Rămâi conectat

Actualitate

Proiect pentru reducerea TVA la 9 la sută pentru lapte, fructe şi legume proaspete, depus la Parlament

Alexandra Mates

Publicat

în

Un grup de parlamentari  PSD, PC, UNPR şi PPDD propun reducerea TVA la 9% pentru laptele de consum, legume şi fructele proaspete, printr-un proiect de lege care se află în prezent în consultare publică, informează mediafax. Iniţiatorii consideră că o astfel de măsură ar determina “ascensiuni cantitative” în ceea ce priveşte consumul acestor alimente. În prezent, cota standard de TVA este de 24%, mai puţin la pâine unde începând de anul trecut a fost scăzută la 9 %.

După cum se ştie, începând din 2013 , Guvernul României a luat măsura de reducere a TVA la pâine şi altor sortimente de panificaţie la 9%. Însă, având în vedere veniturile foarte mici ale românilor în comparaţie cu preţurile care toate sunt europene este nevoie de mai mult.

Aşa se face că un grup de parlamentari a depus o nouă iniţiativă legisativă în domeniu.

Potrivit proiectului iniţiat, se propune reducerea TVA  şi pentru lapte de consum, legume şi fructe proaspete la 9%. În cazul acestor produse, cota redusă de 9% se va aplica de către agenţii economici producători, importatori şi de către cei care le comerercializează.

Printre iniţiatorii propunerii legislative se numără Marian Avram, Petre Daea, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Florin Iordache, Manuela Mitrea, Mircea-Titus Delureanu, Ninel Peia (PSD), Gheorghe Emacu, Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu (UNPR), Bogdan Ciucă (PC).

Semnatarii proiectului menţionează, în expunerea de motive, că o astfel de măsură va determina “ascensiuni calitative şi cantitative în ceea ce priveşte consumul alimentelor autohtone incluse în aceste categorii”.

Aceştia susţin că scăderea veniturilor bugetare determinate de diminuarea cotei standard de TVA ar putea fi compensată de creşterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operată modificarea.

Iniţiatorii mai arată, citând un raport INS, că în anul 2012 consumul mediu annual pe cap de locuitor a fost de 66,9 kg. pentru fructe proaspete, 142,5 kg. pentru legume proaspete şi 226,9. pentru lapte şi produse din lapte.

Acest proiect urmează să fie dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea