Rămâi conectat

Cultură Educație

Proiectele europene – o şansă pentru comunităţilE de romi dezavantajate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La sediul Asociaţiei Partida Romilor „Pro-Europa”, Sucursala Judeţeană Alba, a avut loc ieri, deschiderea Centrului de Resurse pentru Antreprenoriat Social din Regiunea Centru. La eveniment au participat oficialităţi locale – Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, Raul Tudoraşcu – subprefectul judeţului Alba, Paul Voicu – viceprimarul municipiului Alba Iulia, Dorin Sava – consilier al prefectului judeţului Alba, reprezentanţi ai instituţiilor din judeţ – Ioan Nedelea, primarul comunei Gârbova, Ioan Lascu, consilier local la Gârbova, DGASPC Alba etc. În deschiderea reuniunii, Ilie Petru, preşedintele Partidei Romilor „Pro-Europa” – Sucursala Alba a vorbit despre importanţa proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, derulat în parteneriat cu Forumul European al Romilor şi Nomazilor 2010 – 2013 şi finanţat de Fondul Social European. „În judeţul nostru, acolo unde există comunităţi de romi, anul trecut s-au derulat mai multe proiecte care vin în sprijinul persoanelor defavorizate. Este vorba despre 9 localităţi din Alba: Ocna Mureş – „Drum spre o viaţă mai bună”, Aiud – „O viaţă mai bună pentru romi”, Blaj – Centrul de zi „Prichindelul”, Câlnic – „Un drum mai bun, viaţă mai bună”, Jidvei – „Speranţă pentru romii din Veseuş”, Răchita – „Pentru o viaţă mai bună a romilor”, dar şi la Alba Iulia, Săsciori şi Cetatea de Baltă. Nu ne oprim aici, vom identifica alte nevoi ale comunităţilor de romi şi ne vom implica pentru a oferi sprijin”, a spus Petru Ilie, preşedintele Partidei Romilor „Pro-Europa”, Sucursala judeţeană Alba. Cornel Gherghel, coordonatorul Regional al proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, iar apoi Lavinia Iosza – asistent proiect, au prezentat obiectivele proiectului şi rezultatele pe care cei implicaţi se aşteaptă a fi obţinute. Astfel, obiectivul general al proiectului este constituirea unui sistem de sprijinire a dezvoltării antreprenoriatului social adresat comunităţilor de romi. Se vor forma echipe interdisciplinare de specialişti care cunosc specificul cultural şi situaţia socio-economică a comunităţii vizate. De asemenea, se doreşte promovarea a cel puţin 20 de iniţiative pilot în comunităţile dezavantajate de romi. Vor fi organizate cursuri de formare profesională pentru persoanele interesate să se angajeze în antreprenoriatul social din rândul romilor. Totodată, se vor înfiinţa 150 de grupuri de iniţiativă menite să susţină şi să dezvolte activităţi de antreprenoriat social. Pe durata implementării proiectului, de 36 de luni, vor lua fiinţă 20 de întreprinderi şi cooperative, astfel fiind create 200 de noi locuri de muncă. Se urmăreşte ca 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate să fie implicate în acţiuni de antreprenoriat social.
Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, a precizat că suntem abia la început în privinţa proiectelor derulate în domeniul dezvoltării antreprenoriatului social, dar şi a legislaţiei în domeniu, felicitându-i pe toţi cei care s-au implicat în acest proiect regional. „E important să investim pentru pregătirea oamenilor”, a spus viceprimarul Voicu, subliniind că formarea profesională continuă e foarte necesară, cei care au o bună pregătire având o şansă în plus. Deocamdată e o carenţă de legislaţie în domeniu, dar se fac paşi importanţi, nu sunt aşteptate legile. La rândul său, Ion Dumitrel le-a dorit mult succes celor implicaţi în proiectul care vine în sprijinul comunităţilor de romi, asigurându-i că instituţa pe care o reprezintă a ajutat şi va ajuta mereu comunităţile defavorizate. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea