Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Proiect de lege: Pedepse mai mari pentru violenţa în familie şi eliminarea posibilităţii ca agresorul să se împace cu victima

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

violenta femei01Autorii de fapte de violență în familie vor putea avea  parte de pedepse mai mari. Parlamentarii au depus două proiecte de lege în Parlament, unul care care prevede majorarea pedepselor, iar altul eliminarea posibilităţii ca agresorul să se împace cu victima, ceea ce duce în prezent la înlăturarea răspunderii penale.

Un grup de peste 30 de de deputaţi şi senatori liberali, printre care liderul PNL Alina Gorghiu, au depus în Senat o propunere legislativă care prevede majorarea pedepselor pentru cei care comit acte de violenţă în familie.

”Soluţia legislativă pe care o propunem, de modificare a articolului 199 din Codul Penal, vizează sporirea protecţiei penale acordate vieţii familiale prin majorarea cu jumătate a cuantumului pedepselor aplicate pentru săvârşirea de fapte cu violenţă în familie. În concret, se vor majora cu jumătate minimul şi maximul special pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire, vătămare corporală, lovituri cauzatoare de moarte sau omor”, explică iniţiatorii.

Pe de altă parte, deputatul Remus Cernea a depus, tot la Senat, o propunere legislativă pentru modificarea aceluiaşi articol din Codul Penal, el solicitând eliminarea prevederii potrivit căreia o împăcare duce la înlăturarea răspunderii penale. ”Prezenta propunere legislativă îşi propune să elimine din Codul Penal această posibilitate care permite ca agresorii să fie exoneraţi de răspundere penală în cazuri de violenţă în familie”, menţionează Remus Cernea.

Cernea susţine că ordinul de restricţie ajută victimele violenţei domestice, dar nu le poate salva în orice circumstanţă. ”Dacă agresorul suferă de anumite tulburări de gândire generate de o obsesie ori de consumul alcool, droguri sau alte substanţe interzise sau pur şi simplu are o gândire extremistă şi nu acceptă să i se interzică să stea departe de partenera lui sau de partenerul ei, considerată chiar un fel de <<proprietate privată>>, acesta poate recurge la un gest necugetat şi în ciuda ordinului de restricţie emis împotriva lui”, susţine Cernea în expunerea de motive care însoţeşlte proiectul de lege.

sursa: gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea