Rămâi conectat

Curier Județean

Provocare muzicală: Simfonia a V-a „Destinul” de Beethoven pusă în scenă pentru prima dată la Alba Iulia

Publicat

în

Iubitorii muzicii clasice au parte, duminică, de o adevărată provocare muzicală fiind invitaţi la un concert simfonic extraordinar al Orchestrei de Cameră „Augustin Bena” a judeţului Alba în cadrul căruia va fi pusă pentru prima dată în scenă în Alba Iulia Simfonia a V-a „Destinul” de Ludwig van Beethoven.

Evenimentul va avea loc duminică, 28 mai 2017, de la ora 19,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, iar în program vor evolua Orchestra de Cameră a Judeţului Alba alături de soliştii Dan Liviu Cernat (violă) și Ovidiu Pârjol (pian), iar dirijorul concertului va fi Cristian Sandu. În program se va regăsi Max Bruch – „Romanze pentru violă și orchestră”, Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 5 op. 73 „Imperial” pentru pian și orchestră şi Simfonia a V-a „Destinul”.

Prețul biletului este de 20 de lei, iar pentru copii şi tineri intrarea este GRATUITĂ, în limita locurilor disponibile. Biletele se pot achiziționa de la sediul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia. Rezervări la tel 0258 826 410 sau pe adresa [email protected]

Elit - Gustul Desăvârșit

Concertul de duminică este o adevărată provocare muzicală pentru albaiulieni deoarece pune în scenă pentru prima dată la Alba Iulia celebra Simfonie a V-a „Destinul” de Ludwig van Beethoven şi Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră. Unul dintre cei mai importanți compozitori ai Clasicismului muzical, Ludwig van Beethoven, este totodată un precursor al Romantismului. În concertele pentru pian remarcăm o evoluție extraordinar de vastă, de la forma clasică moştenită la capodopera de o monumentalitate neatinsă până atunci. Concertul nr. 5 în Mi bemol major pentru pian și orchestră, supranumit „Imperialul”, lasă în urmă tradiția introducerii orchestrale, începând cu o cadență solistică cu pasaje energice pe toată claviatura. Prin integrarea instrumentului solist în simfonie, prin densificarea orchestraţiei, printr-o scriitură pianistică ce urmăreşte în primul rând strălucirea şi amploarea sonoră, Beethoven va crea o estetică ce va fi urmată de toată literatura de gen romantică şi modernă. În genul simfonic a compus 9 lucrări, fiecare simfonie demonstrând o continuă creștere a posibilităților expresive și o tot mai mare distanțare de tipul simfonic creat de Haydn și Mozart. Simfonia a V-a în do minor, supranumită „Simfonia destinului”, este o lucrare de maturitate care propune o nouă perspectivă, conducându-și ascultătorii către un tărîm al suspansului și al întrebărilor. Dramaturgia interioară a partiturii, întemeiată pe contraste puternice şi pe tensiuni tulburătoare, pe gesturi sonore frapante, vizează lupta omului cu propriul destin.

Cristian Sandu este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar activitatea artistică şi-a început-o încă din vremea studenţiei, de aceşti ani fiind legat şi debutul său la pupitrul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca (Il Barbiere di Siviglia, 2004) instituţie cu care colaborează şi în prezent. Specializat în Pedagogie Muzicală, Dirijat Cor, Muzicologie şi Dirijat Orchestră, Cristian Sandu s-a format sub îndrumarea unor iluştrii maestri ai baghetei precum Victor Dumănescu si Petre Sbârcea (Cluj Napoca) dar şi Leonid Korchmar (Sankt Petersburg). Absolvirea cursurilor din cadrul „International Academy of Advanced Conducting after Ilia Musin” (2007) de la Sankt-Petersburg, i-au permis acestuia asistarea unor mari dirijori precum Valery Gergiev, Tugan Sokhiev, Gianandrea Noseda, Pavel Bubelnikov, Yuri Temirkanov. Întâlnirea cu maestrul Maurizio Arena în cadrul cursurilor de masterclass de la Orvieto (2008), a reprezentat un moment important în devenirea sa ca dirijor de operă, o specialitate în care s-a bucurat şi de îndrumările marelui dirijor  Nello Santi, prin asistarea acestuia în 2015-2016 la premierele spectacolelor Norma, Rigoletto (Teatro San Carlo) şi La Traviata (Teatro La Fenice, Teatro alla Scala).

Afirmarea sa internaţională s-a produs în anul 2006 în cadrul Festivalului Internaţional de Operă din Daegu (Coreea de Sud) cu opera Il Matrimonio segreto de Cimarosa, la pupitrul Orchestrei Radio din Kiev, artistul fiind recompensat cu generoase aprecieri ale criticii şi publicului.

În prezent, Cristian Sandu este lector universitar doctor în cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj, dirijor al Orchestrei „Antonin Ciolan” şi al cursului de Operă.

Ovidiu Pârjol s-a născut la Alba Iulia în anul 1982. A păşit spre tainele pianului la clasa prof. Rita Vrînceanu în 1990 şi apoi a continuat studiul pianului cu profesorii Stela Avesalon și conf.univ.dr. Vlad Dimulescu în București, iar în Brașov cu prof.univ.dr. Stela Drăgulin și pianistul Horia Mihail, la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania”.

A obținut premii importante în concursuri naționale și internaționale de interpretare instrumentală, printre care menționăm Premiul II la Concursul Internațional „Carl Flitsch” Sibiu în anul 1998, Premiul I la Concursul Internațional „Pro Piano” București în anul 2000 și Premiul I la Olimpiada Națională Botoșani în anul 2002.

Activitatea artistică a pianistului s-a concretizat din anul 1998 cu participarea la numeroase recitaluri, festivaluri, emisiuni radio și TV dar și numeroase concerte. Recitaluri radiodifuzate în direct în cadrul emisiunii „Muzicienii de azi, muzicienii de mâine…” pe postul Radio România Cultural, recitaluri la Sala Mică a Ateneului Român şi concerte cu orchestrele filarmonicilor din Ploiești, Brașov, Târgu Mureș și Râmnicu Vâlcea. În prezent Ovidiu Pârjol este profesor la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia şi colaborator al Orchestrei de Cameră “Augustin Bena” a judeţului Alba.

Dan Liviu Cernat a absolvit Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia fiind unul dintre cei mai merituoşi elevi ai acestei şcoli, obţinând numeroase performanţe notabile la olimpiadele naţionale şi concursurile de muzică. Acest lucru a făcut să fie remarcat de baroneasa Emma Nicholson, care i-a oferit oportunitatea unei burse de studiu la Academia Regală din Londra. După absolvirea Academiei Regale s-a reîntors în ţară şi a început colaborarea cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba ca solist instrumentist, urmând şi studii muzicale la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Începând din 2013 este dirijorul Orchestrei de Cameră „Augustin Bena”.

***

Orchestra de Cameră „Augustin Bena”  a fost înfiinţată în Iulie 2013 ca şi departament în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Orchestra abordează lucrări din creaţia marilor compozitori cu preponderenţă din perioada barocului. Orchestra a susţinut până în prezent numeroase concerte în Alba Iulia şi în judeţul Alba având  invitaţi de renume printre care amintim pe soprana  Daniela Vlădescu, Tadashi Imai, pianist de renume japonez, sau dirijorul Federico Crisanaz (Italia).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Publicat

în

Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.

Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.

Elit - Gustul Desăvârșit

Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare