PROIECT – Consumatorii considerați vulnerabili nu vor mai plăti comisioane la bănci. Care sunt aceștia

Plafonul până la care consumatorii sunt considerați vulnerabili și scutiți de la plata comisioanelor bancare pentru conturi curente și tranzacții asociate a fost dublat  la două salarii minime brute, prin decizie a deputaților din Comisia de buget, finanțe și bănci, ca amendament la proiectul de lege privind conturile de plăți. Raportul comisiei va fi transmis plenului spre aprobare, înainte să fie trimis președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Proiectul de lege, elaborat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), reprezintă o transpunere a Directivei europene 92/2014, efectuată cu întârziere de 1 an de către România. Directiva are ca scop principal să crească accesul populației la serviciile de plată, în condițiile în care doar 6 din 10 români au un cont bancar, iar ANPC și Parlamentul au adăugat o serie de gratuități, îndeosebi pentru consumatorii vulnerabili.

ELIT

Deputații au modificat și definiția consumatorilor vulnerabili, considerați anterior ca fiind persoane care câștigă lunar sub un salariu minim brut (1.450 de lei în prezent), introducând o nouă definiție, respectiv cei care câștigă sub două salarii minime brute, mai exact 2.900 de lei sau 2.036 de lei net.

“Consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar este cel al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a două salarii de bază minime brute pe țară sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată cumulat pentru ultimele șase luni”, se arată în forma modificată a proiectului de lege.

Acești consumatori nu vor plăti comisioane pentru deschiderea, închiderea și administrarea conturilor curente, pentru depunerea de fonduri în contul de plăți și nici pentru retragerile de numerar de la ghișeele sau bancomatele băncilor din România. Aceste conturi sunt definite drept conturi de bază, dar oferă aproape toate operațiunile necesare unei persoane fizice. De asemenea, sunt scutite la plată și primele 10 operațiuni de debitare directă, de plată cu cardul și online sau de transfer de credit oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, în timp ce restul operațiunilor vor fi comisionate la un nivel rezonabil.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Reprezentanții Băncii Naționale, prezenți la ședința Comisiei, au arătat că 70% din populația României câștigă sub nivelul a două salarii minime, având în vedere că diferența devine foarte mică în raport cu salariul mediu pe țară. “Această modificare ar crește foarte mult baza de clienți vulnerabili. Iar comisioanele sunt gratuite.

Vor fi costuri mult mai mari pentru sistemul bancar”, susțin și reprezentații Asociației Române a Băncilor. Bogda Preda, directorul de relații publice al Consiliului Patronatelor Bancare din România, spune că aceste costuri vor fi transferate tot către clienții băncilor.

Viorel Ștefan, președintele Comisiei, spune că propunerea a fost primită de la deputații din Comisia de industrii, care au apreciat că un salariu minim brut pe țară reprezintă prea puțin. Comisia a mai adoptat și un amendament prin care băncile vor fi obligate să pună comisioane rezonabile și la conturile și plățile în euro, integrate în sistemul SEPA.

Comisioanele rezonabile trebuie să țină cont de nivelul veniturilor naționale și de comisioanele medii percepute pentru serviciile furnizate privind conturile de plăți. Și consumatorii care câștigă mai mult decât două salarii minime brute vor beneficia de gratuitate la deschiderea și închiderea conturilor, dar și comisioane rezonabile pentru restul operațiunilor. De asemenea, potrivit unui amendament aprobat de Senat, toți consumatorii sunt scutiți de plata unui comision pentru interogarea soldului din cont. Comisia a adoptat în unanimitate raportul, care va fi trimis pentru vot în plenul Camerei Deputaților.

Dacă proiectul va fi adoptat de plen, atunci va fi transmis președintelui spre promulgare și va intra în vigoare. În același timp, Comisia de buget a amânat dezbaterile pe OUG 52/2016 care schimbă regimul creditelor ipotecare și aduce modificări la legislația creditelor de consum. Totodată, Comisia juridică din Cameră a amânat pentru joi discuțiile privind modificarea Legii 193/2000 privind clauzele abuzive.

Acest proiect a trecut de Senat cu amendamente favorabile băncilor, care ar face mult mai dificil pentru consumatori să inițieze și să câștige litigii pe prevederile contractuale privind, spre exemplu, legalitatea comisioanelor și a formulelor de dobândă sau clauzele de risc valutar. Inițiatorii proiectului au declarat că vor să îl retragă, însă în cele din urmă au ajuns la concluzia că acesta va fi respins în Cameră. Asociațiile de consumatori susțin retragerea textului, în timp ce bancherii vor să aducă sau să mențină unele amendamente.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro