Proiect pentru Ziua Ardelenilor: Românii ar putea avea o nouă sărbătoare națională, sărbătorită pe data de 15 mai

Se cere ca o nouă zi să fie transformată în sărbătoare națională! Mai mulți parlamentari ai Partidului Național Liberal și ai Partidului Mișcarea Populară au inițiat un proiect de lege, prin care solicită o nouă sărbătoare națională.

Este vorba de ziua de 15 mai. Politicienii care aceasta să devină Ziua ardelenilor, iniţiatorii susţinând că actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul Revoluţiei române de la 1848, enunţat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, la 15 mai 1848.

„Ziua de 15 mai are o însemnătate istorică deosebită pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care şi-au expus revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale, pentru ca naţiunea romănă din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie”, se precizează în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege depus la Camera Deputaţilor, potrivit.

„După cum sublinia şi marele om politic sălăjean Iuliu Maniu, strănepotul lui Simion Bărnuţiu, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul revoluţiei române de la 1848, enunţat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, în ziua de 15 mai 1848. (…) Credem că propunerea noastră, ca ziua de 15 mai să devină o zi de sărbătoare naţională, este cu totul îndreptăţită”, se mai menționează în expunerea de motive.

Conform proiectului, sărbătorirea anuală a Zilei ardelenilor poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, reprezentanţele României în străinătate, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific.

Salvează

Salvează

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

asta-i Romania ! 4 iunie 2017 at 18:02

alesii nostri nu au altceva de facut decat sa inventeze sarbatori> pe cand ziua moldovenilor,ungurilor,,oltenilor,muntenilor, dobrogenilor, bucurestenilor, tiganilor etc..

mike 4 iunie 2017 at 23:11

Nu au nimic de facut?? fiindca nu sunt luati la intrebari– Niste bite din padure repede pina nu se termina si aranjati la spinare ca sa le vina mintea la ,cap — daca nu da semne de revenire ,–aruncati la cosul de guynoi si alti cu creiere proaspete– Citesc –Unirea – din departari –inafara de sarbatori BALURI CONCERTE CU ARTSTI DUBIOSI ,SCENE OBSCENE –,accidente , omoruri , furturi , politici antagoniste — nimic — ceva constructiv??? ceva ce va inviora societatea?? ceva despre munca ,onestitate , despre credinta ?? nimic– dansati nemernicilor dupa muzica straina — si leneviti– prin multe sarbatori — tara datoare si voi beti si chefuiti — VA VENII ZIUA SCADENTEI domnilor dar ma tem ca tot cei transpirati vor platii -oalele sparte – JOSNIC

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...