora 12:00. Astfel, toată lumea este invitată să participe și să se bucure de atmosfera plină de energie și entuziasm.

Pentru a marca această ediție specială, vor fi organizate mai multe probe captivante, cum ar fi tracțiunea, călăria la viteză și competiția de frumusețe. Acestea oferă ocazia pentru călăreți și cai să-și demonstreze abilitățile și grația în fața publicului entuziast.

Evenimentul nu se rezumă doar la competiții și probe. Participanții și spectatorii vor avea șansa să se bucure de un spectacol autentic de muzică populară, care va aduce în prim-plan acordurile tradiționale ale zonei. Această parte a evenimentului va adăuga o notă culturală specială și va completa atmosfera de sărbătoare.

Nu trebuie să uităm de competiții, unde vor fi acordate premii pentru cele mai bune performanțe. Campionul ediției va fi recompensat cu onoruri și recunoaștere pentru eforturile depuse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare