Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Proiect de 20.000.000 de lei pentru siguranţa cetăţenilor din Alba şi Sibiu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În sala „Mihai Viteazul” din Palatul Administrativ Alba Iulia a avut loc lansarea proiectului ”Managementul planurilor de intervenţie şi contingenţă pentru infrastructura critică la nivel regional, utilizând sisteme informatice de gestiune şi evaluare a riscuri lor, pentru îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivelul autorităţilor publice locale”. Iniţiatorul şi beneficiarul proiectului este Instituţia Prefectului Alba, iar parteneri în derularea proiectului sunt Instituţia Prefectului Sibiu şi Fundaţia „Centrul Naţional APELL pentru Managementul Dezastrelor”.

Directorul APELL, Emil Roman, este cel care a prezentat proiectul cu finanţarea europeană, primul derulat de Prefectura Alba.  Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Axa prioritară 1: Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice, Domeniul Major de Intervenţie 1.1. – Îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de aproape 20 de milioane de lei, din care aproximativ 17 milioane este valoarea fondurilor nerambursabile din Fondul Social European, iar cofinanţarea beneficiarului se apropie de 3 milioane de lei.

Din prezidiu au făcut parte col. Marcel Lucaciu – şeful IGSU, prefectul Ştefan Bardan – managerul proiectului, prefectul de Sibiu, Horaţiu Răcuciu, directorul Emil Roman – Fundaţia APELL, vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb, viceprimarul Ioan Bogăţan şi chestorul de poliţie Ioan Căbulea – şeful IPJ Alba, alţi membri ai echipei de proiect. Au mai participat şeful ISU Sibiu, lt. col. Cosmin Bâlcu, şeful ISU Alba, col. Dorel Sofica şi adjuncţii său, lt. col. Cornel Oprişa şi col. Felix Pintea, mr. Florin Zecheru, plt. Alina Bălaş şi alte cadre militare din ISU Alba, reprezentanţi ai unor instituţii publice responsabile cu intervenţia în cazul situaţiilor de urgenţă (Prefectura Alba, Garda de Mediu, Secţia Drumuri Naţionale, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Crucea Roşie etc.).

Obiectivul general al proiectului îl constituie identificarea elementelor de infrastructură critică în regiunea proiectului – judeţele Alba şi Sibiu, în vederea creşterii capacităţii de prevenire şi de gestionare integrată a situaţiilor de urgenţă, consolidarea deciziilor la nivelul instituţiilor publice locale şi centrale, instruirea, specializarea şi îmbunătăţirea capacităţilor reprezentanţilor administraţiilor publice locale şi centrale privind managementul integrat al situaţiilor de urgenţă generate de evenimente ce afectează infrastructura critică.

În cele două judeţe sunt identificate în această categorie: a) transporturile: lungimea drumurilor publice din cele două judeţe este de 4180 de kilometri, adică 5,29% din cei 78949 km cât este lungimea reţelei din România (Coridorul IV Paneuropean Nădlac – Sebeş – Sibiu – Constanţa, DE 81 Giurgiu – Bucureşti – Sibiu – Alba Iulia – Halmeu, DE 68 Nădlac – Sebeş – Sibiu – Braşov, 10 trasee de drumuri naţionale, 101 trasee de drumuri judeţene şi 265 de trasee de drumuri comunale, reţeaua de căi ferate pe două trasee de 503 km, Aeroportul Sibiu), b) domeniul energetic: 9 magistrale de energie electrică (LEA), 5 centre de exploatare, 66 de baraje şi lacuri de acumulare, 15 iazuri de decantare (halde de steril), c) industria chimică şi nucleară (21 de operatori economici care intră sub incidenţa HG 804/2007, din care 4 incluşi în categoria riscurilor majore).

În cadrul proiectului, 100 de persoane din cadrul celor două prefecturi şi din alte instituţii şi servicii deconconcentrate (consilii judeţene, APM, Compania Naţională de Drumuri Naţionale, ISU, autorităţi locale etc.) vor fi instruite în utilizarea aplicaţiilor implementate în cadrul proiectelor. Se vor elabora analize de mediu şi organizaţionale pentru cele două comitete judeţene pentru situaţii de urgenţă, vor fi întocmite hărţi de hazard climatic, geomorfologic şi hidrologic, se vor desfăşura training-uri de utilizare a aplicaţiilor şi se vor elabora materiale suport de curs, vor fi realizate două portaluri interactive,s e va întocmi un registru al elementelor de infrastructură critică de interes european, naţional, judeţean şi local existente pe teritoriul celor două judeţe. De asemenea, se va proiecta un set elaborat de proceduri de operare în cazul apariţiei unor evenimente ce pot afecta infrastructura critică şi se va implmenta un sistem informatic de gestiune a elementelor de infrastructură critică cu suport GIS, capabil să asigure inclusiv dezvoltarea capacităţii de planificare a răspunsului la situaţiile de urgenţă create de evenimente care afectează elementele de infrastructură critică.

Principalul câştigător al acestui proiect este însă populaţia, care va beneficia de un răspuns rapid şi eficient în situaţii de urgenţă, fapt reieşit din alocuţiunile tuturor vorbitorilor, care şi-au arătat totodată sprijinul pentru derularea proiectului, programat să se încheie în 13 februarie 2014.

Robert GHERGU

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea