// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

Proiect la Senat: Ziua de 11 iunie să fie declarată Ziua Revoluției Revoluţiei Române de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti

Un proiect legislativ, prin care ziua de 11 iunie va fi declarată Ziua Revoluţiei Române de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti, a fost depus la Senat de către senatorul Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii.

Potrivit proiectului, în 11 iunie, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.

“Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, însă uităm că Marea Unire a fost produsul unor eforturi întreprinse timp de mulţi ani. În 1848, românii au cunoscut pentru prima dată democraţia şi tot atunci idealul statului unitar român s-a structurat şi s-a afirmat public, fără echivoc. Fără victoria de la 1848, fără Unirea Principatelor din 1859, fără proclamarea independenţei în 1877, nu am fi putut vorbi despre Marea Unire. Tot anul acesta se împlinesc 170 de ani de la Revoluţia din 1848 şi, văzând cum riscăm să ne uităm istoria, am decis să iniţiez un proiect de lege, pe care l-am depus la Senat, pentru proclamarea zilei de 11 iunie Ziua Revoluţiei Române de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”, explică senatorul într-un comunicat transmis vineri, 23 martie.

Vulpescu afirmă că “anul revoluţionar 1848 are o deosebită însemnătate pentru istoria noastră naţională”.

“Pe 24 februarie, Dumitru Brătianu a prezentat pentru prima dată lumii, la Paris, tricolorul românesc, pe 14 iunie a fost adoptat de către guvernul revoluţionar tricolorul ca steag naţional (ziua de 26 iunie – pe stil nou – a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional, dintr-o regretabilă eroare de principiu istoric), iar ziua de 13 septembrie a fost proclamată Ziua Pompierilor din România, ca urmare a bătăliei din Dealul Spirii dintre armata otomană şi Compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu. Urmare a celor întâmplate în 1848, cinstim memoria unor adevăraţi eroi ai neamului, precum Nicolae Bălcescu, Gheorghe Magheru şi Avram Iancu, Drapelul Naţional şi pompierii militari care s-au jertfit pentru idealul statului naţional român şi al democraţiei. Şi totuşi, cel mai important moment, ziua de 11 iunie, când “Proclamaţia de la Islaz” a fost semnată de domnitorul Gheorghe Bibescu, care a recunoscut astfel cererile poporului şi guvernul revoluţionar, trece neobservată. Acest lucru se va schimba”, a adăugat Ionuţ Vulpescu.

sursa: agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419