Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Proiectul ”Museikon” la Alba Iulia: Consiliul Județean Alba a semnat trei contracte în valoare de 147.000 de lei cu firme din Timișoara și București

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Județean Alba a acoperit o nouă etapă din implemenarea proiectului de înființare a unui Muzeu al Icoanei la Alba Iulia. Administrația județeană a semnat 3 contracte (prin încredințare directă), pentru servicii de supraveghere a lucrărilor de construcție/ instalații și asistenta tehnică din partea proiectantului, cu firme din Timișoara și București.

Spital Psihiatrie Alba 081Contractele au valori de 64.000 de lei (servicii de asistență tehnică – dirigenție de șantier pentru lucrări la obiectivul “Restaurare, reabilitare și refuncționalizare pentru clădire corp C3 în MUSEIKON, Lot 1”, 8.900 de lei (servicii de asistență tehnică – dirigenție de șantier pentru lucrări la obiectivul “Restaurare, reabilitare și refuncționalizare pentru clădire corp C3 în MUSEIKON, Lot 2 – dirigentare instalații” – atribuite firmei Adam’s Construct din Timișoara și 74.900 de lei (servicii de asistență tehnică din partea proiectantului pentru lucrări de execuție la obiectivul “Restaurare, reabilitare și refuncționalizare pentru clădire corp C3 în MUSEIKON” – atribuit firmei Polarh Design din București.

Reamintim că proiectul “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia. “Museikon” este finanțat în cadrul Programului PA16/ RO12 “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014 și are o valoare totală de 9.292.349,05 lei, din care valoare eligibilă este de 8.086.892,14 lei. Termenul de finalizare anunțat este 30 aprilie 2016.

Obiectivul general al proiectului:

– Restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale

Obiectivele specifice:

– Conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia
– Pregătirea colecțiilor pentru a fi valorificate în noul muzeu
– Dezvoltarea unei oferte culturale inovatoare, prin consolidarea relațiilor bilaterale
– Coordonarea proiectului și oferirea unei suficiente piste de audit
– Publicitate și implicarea părților interesate

Activităţi desfăşurate în cadrul proiectului:

– Reabilitare și restaurare clădire monument istoric
– Restaurarea include întărirea elementelor structurale: fundații, ziduri și pardoseli. Pentru a face clădirea să funcționeze ca un muzeu modern, este necesară o separare funcțională: aripa de sud (clădirea propriu-zisă de patrimoniu) va fi, în întregime, publică, cu spații de expunere (3 temporar în subsol și 7 permanent la nivelurile superioare), în timp ce aripa de nord (extensia recentă) va fi folosită doar de către personal, pentru nevoile funcționale auxiliare: birouri, laborator de restaurare, spații de depozitare, vestiare.
– Intervenţii pentru restaurarea a 52 icoane clasate dintre care 6 din colecția Muzeului și 46 din cea a Arhiepiscopiei. Prin acest proiect se restaurează și vor fi expuse cele mai vechi icoane datate din România.
– Intervenţii pentru restaurarea a 15 cărţi vechi clasate din colecția Arhiepiscopiei. Colecția viitorului muzeu deține singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată: Evangheliarul tipărit la Sibiu în 1551.
– Digitizarea întregii colecţii a inventarului Museikon, în scopul creării bazei de date și a clasării a 2500 de bunuri culturale
– Organizarea unei expoziţia temporare de icoane în cadrul Muzeului Universităţii din Bergen. Vor fi expuse 30 de icoane pe lemn
– Organizarea expoziției permanente de icoane din cadrul noului muzeu, Museikon.

Rezultatele proiectului:

– Un muzeu ospitalier, viu și accesibil – un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina. Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, este pus în valoare de noul muzeu.
– Două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.
– Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară, impresionantă cantitativ (5.624 piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane din secolele XVIII-XIX.
– Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-ului www.museikon.ro
– Un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă.
– O bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.
– Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și al restaurării.
– Anual vor fi organizate Școli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de apă potabilă și canalizare va fi extinsă în mai multe sate din comuna Ighiu: A fost semnat procesul-verbal de predare-primire a amplasamentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rețeaua de apă potabilă și canalizare va fi extinsă în mai multe sate din comuna Ighiu: A fost semnat procesul-verbal de predare-primire a amplasamentului Rețeaua de apă potabilă și canalizare va fi extinsă în mai multe sate din comuna Ighiu. În zilele de 15 și 24 aprilie au fost semnate procesele-verbale de predare-primire a amplasamentelor, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea