Rămâi conectat

Actualitate

Proiect legislativ: Pedofilii care acceptă castrarea chimică să aibă pedeapsa redusă la jumătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un proiect legislativ care prevede castrarea chimică a persoanelor condamnate pentru infracțiuni sexuale asupra minorilor a fost pus în dezbatere publică la Senat de către un deputat PSD.

Inițiatorul consideră că cea mai mare parte a pedofililor recidivează, astfel că e bine să prevenim recidiva unor astfel de fapte. Dacă persoana condamnată definitiv pentru abuzuri sexuale asupra minorilor va fi de acord cu castrarea chimică, pedeapsa i se poate reduce la jumătate, mai prevede proiectul legislativ.

În expunerea de motive a proiectului, deputatul PSD Cătălin Marian Rădulescu enumeră toate țările europene care au astfel de măsuri prevăzute în lege, obligatoriu sau voluntar, cum ar fi Polonia, Franța, Rusia, Germania, Suedia, Danemarca, Cehia și din 2012, Republica Moldova. Rata comiterii unor astfel de infracțiuni a scăzut de la peste 70%-80% la sub 5% în majoritatea statelor menționate.

„Prin măsura de siguranță propusă, castrarea chimică, se înțelege inhibarea pornirilor sexuale prin metode chimice a condamnatului găsit vinovat de abuz sexual asupra unui minor, în scopul prevenirii unei recidive. Castrarea chimică este reversibilă și constă în administrarea unor medicamente ce reduc nivelul testosteronului, inhibând astfel dorințele sexuale. Drept urmare, este redus libidoul și dispar fanteziile deviante ce duc la abuzurile minorilor”, mai argumentează inițiatorul Legii pentru combaterea și prevenirea actelor cu caracter pedofil și a infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale ale persoanelor.

Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. După alin. (3) al art. 109 se introduce un nou alin, alin. (4), cu următorul cuprins:

“În cazul infracțiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul va fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat, prin consimțământul său, de prevederile art. 218 alin. (4^1) sau art. 220 alin. (4^1).”

După alin. (4) al art. 218 se introduce alin. (4^1) cu următorul cuprins:

“În cazul faptei prevăzute la alin. (1) – (4), limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică.”

Conform proiectului de lege, tratamentul de castrare chimică se va realiza doar după ce persoana acuzată este condamnată definitiv, iar tratamentul va avea loc în regim spitalizat, după proceduri de evaluare realizate cu ajutorul medicilor specialiști.

“Art. 5 – Tratamentul de castrare chimică se administrează numai după obținerea avizelor favorabile de la un psiholog, medicul sexolog și psihiatru.”

De asemenea, deputatul inițiator vrea ca mass-media și rețelele de socializare să nu publice articole ce pot duce la instigarea la violență asupra persoanelor care nu au fost condamnate definitiv, ci sunt doar cercetate pentru astfel de fapte.

“Art. 6 – Se interzice publicarea de articole de presă sau prin intermediul rețelelor informatice ce implică acțiuni de instigare la violență asupra persoanelor cercetate pentru pedofilie, faptă pedepsită de art. 368 Cod Penal. “

Propunerea legislativă așteaptă avizul CSM și al Guvernului, apoi va intra în dezbaterea senatorilor. Indiferent de votul acestora, dacă propunerea va fi adoptată, ulterior, de Camera Deputaților, ea va fi trimisă spre promulgare și dacă va fi aprobată de președinte, va intra în vigoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea