Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Proprietarii de mașini istorice din România, obligați să achite taxa de drum: Când intră în vigoare decizia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proprietarii de mașini istorice din România, obligați să achite taxa de drum: Când intră în vigoare decizia

Proprietarii de mașini vechi din România vor fi nevoiți să achite taxa de utilizare și de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România. Cu alte cuvinte, scutirea de la plata rovinietei, valabilă din 2011, pentru acest tip de automobile nu va mai fi în vigoare începând cu 16 octombrie.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Ce taxă vor plăti șoferii de mașini vechi din România

Potrivit unei ordonanțe din 2011, proprietarii de mașini vechi din România erau scutiți de la plata „taxei de drum”, a rovinietei.

Legea se referea la tipurile de autovehicule istorice a căror fabricație încetase de cel puțin 30 de ani, acestea fiind originale, restaurate sau reconstruite, pentru care deţinătorii au obţinut un atestat de vehicul istoric emis de organisme agreate conform reglementărilor.

Dar acești șoferi primesc o veste proastă. Astfel, începând din data de 16 octombrie, utilizatorii de mașini vechi vor trebui să achite tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, a transmis Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Cât va costa rovinieta

Reprezentanţii CNAIR subliniază că decizia este în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

„Începând cu data de 16.10.2023, zi până la care CNAIR va finaliza procesul de prelucrare a datelor privind vehiculele istorice care au fost înscrise în baza de date a Sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei cu vehicule exceptate, în vederea eliminării din aceasta, utilizatorii vehiculelor istorice au obligaţia de a achita tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România”, se precizează în comunicatul CNAIR, conform sursei citate.

Astfel, de la data intrării în vigoare a deciziei, exceptarea vehiculelor istorice de la obligaţia de plată a rovinietei şi a tarifului de trecere, stabilită în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încetează.

Noua dispoziție legală va da o adevărată lovitură majorității proprietarilor de mașini vechi din țara noastră. Mai ales cei care dețin astfel de autovehicule dotate cu motoare puternice vor plăti sume uriașe, ceea ce ar putea duce la dispariția acestora de pe șosele.

Câte mașini vechi sunt în țara noastră

În acest moment, pentru autovehiculele care au în talon mențiunea „Vehicul istoric” nu se plătește impozit, așa cum se întâmplă și în majoritatea statelor europene : Suedia, Italia, Olanda, Cehia, Croația, Franța, Slovacia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Polonia etc.

Și asta, deoarece prin această facilitate este acordat un sprijin posesorilor de vehicule istorice care fac eforturi financiare considerabile să salveze vehiculele vechi de peste 30 de ani de la dispariție.

Potrivit Clubului Retromobil, care se ocupă cu atestarea mașinilor istorice, sunt aproape 11.000 de astfel de vehicule înregistrate în România și peste 4.000 de colecționari înscriși în club.

În prezent, aceștia nu plătesc impozite, la fel cum se întâmplă și în alte țări europene. Cei care dețin astfel de mașini vechi cu motoare mari vor plăti sume uriașe.

În timp ce pentru o mașină Dacia de 45 de ani suma ar fi de aproximativ 100 de lei anual, pentru mașinile interbelice precum Plymouth și Ford, impozitul ar trece de 6.000 de lei și ar putea ajunge la 10.000 de lei pentru un Cadillac.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea