Rămâi conectat

Editorial

Promisiunea bunăstării

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri domnul Jeffrey Franks ne-a comunicat diagnosticul delegaţiei FMI în privinţa evoluţiei economiei noastre. Este unul bun din perspectiva Fondului şi se pare că va aduce câte ceva bun şi în buzunarele unora dintre români. La doar o oră după declaraţiile domnului Franks conform cărora creşterea economică estimată pentru acest an la 1,5 la sută şi pentru anul viitor la 3,5 – 4 la sută creează condiţiile pentru creşterea salariilor bugetarilor, ştirea venită „pe surse” că măsura va fi efectivă încă de la 1 octombrie 2011 a dat un fior de bucurie. În perspectiva anului electoral 2012 ne aşteptam la deschiderea baierilor sacului bugetar.
Nu este un lucru rău, este unul foarte bun, că oamenii vor avea bani mai mulţi (nu foarte mulţi însă) ceea ce creează o nedumerire majoră este divergenţa de opinii între şeful statului, Traian Băsescu pe de o parte şi delegaţia FMI, guvernul României şi parlamentari ai Coaliţiei (UNPR şi ai minorităţilor naţionale alta decât cea maghiară) pe de altă parte. Domnul preşedinte, imediat după întâlnirea pe care a avut-o cu delegaţia FMI duminică după-amiaza, atrăgea atenţia că nu este permis niciun fel de populism, indicându-le astfel politicienilor Puterii să se abţină pentru că, spunea şeful statului, nu trebuie să periclităm premisele bune pe care le-am construit cu atât de multe sacrificii. N-a trecut de la declaraţia lui nici măcar o jumătate de zi şi ea a fost contrazisă şi de domnul Jeffrey Franks şi de unii lideri ai Coaliţiei. Apele s-au tulburat şi mai abitir când, după alte vreo două ore lideri ai PDL au negat orice intenţie a guvernului de a majora salariile bugetarilor cu data de 1 octombrie 2011, amânând eventuala bucurie pentru 1 ianuarie 2012. Cert este însă că impresia pe care toate aceste suciri şi răsuciri o lasă în masa electoratului este aceea de neştiinţă, nehotărâre, bâjbâială. Iar dacă ne uităm la măsurile luate (mai degrabă nu) pentru relansarea economiei, impresia este identică.
Creşterea economică anunţată ar putea însă să nu fie atât de mare, ne-o spune tot domnul Franks, vinovaţi pentru o astfel de nedorită eventualitate fiind presiunile internaţionale şi absorbţia fondurilor UE. Mai exact neabsorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană! Suntem de tot râsul (sau plânsul!) cu modul în care absorbim fondurile europene despre care de peste doi ani am aflat de la guvern, de la preşedinte, de la domnul Franks şi de la mulţi alţii că sunt una dintre şansele noastre pentru ieşirea din criza economică. Nu mai vreau să vorbesc despre gradul extrem de scăzut al utilizării acestei resurse financiare foarte importante. Vreau să spun însă că şi acolo unde există utilizare a acestor bani ea primeşte nişte destinaţii îndoielnice, ba chiar inutile. Destinaţii care nu produc plusvaloarea în România şi deci nu contribuie la dezvoltarea noastră. Sună paradoxal, nu? De curând AJOFM Cluj a implementat un proiect în cadrul căruia aproximativ 12.000 de şomeri din judeţele Cluj şi Alba primesc telefoane mobile şi tot atâtea cartele preplătite de 5 euro pentru a fi anunţaţi mai eficient despre apariţia unui loc de muncă potrivit pentru pregătirea lor profesională. Ei şi, veţi zice, ce-i rău în asta? Păi e rău că telefoanele alea nu sunt cumpărate de la firme româneşti deci nu contribuie deloc la susţinerea economiei noastre, ci a statului din care va fi firma producătoare. Mai mult, ele nu sunt cumpărate integral cu bani europeni, ci şi cu bani româneşti reprezentând contribuţia beneficiarului proiectului, cheltuielile neeligibile ale proiectului şi TVA. Pentru un proiect de aproximativ 3 milioane de euro nu-i o sumă mică! Este utilă o astfel de absorbţie a fondurilor europene pentru noi? NU! Cheltuim cu un astfel de proiect mai mult decât beneficiem. Beneficiul este al străinilor, iar astfel de proiecte păguboase sunt cu zecile, cu tot soiul de teme. Ceea ce câştigăm este doar iluzoria promisiune a bunăstării, pentru câteva mii de şomeri care vor aştepta să sune telefonul, sau pentru toţi românii care nu înţeleg că banii trebuie cheltuiţi cu cap, nu doar cheltuiţi.
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea