Rămâi conectat

Politică Administrație

Proiect de 20.000.000 de lei pentru siguranţa cetăţenilor din Alba şi Sibiu

Publicat

în

În sala „Mihai Viteazul” din Palatul Administrativ Alba Iulia a avut loc lansarea proiectului ”Managementul planurilor de intervenţie şi contingenţă pentru infrastructura critică la nivel regional, utilizând sisteme informatice de gestiune şi evaluare a riscuri lor, pentru îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivelul autorităţilor publice locale”. Iniţiatorul şi beneficiarul proiectului este Instituţia Prefectului Alba, iar parteneri în derularea proiectului sunt Instituţia Prefectului Sibiu şi Fundaţia „Centrul Naţional APELL pentru Managementul Dezastrelor”.

Directorul APELL, Emil Roman, este cel care a prezentat proiectul cu finanţarea europeană, primul derulat de Prefectura Alba.  Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Axa prioritară 1: Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice, Domeniul Major de Intervenţie 1.1. – Îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de aproape 20 de milioane de lei, din care aproximativ 17 milioane este valoarea fondurilor nerambursabile din Fondul Social European, iar cofinanţarea beneficiarului se apropie de 3 milioane de lei.

Din prezidiu au făcut parte col. Marcel Lucaciu – şeful IGSU, prefectul Ştefan Bardan – managerul proiectului, prefectul de Sibiu, Horaţiu Răcuciu, directorul Emil Roman – Fundaţia APELL, vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb, viceprimarul Ioan Bogăţan şi chestorul de poliţie Ioan Căbulea – şeful IPJ Alba, alţi membri ai echipei de proiect. Au mai participat şeful ISU Sibiu, lt. col. Cosmin Bâlcu, şeful ISU Alba, col. Dorel Sofica şi adjuncţii său, lt. col. Cornel Oprişa şi col. Felix Pintea, mr. Florin Zecheru, plt. Alina Bălaş şi alte cadre militare din ISU Alba, reprezentanţi ai unor instituţii publice responsabile cu intervenţia în cazul situaţiilor de urgenţă (Prefectura Alba, Garda de Mediu, Secţia Drumuri Naţionale, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Crucea Roşie etc.).

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul general al proiectului îl constituie identificarea elementelor de infrastructură critică în regiunea proiectului – judeţele Alba şi Sibiu, în vederea creşterii capacităţii de prevenire şi de gestionare integrată a situaţiilor de urgenţă, consolidarea deciziilor la nivelul instituţiilor publice locale şi centrale, instruirea, specializarea şi îmbunătăţirea capacităţilor reprezentanţilor administraţiilor publice locale şi centrale privind managementul integrat al situaţiilor de urgenţă generate de evenimente ce afectează infrastructura critică.

În cele două judeţe sunt identificate în această categorie: a) transporturile: lungimea drumurilor publice din cele două judeţe este de 4180 de kilometri, adică 5,29% din cei 78949 km cât este lungimea reţelei din România (Coridorul IV Paneuropean Nădlac – Sebeş – Sibiu – Constanţa, DE 81 Giurgiu – Bucureşti – Sibiu – Alba Iulia – Halmeu, DE 68 Nădlac – Sebeş – Sibiu – Braşov, 10 trasee de drumuri naţionale, 101 trasee de drumuri judeţene şi 265 de trasee de drumuri comunale, reţeaua de căi ferate pe două trasee de 503 km, Aeroportul Sibiu), b) domeniul energetic: 9 magistrale de energie electrică (LEA), 5 centre de exploatare, 66 de baraje şi lacuri de acumulare, 15 iazuri de decantare (halde de steril), c) industria chimică şi nucleară (21 de operatori economici care intră sub incidenţa HG 804/2007, din care 4 incluşi în categoria riscurilor majore).

În cadrul proiectului, 100 de persoane din cadrul celor două prefecturi şi din alte instituţii şi servicii deconconcentrate (consilii judeţene, APM, Compania Naţională de Drumuri Naţionale, ISU, autorităţi locale etc.) vor fi instruite în utilizarea aplicaţiilor implementate în cadrul proiectelor. Se vor elabora analize de mediu şi organizaţionale pentru cele două comitete judeţene pentru situaţii de urgenţă, vor fi întocmite hărţi de hazard climatic, geomorfologic şi hidrologic, se vor desfăşura training-uri de utilizare a aplicaţiilor şi se vor elabora materiale suport de curs, vor fi realizate două portaluri interactive,s e va întocmi un registru al elementelor de infrastructură critică de interes european, naţional, judeţean şi local existente pe teritoriul celor două judeţe. De asemenea, se va proiecta un set elaborat de proceduri de operare în cazul apariţiei unor evenimente ce pot afecta infrastructura critică şi se va implmenta un sistem informatic de gestiune a elementelor de infrastructură critică cu suport GIS, capabil să asigure inclusiv dezvoltarea capacităţii de planificare a răspunsului la situaţiile de urgenţă create de evenimente care afectează elementele de infrastructură critică.

Principalul câştigător al acestui proiect este însă populaţia, care va beneficia de un răspuns rapid şi eficient în situaţii de urgenţă, fapt reieşit din alocuţiunile tuturor vorbitorilor, care şi-au arătat totodată sprijinul pentru derularea proiectului, programat să se încheie în 13 februarie 2014.

Robert GHERGU

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare