Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Proteste ale fermierilor și transportatorilor: Subvenție de 25% a motorinei pentru fermieri, iar șoferii de TIR scapă de amenzile pentru rovinietă la vamă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proteste ale fermierilor și transportatorilor: Subvenție de 25% a motorinei pentru fermieri, iar șoferii de TIR scapă de amenzile pentru rovinietă la vamă

În debutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat faptul că Executivul va introduce o schemă de ajutor pentru crescătorii de animale și va majora subvenția acordată pentru motorina folosită în agricultură, la pachet cu o serie de măsuri pentru transportatori, în contextul numeroaselor proteste din marile orașe, ale agricultorilor și transportatorilor.

„Adoptăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceștia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectați grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe, plus sume proporționale și crescătorilor de porci și păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creșterea preţurilor la furaje, combustibili, utilități și forță de muncă. În total, alocăm peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale. Îi asigur pe fermierii români că vom continua să adoptăm toate deciziiile necesare pentru a-i susține”, a declarat Ciolacu.

„Tot astăzi, actualizăm subvenția pentru motorina folosită în agricultură în 2024. Astfel, sprijinul acordat va crește la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenție 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a adăugat premierul.
Măsuri pentru transportatori

Guvernul va rezolva și o cerință importantă a transportatorilor.

„Modificăm cadrul legal astfel încât șoferii de TIR să nu mai fie amendați pentru expirarea rovinietei atunci când pierd zile în șir la cozi în vamă. Consider că acesta este gestul corect până venim cu o altă rezolvare din setul de măsuri agreate cu transportatorii, cea a culoarelor dedicate la frontieră și în Portul Constanța”, a spus premierul.

„Înțeleg că și soluția negociată de reprezentanții transportatorilor împreună cu ASF pentru reducerea prețului RCA funcționează. În doar câteva zile au fost emise peste 700 de oferte la tariful recomandat, ce nu depășește 9.000 lei și sunt convins că se va ajunge rapid la mii de asemenea polițe”, a adăugat Ciolacu.

Premierul a menționat că „s-a lucrat intens” astfel încât și alte solicitări ale transportatorilor să fie rezolvate prin proceduri interne ale instituților din subordinea Ministerului Transporturilor.

„Mă refer la examinarea psihologică a personalului din transportul rutier și la normele și procedurile de control ale Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier”, potrivit șefului Guvernului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea