Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

PSD își pune oamenii în fruntea IȘJ și a instituțiilor de învățământ din Alba – susține o profesoară din Alba Iulia: ”Competența este pe ultimul loc”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Angela Moldovan, președintele organizației de femei a PMP Alba și profesoară de chimie la Școala  Postliceală Sanitară din Alba Iulia, susține că ”directorii, inspectorii și inspectorii școlari generali sunt tot aceiași” și se schimbă din patru în patru ani, iar competența ca și criteriu de selecție este pe ultimul loc.

Angela Moldovan01 Angela Moldovan a lăsat să se înțeleagă că examenele sunt câștigate de cei care provin din partidele aflate la ”putere”. Totodată ea a arătat că Ministerul Educației Naționale, prin criteriile impuse, îngrădește dreptul dascălilor tineri să participe la concursuri.

”Metodologia permite subiectivism în concursurile de ocupare a posturilor în învățământ. Probele de concurs constau în: evaluarea CV-ului, într-un test grilă din specialitate și management educațional, respectiv un interviu. Testele grilă, probabil, sunt cele mai corecte pentru că nu pot fi contestate. Evaluarea CV-ului – aici trebuie să se lucreze foarte mult – criteriile de evaluare a oricărui candidat trebuie să fie mult mai permisive”, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă a PMP Alba, Angela Moldovan.

Ea consideră că în învățământ a rămas ”aceeași meteahnă de a ne prezenta cu dosare cât mai pline de foi, pe care le putem face la calculator (…) Dosarul să fie cât mai plin”.

Pe scurt, profesoara consideră că o parte din criteriile necesare pentru înscrierea la concurs ar trebui înlăturate pentru ca orice dascăl să poată concura. Angela Moldovan ar vrea că metodologia să permită participarea la concurs a oricărui dascăl care și-a luat definitivatul. ”Este foarte greu să accezi dacă nu ai susținere politică. Dacă nu ești susținut politic nu ai nicio șansă. Competența este pe ultimul loc. Competența de mult timp nu s-a mai promovat în învățământ”, a arătat Angela Moldovan.

Ea a afirmat că nu ar fi dorit să candideze pentru funcția de inspector școlar general, inspector școlar general adjunct sau director pentru că are o experiență negativă în acest sens și nu crede în corectitudinea concursurilor. ”Am fost director trei zile – se fac contestații și pe urmă altcineva a fost director pentru că eu nu am fost înregimentată politic. Eu m-am dus doar pe cunoștințele mele, dar competența nu valorează”, a mai spus profesoara.

În această perioadă s-au organizat concursuri pentru inspector școlar general, inspector școlar general adjunct, director la Casa Corpului didactic și se vor organiza pentru inspectori de specialitate și directori.

Potrivit informaţiilor remise de către reprezentanţii Biroului de Presă al MECS, concursurile pentru șefi de Inspectorate se desfăşoară potrivit legii şi metodologiei specifice, iar candidaţii au trebuit să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii – o parte dintre ele fiind contestate de Angela Moldovan: să fie membru al corpului naţional de experţi în managementul educaţional; să fie absolvent al unei instituţii de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă; să fie personal didactic titular în învăţământ/într-o unitate de învăţământ, cu gradul didactic I sau titlul ştiintific de doctor; să aibă o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 8 ani, dintre care cel puţin 5 în ultimii 10 ani; să fi obţinut calificativul ,,foarte bine” în ultimii 5 ani şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în anul şcolar curent; să aibă recomandare/caracterizare vizând calităţile profesionale, manageriale şi morale din partea consiliului profesoral al unităţii de învăţământ sau din partea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar ori recomandarea Senatului universităţii sau a organului de conducere al instituţiei în care candidatul îşi desfăşoară activitatea la data înscrierii la concurs; să nu fi desfăşurat poliţie politică şi să nu fi fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală; să fie apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei, iar la data susţinerii concursului să nu fi împlinit vârsta standard de pensionare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea