Proiect de lege: Amenzi pentru sedințele secrete ale consiliilor locale

Amenzi pentru aleşii locali dacă pun piedici cetăţenilor care vor să participe la şedinţele consiliilor  locale ori judeţene. Aceasta este dorinţa unui deputat liberal, Ovidiu Raeţchi, care a depus un proiect de lege în acest sens. Parlamentarul spune că societatea civilă se plânge că nu are accees la şedinţe, deşi legea prevede că sunt publice.

Această lege vine în urma unor abuzuri. Ce mi-aş dori eu este ca înainte ca legea să intre efectiv în vigoare: doamna Firea şi alţi primari din ţară care fac astfel de abuzuri să înţeleagă că e normal ca un cetăţean care contribuie cu bani la ce se întâmplă în sala respectivă să aibă tot dreptul să fie acolo în sală”, spune Ovidiu Raeţchi, iniţiator al legii, deputat PNL, citat de digi24.ro.

Irina Zamfirescu încearcă de şase luni să participe la şedinţele Primăriei Capitalei. De fiecare dată a fost oprită pentru că nu ar mai fi avut loc în sală.

Irina Zamfirescu, activist civic: Nu este vorba de capacitatea sălii. Este vorba pur şi simplu de reaua-credinţă. Acces în sala de şedinţă din păcate o au doar persoanele prezumate a avea un punct de vedere oportun proiectelor propuse de doamna primar.

Arina Delcea, reporter Digi 24: Dacă acest proiect se transformă în lege, atunci ar urma ca în fiecare sală de Consiliu Judeţean de exemplu sau de Consiliu de Sector, ca aceasta în care ne aflăm noi, cetăţenii să aibă cel puţin 50 de locuri rezervate pentru ei. Dacă ne raportăm la sala asta, ar însemna cele trei rânduri, iată. În cazul în care administraţiile publice nu se supun noilor reguli, riscă amenzi usturătoare: de la o mie la cinci mii de lei.

Primarii nu văd cu ochi buni propunerea.

Dan Tudorache, primarul sectorului 1 al Capitalei: Eu zic că nu e necesar pentru că eu, cel puţin în Bucureşti, acest lucru se întâmplă. Când este o solicitare mai mare de locuri sunt introduse mai multe scaune în sală, deci în permanenţă, cel puţin 30. Dacă sunt solicitări de mai multe locuri, se suplimentează locurile.

Consilierii Opoziţiei spun că este necesar să se instituie un număr minim de locuri pentru cetăţeni, deşi nu toate consiliile au această problemă.

Ştefănel Dan Marin, consilier local al Sectorului 4: În sala de şedinţe a Consiliului Local Sector 4, primele două rânduri sunt dedicate consilierilor locali, iar mijlocul sălii, aproximativ o sută de locuri sunt dedicate persoanelor care vor să participe.

Legea abia a fost depusă. Urmează să fie dezbătută şi votată de Camera Deputaţilor şi de Senat.

sursa: digi24.ro, foto: arhiva

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...