Rămâi conectat

Actualitate

Proiectul de Cod Fiscal a fost avizat NEGATIV de Consiliul Fiscal: ”Este nesustenabil”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deși inițiativa Guvernului de a rescrie Codul Fiscal este justificată și binevenită date fiind modificările foarte numeroase pe care acest document le-a suferit de-a lungul anilor, reducerile ample la nivelul taxelor și impozitelor sunt nesustenabile – reiese din opinia Consiliului Fiscal asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal.

Având în vedere probabilitatea extrem de ridicată ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal să conducă la deviații de proporții de la țintele bugetare pe termen mediu, Consiliul Fiscal avizează negativ propunerea legislativă„, se arată în opinia citată de AGERPRES.

Potrivit Legii Responsabilității Fiscale, în cazurile în care se fac propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, se va elabora fișa financiară care, potrivit legislației în vigoare, trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții: să aibă avizul Ministerului Finanțelor Publice și al Consiliului Fiscal, conform căruia impactul financiar a fost luat în calcul în prognoza veniturilor bugetare și nu afectează țintele bugetare anuale și pe termen mediu, sau să fie însoțită de propuneri de măsuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare.

Respingerea proiectului este motivată de Consiliul Fiscal prin faptul că, în forma sa actuală, implică un risc extrem de deteriorare permanentă și de proporții a poziției finanțelor publice ale României. „Estimările Consiliului Fiscal indică deficite efective superioare nivelului de referință de 3% din PIB pentru deficitul efectiv în intervalul 2016-2019, iar evoluțiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugerează reversarea progreselor realizate până în prezent în ceea ce privește consolidarea fiscală, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat în anul 2010. Asemenea evoluții sunt în flagrantă contradicție cu principiile și regulile fiscale instituite de Legea Responsabilității Fiscal Bugetare, precum și cu tratatele de guvernanță fiscală la nivel european al căror semnatar România este„, subliniază Consiliul Fiscal.

Mai mult, estimările prezentate de către Consiliul Fiscal nu iau în considerare acordul politic recent de a majora cheltuielile de apărare până la 2% din PIB pentru o perioadă de cel puțin 10 ani începând cu anul 2017, de la de circa 0,8% la finele anului 2013, și nici reacția potențială a piețelor financiare la o deteriorare permanentă de proporții a poziției structurale a finanțelor publice ale României, se mai arată în documentul citat.

În plus, este imposibil de conciliat o asemenea evoluție proiectată a poziției finanțelor publice cu obiectivul anunțat de către Guvern de adoptare a euro în anul 2019, în condițiile în care estimările Consiliului fiscal indică existența unui deficit excesiv pentru anii următori în situația aplicării noului Cod Fiscal„, precizează Consiliul Fiscal.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea