Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Proiect de lege pentru eliminarea autorizațiilor de construire la extinderea cimitirelor, depus de PNL la Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a depus la Senat un proiect legislativ prin care cimitirele aflate în funcțiune se vor putea extinde fără a mai fi necesară obținerea unei autorizații de construire. În plus, pentru extinderea cimitirelor nu se vor mai aplica regulile stabilite pentru înființarea acesora.

„Prin această inițiativă legislativă se dorește simplificarea procedurilor necesare extinderii cimitirelor existente, aflate în funcțiune. Astfel, se propune ca, prin derogare de la prevederile art 3 alin (1) lit. i din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, să nu mai fie necesară obținerea autorizației de construire pentru extinderea cimitirelor în funcțiune. De asemenea, se prevede ca în cazul extinderii cimitirelor în funcțiune să nu se aplice regulile stabilite pentru înființarea cimitirelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorul, Florin Roman, susține că cetățenii se confruntă în prezent cu o criză de locuri în cimitire, numărul locurilor de veci fiind redus, scrie mediafax.ro.

„Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare stabilește drepturile și obligațiile în legătură cu activități funerare, cimitire și cremtorii umane. Prevederile legii se aplică: bisericilor, cultelor și comunităților religioase, autorităților, administrației publice locale, operatorilor economici, fundațiilor și asociațiilor, care dețin în proprietate, în administrare sau în întreținere cimitire în funcțiune sau închise, opere comemorative sau crematorii umane. Populația din unele unități administrativ-teritoriale se confruntă cu o criză de locuri de veci, numărul lor se reduce pe zi ce trece, iar în unele zone există riscul ca să nu mai fie niciun loc liber în cimitire, decât dacă familiile nu-și vor revendica locul de veci al rudelor”, a precizat Florin Roman.

Astfel, proiectul de lege propune eliminarea din lege a prevederilor care se referă la obligativitatea autorizației de construcție în privința extinderii cimitirelor.

„Realizarea oricăror construcții sau a infrastructurii necesare înființării cimitirului se face după obținerea autorizației de construire eliberate în baza legii. Prin derogare de la prevederile art 3 alin 1 lit i din legea nr 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții republicată, nu este necesară obținerea autoriției de construire pentru extinderea cimitirelor în funcțiune, executarea însemnelor, a bordurilor sau a împrejurimilor locurilor de înhumare, pentru realizarea de obeliscuri sau a altor lucrări de artă plastică din cimitir”, se arată în inițiativa legislativă.

De asemenea, Florin Roman propune ca „la extinderea și redeschiderea cimitirului care a fost închis se aplică regulile stabilite pentru înființarea cimitirelor, iar pentru extinderea cimitirelor în funcțiune nu se aplică regulile stabilite pentru înființarea cimitirelor”.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.7 şi 10 din Legea nr.102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Surse: mediafax.ro; stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea