Propunere legislativă pe masa Senatului: Pensionarii ar putea beneficia de scutirea impozitului pe venit dacă își închiriază locuința studenților

Propunere legislativă pe masa Senatului: Pensionarii ar putea beneficia de scutirea impozitului pe venit dacă își închiriază locuința studenților

Proiectul de lege înregistrat la Parlament ar putea scuti de la plata impozitului pe venit, pensionarii care își închiriază locuința studenților, elevilor sau persoanelor care au ieșit din sistemul de protecție specială.

Această propunere legislativă are ca scop, potrivit inițiatorilor, combaterea fenomenului de izolare cu care se confruntă persoanele vârstnice, în special după ce se pensionează.

Propunerea legislativă se află în dezbatere la Senat și prevede scutirea la impozit pentru pensionarii care își oferă spre închiriere locuința anumitor persoane, respectând unele condiții.

Categoriile de pensionari care ar putea beneficia de scutirea impozitului pe venit sunt pensionarii pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială în sistemul public de pensii.

Pentru a putea beneficia de aceste scutiri financiare, pensionarii ar trebui să își închirieze locuința către următoarele categorii de persoane:

  • elevi din învațământul general obligatoriu de stat, particular și confesional;
  • studenți sub 26 de ani, înmatriculați la formă de învățământ de stat sau privată, cu frecvență;
  • persoane ieșite din sistemul de protecție specială a statului.

Proiectul de lege prevede și scutirea de la impozitul pe locuință proporțional cu suprafața închiriată, conform contractului de închiriere.

Conform proiectului de lege, scutirea la plata impozitului ar putea să își producă efectele începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care persoana depune documentele justificative.

Nerespectarea condițiilor impuse de proiectul de lege privind scutirea la impozit a pensionarilor care închiriază locuința constituie infracțiune de evaziune fiscală.

Potrivit expunerii de motive, îmbătrânirea este un fenomen care afectează populația la nivel global. Astfel, scutirea la impozitul pe venit a pensionarilor care își închiriază locuința ar putea fi o metodă care, pe de o parte, ar combate fenomenul de izolare cu care se confruntă vârstnicii, iar, pe de altă parte, elevii şi studenţii fără posibilităţi materiale ar avea şansa să studieze în licee şi universităţi din marile oraşe.

Veniturile din chirii trebuie raportate la Fisc prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice. Acestea sunt impozitate, în mod normal, cu o cotă de 10%.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...