Rămâi conectat

Actualitate

Programul „Rabla” va avea o nouă secțiune – ”Rabla Plus”, destinată achizițiilor de mașini electrice. Când vor fi gata ghidurile de finanțare

Ziarul Unirea

Publicat

în

masina electricaDin acest an, programul ”Rabla” va avea o nouă secțiune intitulată ”Rabla plus”, destinată impulsionării achiziției de mașini electrice, iar ghidurile de finanțare ar putea să fie gata până la sfârșitul lunii aprilie, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

”Programul ‘Rabla’ din acest an se va numi ‘Rabla plus’ și va avea două componente: ‘Rabla’ clasic, variantă cunoscută din anii anteriori, și ‘Rabla plus’, acesta din urmă având în vedere stimularea de achiziții de mașini electrice, dar și stimularea construirii unei infrastructuri electrice (…). Deci, pe lângă varianta clasică a programului, va exista și programul ‘Rabla plus’, care va avea un buget de 75 de milioane de lei. Partea de ‘plus’ înseamnă stimularea de achiziții de mașini electrice. Estimez că ghidurile de finanțare ar putea fi gata până la finele lunii aprilie, iar cei care doresc să achiziționeze o mașină prin program să o facă undeva de la începutul lunii mai. Unul dintre obiectivele mele ca ministru al Mediului este tranziția către economia verde. De asemenea, dorim ca și în sectorul auto să facem o tranziție cât mai accelerată către mașinile electrice”, a menționat Pașca Palmer, la expoziția Romenvirotec de la Romexpo.

Guvernul a aprobat, în ședința din 30 martie, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu, estimându-se venituri totale de 836,46 milioane de lei și cheltuieli de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Printre programele care urmează să fie finanțate din Fondul pentru Mediu se află și Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, Programul de stimulare a achiziționării de mașini noi electrice și hibride („Rabla Plus”).

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național (‘Rabla’) va beneficia, în 2016, de un buget de 135 de milioane de lei, în scădere cu 32,5% față de ediția anterioară, când s-a ridicat la 200 de milioane lei, conform Notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2016 al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

În 2015, Programul ‘Rabla’ a fost configurat cu eco-bonusuri diferențiate, care s-au adăugat primei de casare în valoare de 6.500 lei, și cu posibilitatea cumulării a maximum două eco-bonusuri pentru achiziția unui autovehicul.

Astfel, s-a acordat: un eco-bonus în valoare de 750 lei la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, un eco-bonus în valoare de 1.500 lei la achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenționale), precum și un eco-bonus în valoare de 2.500 lei la achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

Persoanele fizice care au dorit să achiziționeze o mașină nouă au putut aplica, începând din 27 aprilie 2015, în cadrul Programului ‘Rabla’, bugetul alocat pentru ediția anterioară fiind de 162,5 milioane de lei. (C.M.)

SURSA: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea