Rămâi conectat

Actualitate

Proiect: Mai multe ore de educație fizică și sport în învățământul românesc și probă practică de evaluare a competențelor motrice la bacalaureat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Conform unei inițiative legislative a parlamentarului Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, numărul de ore de educație fizică și sport din învățământul românesc ar putea crește, iar o probă practică de evaluare a competențelor motrice ar putea deveni disciplină obligatorie în cadrul examenului de bacalaureat.

Mihaela Huncă (PSD) a organizat, luni, la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român o dezbatere publică în acest sens la care au participat reprezentanți ai mai multor federații, cluburi sportive, precum și oficiali ai Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Sănătății și Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social.

În cadrul acesteia, parlamentarul PSD a subliniat importanța sportului în programa școlară. „Îmi doresc foarte mult ca această inițiativă să fie implementată, dar nu înainte ca ea să fie trecută prin filtrul oamenilor de specialitate, al oamenilor care au realizat mari performanțe în sportul românesc. Prin proiectul de guvernare noi ne-am asumat să dezvoltăm sportul de masă. Asta pentru că în anul 2016, conform statisticilor, 1 din 3 tineri români nu face sport, iar 9 din 10 petrec peste 8 ore pe zi în fața televizorului sau a calculatorului. De asemenea, România a urcat pe locul 3, deși înțeleg azi că de fapt suntem pe 2, în topul european privind obezitatea la copii. Trebuie să fim conștienți că lipsa activităților fizice omoară la fel de mulți oameni ca și fumatul. De aceea e de datoria noastră, a parlamentarilor, să creăm un cadru legislativ ca un număr cât mai mare de copii și tineri să practice sportul”, a spus Huncă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Când spunem că educația este prioritară, automat și educația fizică este prioritară. De aceea, prin această inițiativă legislativă dorim ca în învățământul preșcolar numărul orelor de educație fizică și sport să fie de minimum 2 pe săptămână, în cel primar de minimum 3, în cel gimnazial de minimum 3 plus încă 2 de sport competițional, în cel liceal de minimum 3 ore plus 2 de sport competițional și în cel universitar de minimum 2 și opțional încă 2 de sport competițional. De asemenea, conform acestui proiect, dorim introducerea la examenul de bacalaureat a probei practice de evaluare a competențelor motrice pentru elevii apți din punct de vedere medical. Asta dacă vrem să ne aliniem și noi țărilor avansate, cum este SUA, unde sportul este probă obligatorie cu notă. Noi propunem însă doar proba cu aceste calificative cum sunt și celelalte probe de competență”, a adăugat parlamentarul.

Președintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat în cadrul dezbaterii că toți sportivii care fac sau au făcut performanță vor sprijini proiectul acesta. „Ne bucură această inițiativă legislativă pe care COSR o susține fără nicio rezervă. COSR se va implica de fiecare dată cu toate resursele sale atunci când este vorba despre dezvoltarea bazei de selecție în ceea ce privește sportul. Acești copii, înainte să își dorească să treacă prin proba aptitudinilor fizice la BAC, au nevoie de alfabetizare din punct de vedere al educației fizice și sportului. Iar această alfabetizare se poate face până în clasa a IV-a. Dacă vom reuși acest lucru, sunt sigur că vom avea tineri sănătoși care vor dori să practice sportul în dauna televizorului sau a calculatorului. Toți sportivii care fac sau au făcut performanță vor sprijini această ințiativă”, a afirmat Covaliu.

La rândul său, președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a afirmat că în școli ar trebui în primul rând un control mai riguros al modului în care se acordă elevilor scutiri pentru orele de sport. „Tinerii din ziua de azi trebuie mai întâi să învețe să meargă, pentru că nici să meargă nu știu. Râzi când îi vezi în preajma unei mingi. Noi susținem în totalitate creșterea numărului de ore de sport în școli și sunt convins că învățătorii, cu o minimă pregătire, pot face față orelor de educație fizică și sport la clasele I-IV. Așa că nu e nevoie de o super-specializare. Din păcate la noi educația fizică este dusă în derizoriu pentru că mai mult de jumătate dintre copii au acum scutiri medicale pentru orele de sport. De aceea consider că e foarte important să controlăm riguros modul de acordare a acestor scutiri. Trebuie mai întâi să dăm importanță orelor de educație fizică și sport”, a explicat Dedu.

Fosta campioană olimpică, mondială și europeană, Gabriela Szabo, a declarat în cadrul dezbaterii că o problemă o reprezintă calitatea orelor de educație fizică și sport din învățământul românesc. „Eu sunt de acord în totalitate cu inițiativa legislativă, dar o problemă o reprezintă calitatea orei de sport din școală. Ora de educație fizică trebuie ridicată la nivelul importanței celei de matematică sau de engleză”, a adăugat Szabo.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

O chitară distrusă de Kurt Cobain, scoasă la licitație: care este suma cerută

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

O chitară distrusă de Kurt Cobain, scoasă la licitație: care este suma cerută

O chitară ruptă care i-a aparţinut lui Kurt Cobain este scoasă la licitația ”Icons & Idols: Rock ‘N’ Roll!, organizată de casa Julien’s Auction’s la New York, și ar putea fi adjudecată cu o sumă importantă, scrie Reuters.

Instrumentul muzical, lipit cu bandă adezivă, este considerat de unii experţi un fragment din istoria rock-and-rollului şi a fost estimat la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 400.000 de dolari.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Chitara a fost sfărâmată în Williamsport, Pennsylvania, în 1989”, a spus directorul executiv al Julien’s Auctions, Martin Nolan.

De asemenea, o pereche de ochelari purtaţi de John Lennon ar putea fi adjudecată cu peste 80.000 de dolari.

„Îl identificai pe John Lennon ca purtând tipul de ochelari rotunzi de bunicuţă, aşa cum le spunea chiar el. Iar fotografia lor seamănă cu cea făcută de Ian McKellen pentru volumul ‘The Lives of John Lennon’, așa că ochelarii sunt însoţiţi de această carte”.

Licitația include peste 1.500 de loturi care cuprind obiecte ce le-au aparţinut unor artişti de seamă, precum Beyonce, Prince şi Carrie Underwood.

Martin Nolan a spus că începând cu perioada pandemiei a crescut numărul celor care doresc să intre în posesia unor obiecte simbolice.

„Oamenii îşi scot banii pe care îi aveau investiţi în obiecte intangibile sau chiar în proprietăţi imobiliare incluse în portofoliul de investiţii şi aleg să fie proprietarii a ceva cool, ceva la care să se poată raporta”, a mai spus el.

Licitaţia se va desfăşura live la Hard Rock Cafe din Times Square New York City şi online în perioada 11-13 noiembrie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

România și-a recâștigat o bucată de munte! Despre ce suprafață este vorba

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

România și-a recâștigat o bucată de munte! Despre ce suprafață este vorba

România a reuşit să recupereze un munte, după mai mult de un deceniu de procese. Este vorba despre peste 10.000 de hectare din Retezat care au fost primite ilegal de o familie de austrieci.

În zonele care s-au retrocedat acestora se află lacuri din Parcul Național Retezat şi rezervaţia ştiinţifică Gemenele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Procesul cel mai controversat în ceea ce privește retrocedările din județul Hunedoara a ajuns la final, iar asta pentru că magistrații Tribunalului Hunedoara au decis în mod definitiv faptul că toate aceste terenuri au fost retrocedate în mod ilegal.

Practic, totul a început în 2006, atunci când presupușii moștenitori ai familiei Kendeffiy au depus în instanță titluri de proprietate despre care, ulterior, în 2019, Academia Română a susținut faptul că ar fi ilegale.

Au continuat procesele ani și ani, mai ales că vorbim despre faptul că aceste moștenitoare au primit peste 10.000 de hectare de teren din Munții Retezat.

Este vorba despre hectare de pășuni, păduri, golfuri alpine, inclusiv terenurile pe care se află în acest moment lacurile glaciare din Parcul Național Retezat și Rezervația științifică Gemenele.

Un lucru însă este cert, după 13 ani de procese, România a reușit să reintre în posesia acestor terenuri din Hunedoara.

Este o suprafață de peste 10.000 de hectare de teren, o reușită în ceea ce privește retrocedările din țara noastră, care astăzi s-au dovedit a fi ilegale.

sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cât de potrivit este acum momentul pentru a cumpăra o casă. Analiștii economici spun că prețurile vor scădea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cât de potrivit este acum momentul pentru a cumpăra o casă. Analiștii economici spun că prețurile vor scădea

Toate prețurile cresc, dar ale apartamentelor și caselor încep să dea înapoi. Dobânzile la credite sunt din ce în ce mai mari, așa că și vânzările de locuințe au de suferit.

Nu e cel mai potrivit moment pentru a cumpăra o locuință, spun analiștii economici, și sunt mai multe argumente.

În primul rând, deja vorbim despre o cerere în scădere, românii stau mai mult pe gânduri, arată datele. În ultimele luni vânzările de locuințe au scăzut ușor față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar prețurile încep și ele să bată pasul pe loc sau chiar să scadă în anumite orașe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vedem scădere față de luna anterioară, în Constanța de peste 3%, ceva mai mici în Iași și Brașov, iar în București o stagnare. Însă față de luna septembrie a anului trecut, sunt prețuri mai mari, chiar și cu 20% în Cluj-Napoca, dacă vorbim de prețurile cerute de vânzători, conform imobiliare.ro.

Întrebarea este însă ce se va întâmpla în perioada următoare. Fondul Monetar Internațional estimează că din cauza creșterii dobânzilor și a situației economice, pentru că ne așteptăm la o criză economică, prețurile locuințelor vor scădea cu până la 25% în anumite țări. Dacă vorbim de România, am putea vorbi de scăderi de prețuri între 10 și 30% în anii următori, spune Dragoș Cabat, analist economic, CFA România.

Dragoș Cabat, analist economic, CFA România: „Foarte probabil dacă este o criză economică la orizont, prețul imobiliarelor, atât cele rezidențiale cât si cele comerciale, va scădea și poate să scăda undeva între 10 si 30%. Aceasta este ordinea, piața imobiliară scade cand începe criza, este printre primele sectoare economice afectate puternic de o criză economică. Așadar este un moment în care mai degrabă să aștepți decât să cumperi o locuință.”

Este un moment în care mai degrabă să aștepți, în special dacă e nevoie de un credit pentru a achita locuința. Dobânzile cresc în această perioadă și majorări care par mici, de 1,2 procente înseamnă destul de mult la rată.

De la 1 octombrie, IRCC, adică indicele în funcție de care sunt calculate creditele, a ajuns la 4%. Pentru un credit de 250.000 de lei, rata este aproximativ 1.500 de lei. Deja știm că de la 1 ianuarie indicele se va apropia de 6%, asta înseamnă un plus de aproape 300 de lei la rată.

Dacă vor mai fi majorări de dobânzi, și ne putem aștepta, iar IRCC ajunge la 8%, vorbim deja de aproape 700 de lei în plus la rată.

Așadar, dacă decideți să vă cumpărați totuși o locuință în perioada asta, indicat este să faceți un astfel de calcul, chiar dată banca nu îl face, și să vedeți dacă vă puteți permite o rată mai mare. Puteți folosi calculatoare de rate online, trebuie doar să treceți dobânda totală și suma împrumutată.

Analiștii spun că este bine să așteptați și dacă nu aveți nevoie de un împrumut, dacă aveți banii deja, ori dacă vrei să vindeți o casă pe care o aveți deja și să luați una nouă, pentru că și perioada de vânzare este din ce în ce mai mare.

Oricum, oricare ar fi momentul în care luați această decizie, să cumpărați o locuință nouă, este bine să țineți cont de câteva lucruri.

Ce calcule să faci înainte să iei un credit de la bancă
În primul rând, se spune că e bine să nu te întinzi mai mult decât ți-e plapuma. Există și o formulă: casa ar trebui să coste cam cât venitul familiei pe 4 ani. Cu alte cuvinte, dacă salariile sunt în total de 5.000 de lei pe lună, adică o mie de euro, înmulțim cu 48 de luni și vedem că valoarea casei ar trebui să fie aproximativ 48.000 de euro. Dacă veniturile sunt mai mari, de 10.000 de lei pe lună, de pildă, atunci și locuința ar putea ajunge la 100.000 de euro.

Dacă e vorba de un credit, rata nu ar trebui să depășească un sfert din venitul lunar, pentru a fi în siguranță, avansul e bine să fie cât mai mare, și suma împrumutată cât mai mică, ȘI este bine să vadă clădirea și contractul de vânzare și specialiști în domeniu, înainte de semnare.

Însă o decizie de genul acesta, așa cum am spus, ar trebui cântărită de două ori în această perioadă dificilă din punct de vedere economic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea